Jót tehet a szívnek, a vércukorszintnek és a fogyást is segítheti - ezért érdemes epret enni

Színes
2025. június 05. 09:24

Friss, zamatos és kalóriaszegény – de ami ennél is fontosabb: gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és rostokban. Nézzük, miért is érdemes rendszeresen epret fogyasztanunk!

Az eper nemcsak a tavasz és nyár egyik legfinomabb gyümölcse, hanem valódi tápanyagbomba is, amely számos egészségügyi előnnyel jár.

Tele van C-vitaminnal

Egy csészényi friss eper több C-vitamint tartalmaz, mint egy narancs – a napi ajánlott bevitel közel 150%-át biztosítja (Forrás: USDA). A C-vitamin nemcsak az immunrendszert támogatja, hanem segíti a kollagéntermelést, amely bőrünk rugalmasságáért felelős.

Jót tesz a szívünknek

A Harvard Medical School tanulmánya szerint azoknál a nőknél, akik hetente legalább három alkalommal fogyasztottak epret vagy áfonyát, alacsonyabb volt a szívroham kockázata. Az eperben található antocianinok javítják az érfalak állapotát és segíthetnek csökkenteni a vérnyomást is.

Gyulladáscsökkentő hatású

Az American Journal of Clinical Nutrition egyik kutatása szerint a rendszeres eperfogyasztás csökkentheti a gyulladásos markerek szintjét a szervezetben, különösen túlsúlyos nőknél. Ez fontos szerepet játszhat a krónikus betegségek megelőzésében.

Segíti a vércukorszint szabályozását

Bár az eper édes, alacsony a glikémiás indexe, így nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet. A benne található polifenolok lassítják a glükóz felszívódását, ami különösen előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegek számára (British Journal of Nutrition, 2016).

Támogatja az agyműködést

A Tufts University kutatása szerint az eper rendszeres fogyasztása lassíthatja az agyi öregedés folyamatait. Az antocianinok és flavonoidok hozzájárulnak a memóriazavar megelőzéséhez, és javítják a kognitív funkciókat.

Segíti az emésztést

Magas rosttartalmának köszönhetően (egy csészében kb. 3 g rost található) az eper támogatja az egészséges bélműködést és segíthet a székrekedés megelőzésében. A rostbevitel emellett hosszabb távon csökkenti a vastagbélbetegségek kockázatát is.

Támogatja a testsúlycsökkentést

Az eper víztartalma magas, energiatartalma viszont alacsony (kb. 50 kcal/csésze), így kiváló nassolnivaló, ha figyelünk a vonalainkra. A benne lévő rostok pedig elősegítik a jóllakottság érzését, ami segíthet a túlevés megelőzésében.

Az eper tehát sokkal több, mint egy nyári desszert. Friss, fagyasztott, smoothie-ban vagy salátában – bármilyen formában beilleszthetjük az étrendünkbe. És bár szezonális gyümölcs, szerencsére fagyasztva egész évben élvezhetjük áldásos hatásait.

Ha így mossa meg az epret, láthatja, hogy vannak-e benne rovarok
Kapcsolódó cikk

Ha így mossa meg az epret, láthatja, hogy vannak-e benne rovarok

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en,Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# eper# gyümölcs# emésztés# fogyás

TÜNETKERESŐ

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához

Címlapról ajánljuk