Ezeket látta már?

Horváth Hella: "A kórházi ágyon bénultan fekve úgy éreztem: nullponthoz érkeztem - innen építettem fel magam"

bénulás, Horváth Hella, Pengeélen, podcast

A korábban aktív életet élő Horváth Hella egy napon arra ébredt, hogy nem tudott lábra állni, lebénult. Később lesújtó diagnózist kapott és azt mondták, kerekesszékbe kényszerül. Jelenleg egy futóversenyre készül.

Horváth Hella igen aktív életet élt: könyvtárosként dolgozott, origamiművészként tevékenykedett, rendezvényeket szervezett, önkéntes volt a Vadmadárkórházban és mindezek mellett gyermekét nevelte. Egy napon az élete azonban gyökeres fordulatot vett. Egy légúti betegséget követően egyszer csak arra ébredt, hogy nem tud lábra állni. Kiderült, hogy egy igen ritka betegségben, a Guillain-Barré-szindrómában szenved - ráadásul annak súlyosabb változatában.

Podcastunkban elmesélte, hogyan élte meg a diagnózist, hogy mit gondol betegségéről és hogy miként tudta megőrizni a derűt az életében. Elárulta azt is, hogy bár a jelenlegi orvosi eredményei szerint kerekesszékkel kéne élnie, ennek ellenére, dacolva az állapotával és a diagnózissal, kirándul, magashegyi túrákon vesz részt, fest és igen aktív életet él. A Pengeélen adásában elmondja, mindezt hogyan érte el, mi segítette őt abban, hogy mégis lábra tudott állni.

A Pengeélen podcast vendége: Horváth Hella

Mi az a Guillain-Barré-szindróma?

A Guillain–Barré-szindróma (GBS) egy igen ritka autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer megtámadja az egészséges perifériás idegsejteket. Ennek következtében mind az érző funkciók, mint a váz- és simaizmok működése is károsodik. Pontos oka egyelőre ismeretlen, ám a szindrómában szenvedők többségénél a tünetek megjelenése előtt valamilyen fertőzés (gyakran légúti) állt fenn.

Leggyakrabban a kezeket és lábakat érinti az állapot, de az agyidegeket károsító formája is létezik. Súlyos esetben akár a végtagok tartós bénulása is jelentkezhet, sőt, előfordulhat a légzőizmok bénulása is – ilyenkor gépi lélegeztetés válik szükségessé.

Általában a tünetek súlyosbodása 2 hétig tart, utána a tünetek stagnálnak, majd lassú, ám spontán javulás indul meg. Rossz esetben azonban ez azonban nem következik be és a beteg kerekesszékbe kényszerül.

Ahogy a legtöbb autoimmun betegségre, erre sincs specifikus kezelés, ám a tünetek enyhítésére és a gyógyulás elősegítésére több terápiás lehetőség áll rendelkezésre. Ilyen többek között az intravénás immunoglobulin terápia, a plazmaferézis, melyek mellett intenzív rehabilitációra is szükség van a mozgásfunkciók visszaállításához.

A festészetben fejezi ki magát és közvetíti érzéseit

Az origamiművészként is ismert Horváth Hella a betegsége után sem hagyott fel az alkotással. Mivel az állapota a kezeit is érintik, az aprólékos hajtogatás helyett inkább a festészet és a paverpol technika irányába fordult, melyekkel közvetíteni tudja a benne kavargó érzéseket. Hella azóta számtalan képet készített és több kiállítása is volt már, melyek igen nagy sikert arattak.


Galéria


Bezárás
2024.05.15.

Miről szól a Pengeélen podcast sorozat?

Krízishelyzetekről, nehéz helyzetek átéléséről, emberekről, történetekről, de leginkább arról, hogy miként lehet emberpróbáló helyzetekben kapaszkodót találni, és hogyan lehet az élet legsötétebb próbatételeiben megtalálni a fényt és az erőt. Az élet útján való utazás soha nem egyenes vonal, mindig kanyargós és nehézségekkel teli - és olykor különösen kemény a próbatétel.

  • Hallgassa meg azokat az embereket, akik átélték a legváratlanabb tragédiákat, legyen az betegség, veszteség, válás vagy bármely más mélypont az életben. A Pengeélen sorozat történetei mégis arra tanítanak, hogy a legnagyobb mélységekből is fel lehet emelkedni.
  • Ez a lélegzetelállító új műsor bemutatja az emberek rendkívüli erejét, képességét az újrakezdésre akkor is, amikor a legnehezebb időkben kell helytállni. Minden epizódban elvarázsol azoknak az embereknek az inspiráló története, akiket a sors keményen próbára tett, és végül a próbát kiállva élhették tovább az életüket. Minden epizódban részese lehet a hőseink történetének, és annak, hogy hogyan találtak újra reményt, erőt és értelmet az életük legnehezebb pillanataiban.
  • Tegyen egy lépést a saját belső utja felé, merüljön el a Pengeélen podcast sorozat emberi mélységeiben, és találjon inspirációt a legmélyebb krízishelyzetekből született lenyűgöző történetekben.

KÖVETKEZŐ PODCAST - FIGYELMÉBE AJÁNLJUK

Bíró Ica: "Ez az üzenet kísér végig az életemen - mindenkinek ajánlom!"

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához