Jót tehet a szívnek, a vércukorszintnek és a fogyást is segítheti - ezért érdemes epret enni
Friss, zamatos és kalóriaszegény – de ami ennél is fontosabb: gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Nézzük, miért is érdemes rendszeresen epret fogyasztanunk!
Az eper nemcsak a tavasz és nyár egyik legfinomabb gyümölcse, hanem valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár.
Tele van C-vitaminnal
Egy csészényi friss eper több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs – a napi ajánlott bevitel közel 150%-át biztosítja (Forrás: USDA). A C-vitamin nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem segíti a kollagéntermelést, amely bőrünk rugalmasságáért felelős.
Jót tesz a szívünknek
A Harvard Medical School tanulmánya szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, alacsonyabb volt a szívroham kockázata. Az eperben található antocianinok javítják az érfalak állapotát és segíthetnek csökkenteni a vérnyomást is.
Gyulladáscsökkentő hatású
Az American Journal of Clinical Nutrition egyik kutatása szerint a rendszeres eperfogyasztás csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét a szervezetben, különösen túlsúlyos nőknél. Ez fontos szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében.
Segíti a vércukorszint szabályozását
Bár az eper édes, alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A benne található polifenolok lassítják a glükóz felszívódását, ami különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára (British Journal of Nutrition, 2016).
Támogatja az agyműködést
A Tufts University kutatása szerint az eper rendszeres fogyasztása lassíthatja az agyi öregedés folyamatait. Az antocianinok és flavonoidok hozzájárulnak a memóriazavar megelőzéséhez, és javítják a kognitív funkciókat.
Segíti az emésztést
Magas rosttartalmának köszönhetően (egy csészében kb. 3 g rost található) az eper támogatja az egészséges bélműködést és segíthet a székrekedés megelőzésében. A rostbevitel emellett hosszabb távon csökkenti a vastagbélbetegségek kockázatát is.
Támogatja a testsúlycsökkentést
Az eper víztartalma magas, energiatartalma viszont alacsony (kb. 50 kcal/csésze), így kiváló nassolnivaló, ha figyelünk a vonalainkra. A benne lévő rostok pedig elősegítik a jóllakottság érzését, ami segíthet a túlevés megelőzésében.
Az eper tehát sokkal több, mint egy nyári desszert. Friss, fagyasztott, smoothie-ban vagy salátában – bármilyen formában beilleszthetjük az étrendünkbe. És bár szezonális gyümölcs, szerencsére fagyasztva egész évben élvezhetjük áldásos hatásait.
Ha így mossa meg az epret, láthatja, hogy vannak-e benne rovarok
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!