Ezeket látta már?

Jót tehet a szívnek, a vércukorszintnek és a fogyást is segítheti - ezért érdemes epret enni

Színes
2025. június 05. 09:24
eper cukorbetegség immunrendszer vérnyomás

Friss, zamatos és kalóriaszegény – de ami ennél is fontosabb: gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Nézzük, miért is érdemes rendszeresen epret fogyasztanunk!

Az eper nemcsak a tavasz és nyár egyik legfinomabb gyümölcse, hanem valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Tele van C-vitaminnal

Egy csészényi friss eper több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs – a napi ajánlott bevitel közel 150%-át biztosítja (Forrás: USDA). A C-vitamin nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem segíti a kollagéntermelést, amely bőrünk rugalmasságáért felelős.

Jót tesz a szívünknek

A Harvard Medical School tanulmánya szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, alacsonyabb volt a szívroham kockázata. Az eperben található antocianinok javítják az érfalak állapotát és segíthetnek csökkenteni a vérnyomást is.

Gyulladáscsökkentő hatású

Az American Journal of Clinical Nutrition egyik kutatása szerint a rendszeres eperfogyasztás csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét a szervezetben, különösen túlsúlyos nőknél. Ez fontos szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében.

Segíti a vércukorszint szabályozását

Bár az eper édes, alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A benne található polifenolok lassítják a glükóz felszívódását, ami különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára (British Journal of Nutrition, 2016).

Támogatja az agyműködést

A Tufts University kutatása szerint az eper rendszeres fogyasztása lassíthatja az agyi öregedés folyamatait. Az antocianinok és flavonoidok hozzájárulnak a memóriazavar megelőzéséhez, és javítják a kognitív funkciókat.

Segíti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően (egy csészében kb. 3 g rost található) az eper támogatja az egészséges bélműködést és segíthet a székrekedés megelőzésében. A rostbevitel emellett hosszabb távon csökkenti a vastagbélbetegségek kockázatát is.

Támogatja a testsúlycsökkentést

Az eper víztartalma magas, energiatartalma viszont alacsony (kb. 50 kcal/csésze), így kiváló nassolnivaló, ha figyelünk a vonalainkra. A benne lévő rostok pedig elősegítik a jóllakottság érzését, ami segíthet a túlevés megelőzésében.

Az eper tehát sokkal több, mint egy nyári desszert. Friss, fagyasztott, smoothie-ban vagy salátában – bármilyen formában beilleszthetjük az étrendünkbe. És bár szezonális gyümölcs, szerencsére fagyasztva egész évben élvezhetjük áldásos hatásait.

Ha így mossa meg az epret, láthatja, hogy vannak-e benne rovarok
Kapcsolódó cikk

Ha így mossa meg az epret, láthatja, hogy vannak-e benne rovarok

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# eper # gyümölcs # emésztés # fogyás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés