Nagyon kevesen használják ezt az módszert a vérnyomás csökkentésére – pedig egyszerű!
Különösen azoknak fontos tudni róla, akiknek a magas vérnyomása nehezen kezelhető vagy rezisztens a kezelésre.
Egy új, nagyszabású tanulmány szerint az amerikai felnőttek kevesebb mint 6%-a használ sópótlókat, annak ellenére, hogy azok segíthetnek csökkenteni a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát.
Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság 2025-ös Hipertónia Tudományos Ülésszakán bemutatott előzetes eredmények azt mutatják, hogy a magas vérnyomásban szenvedőknek csak kis része használ sópótlókat, annak ellenére, hogy ezek a termékek egyszerű és hatékony módot kínálnak a nátriumbevitel csökkentésére és a vérnyomás kezelésében.
A magas vérnyomás akkor alakul ki, amikor az artériák falára nyomó vér ereje folyamatosan megemelkedik. Idővel ez az állapot jelentősen növeli az életveszélyes szövődmények, például a szívroham és a stroke kockázatát. A 2017 és 2020 között gyűjtött adatok azt mutatják, hogy az Egyesült Államokban 122,4 millió felnőtt (46,7%) élt magas vérnyomással, ami több mint 130 000 halálesettel járt együtt ebben az időszakban. A túlzott nátrium- és a nem megfelelő káliumbevitel a legfontosabb étrendi tényezők közé tartozik ebben a széles körben elterjedt egészségügyi problémában.
– Összességében az amerikai felnőttek kevesebb mint 6%-a használ sópótlókat, annak ellenére, hogy olcsók és hatékony stratégiát jelenthetnek a vérnyomás szabályozásában, különösen a nehezen kezelhető magas vérnyomásban szenvedők esetében – mondta a tanulmány vezető szerzője, Yinying Wei, MCN, RDN, LD és PhD-jelölt a dallasi UT Southwestern Medical Center alkalmazott klinikai kutatási és magas vérnyomás részlegének kardiológiai részlegéről. – Az egészségügyi szakemberek felhívhatják a figyelmet a sópótlók biztonságos használatára, ha beszélgetéseket folytatnak a tartós vagy nehezen kezelhető magas vérnyomásban szenvedő betegeikkel.
Sóhelyettesítők: egy alulhasznált megoldás
A sópótlók olyan termékek, amelyekben a nátrium egy részét vagy egészét káliummal helyettesítik. A káliumsó íze nagyon hasonlít a hagyományos asztali sóhoz, bár a melegítés keserű utóízt eredményezhet. A nátrium természetes módon számos élelmiszerben előfordul, de a bevitel nagy része feldolgozott és csomagolt termékekből, valamint éttermekben elkészített ételekből származik.
Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság azt javasolja, hogy a nátriumbevitelt legfeljebb napi 2300 mg-ra korlátozzák, az ideális cél a legtöbb felnőtt, különösen a magas vérnyomásban szenvedők számára az 1500 mg alatti érték. A legtöbb ember számára a napi nátriumbevitel körülbelül 1000 mg-mal történő csökkentése javíthatja a vérnyomást és támogathatja a szív egészségét.
Ez a tanulmány az első, amely az amerikai felnőttek országosan reprezentatív mintáján vizsgálja a sópótlók használatának hosszú távú trendjeit. A National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2003 és 2020 közötti adatait felhasználva a kutatók elemezték a káliummal dúsított vagy más alternatív sókkal helyettesítő termékek használatát.
A vizsgálat magas vérnyomású emberekre összpontosított, és egy további elemzést végeztek a sópótlók használatára jogosult felnőttek körében, beleértve a normális vesefunkciójú embereket és azokat, akik nem szednek a vér káliumszintjét befolyásoló gyógyszereket vagy táplálékkiegészítőket.
Egyes sópótlók káliumot tartalmaznak, és veszélyes szintre emelhetik a vér káliumszintjét vesebetegségben szenvedőknél, vagy bizonyos gyógyszereket vagy kálium-kiegészítőket szedőknél. A túlzott káliumszint szabálytalan szívritmushoz vezethet. A magas vérnyomású embereknek, akik a hagyományos sóról sópótlóra való átállást fontolgatják, először konzultálniuk kell egy egészségügyi szakemberrel.
Tanulmányi eredmények a sóhelyettesítő használatáról
Az elemzés megállapította:
- Összességében az amerikai felnőttek körében a sópótlók használata alacsony maradt, 2013–2014-ben 5,4%-on tetőzött, majd 2017 és 2020 márciusa között 2,5%-ra esett vissza. A 2020-as adatgyűjtés március előtt leállt a világjárvány miatt.
- A sópótlók használatára jogosult felnőttek körében ez az arány mindössze 2,3–5,1% volt.
- A használat a legmagasabb volt a gyógyszerekkel kontrollált magas vérnyomásúaknál (3,6%–10,5%), őket követték azok, akiknek a vérnyomása a gyógyszerek ellenére sem kontrollálódott (3,7%–7,4%).
- A sópótló használata következetesen 5,6% alatt maradt a kezeletlen magas vérnyomásban szenvedők és a normális vérnyomásúak körében.
- Azok a felnőttek, akik hetente háromszor vagy többször étkeztek étteremben, kisebb valószínűséggel használtak sópótlókat, mint azok, akik ritkábban ettek étteremben, de ez a különbség már nem volt statisztikailag szignifikáns az életkor, a faji/etnikai hovatartozás, az iskolai végzettség és a biztosítási státusz figyelembevétele után.
– A sópótló használata az elmúlt két évtizedben továbbra is ritka maradt, beleértve a magas vérnyomásban szenvedőket is – mondta Wei. – Még a kezelt és rosszul kezelt vagy kezeletlen magas vérnyomásban szenvedők körében is a legtöbben továbbra is használtak hagyományos sót.
– Ez a tanulmány rávilágít egy fontos és könnyen elszalasztott lehetőségre a vérnyomás javítására az Egyesült Államokban – a sópótlók használatára – mondta Dr. Amit Khera, M.Sc., FAHA, az Amerikai Szívgyógyászati Társaság önkéntes szakértője. – Az a tény, hogy a sópótlók használata továbbra is ilyen alacsony, és két évtizede nem javult, szemfelnyitó, és arra emlékezteti a betegeket és az egészségügyi szakembereket, hogy beszéljék meg ezeknek a helyettesítőknek a használatát, különösen a magas vérnyomásra összpontosító vizsgálatokon.
A tanulmánynak számos korlátja van
Először is, a sópótló használatára vonatkozó információk önbevalláson alapultak, így előfordulhatott aluljelentés vagy téves besorolás. Ezenkívül az elemzésbe minden típusú sópótlót bevontak, ezért az elemzés nem tudta konkrétan elkülöníteni a káliummal dúsított sót a többi sópótló típustól. Végül, a felmérési adatok nem rögzítették, hogy a résztvevők mennyi sópótlót használtak.
– A jövőbeli kutatásoknak fel kell tárniuk, hogy miért maradt alacsony a sópótlók használata, olyan lehetséges akadályokat vizsgálva, mint az ízek elfogadása, a költségek, valamint a betegek és az orvosok körében tapasztalható korlátozott tudatosság – mondta Wei. – Ezek a felismerések segíthetnek a célzottabb beavatkozások irányításában.
Tanulmány részletei, háttér és felépítés
- Az elemzésben 37 080, 18 éves vagy idősebb felnőtt vett részt (37,9% 18–39 év közötti, 36,9% 40–59 éves, 25,2% pedig 60 éves vagy idősebb volt). A résztvevők 50,6%-a nő volt, 10,7%-uk nem spanyol ajkú feketeként, 89,3%-uk pedig más faji vagy etnikai csoporthoz tartozónak vallotta magát.
- A résztvevőket négy alcsoportba sorolták a magas vérnyomás (≥130/80 mm Hg) jelenléte vagy hiánya, valamint a vérnyomáscsökkentő gyógyszer szedése alapján: 1) kezelt és kontrollált magas vérnyomás; 2) kezelt, de nem kontrollált magas vérnyomás; 3) kezeletlen magas vérnyomás; és 4) normális vérnyomásúak.
- A sótípusokat a következőkre osztották: közönséges só (jódozott só, tengeri só, kóser só), sóhelyettesítő (káliummal dúsított vagy más sóhelyettesítő) és sómentes só.
- Egy további elemzést végeztek a sópótlók használatára jogosult személyek egy alcsoportján – azokon, akik egészséges vesefunkcióval rendelkeznek (becsült glomeruláris filtrációs ráta ≥ 60), és nem szednek olyan gyógyszereket vagy táplálékkiegészítőket, amelyek befolyásolják a vér káliumszintjét.
- A sópótló használatára gyakorolt hatás felmérése érdekében az éttermekben való étkezés gyakoriságát is értékelték.
- Minden elemzés NHANES mintavételi súlyokat és komplex felmérési tervet tartalmazott.
Magas a vérnyomása? Ennyi sót érdemes fogyasztania
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!