Ezeket látta már?

Altatóval szokott elaludni? Nem várt következménye lehet

altató, melatonin, hormon, alvás, gyógyszer

Kutatók érdekes összefüggésekre jutottak, milyen hosszútávú következménye lehet az altatóknak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában izgalmas kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Az altatók gyakori használata összefügg az elbutulás fokozott kockázatával idősebb fehér felnőtteknél. Egy új vizsgálat a Journal of Alzheimer’s Disease szaklapban összefüggés keresett az altatók szedése és a 15 évnél hosszabb időtartam alatt kialakuló elbutulás kockázata között. Ezen felül kutatta, hogy ez az esetleges összefüggés független-e az éjszakai alvászavaroktól, és különbözik-e a rasszok szerint" - olvasható a bejegyzésben.

A posztból kiderült, hogy összesen 3068 elbutulásban (demenciában) nem szenvedő, közösségben élő idősebb felnőttet vizsgáltak (74,1±2,9 életév, 41,7% fekete, 51,5% nő).

Az altatószerek használatát háromszor rögzítették a következő kérdéssel: „Szed-e altatót vagy más olyan gyógyszert, amely segíti az alvást?” az alábbi válaszlehetőségekkel:

  • „Soha (0)”,
  • „Ritkán (≤1 alkalom/hónap)”,
  • „Néha (2–4 alkalom/hónap)”,
  • „Gyakran (5–15 alkalom/hónap)” vagy
  • „Majdnem mindig (16–30 alkalom/hónap)”.

Az elbutulást a kórházi felvételek, a kezelésére felírt gyógyszerek vagy teszt alapján határozták meg. A fehérek közül 138-an (7,71%) és a feketékből 34-en (2,66%) számoltak be arról, hogy „gyakran vagy majdnem mindig” szednek altatót. A fehérek majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel vettek be vényköteles altatót.

"617 résztvevőnél alakult ki elbutulás a követés során. Azoknál a résztvevőknél, akik ≥5 alkalom/hónap gyakorisággal szedtek altatót az ≤1 alkalom/hónap gyakorisággal összehasonlítva, nagyobb volt az elbutulás kialakulásának valószínűsége. Az összefüggést csak a fehéreknél figyelték meg (relatív kockázat: 1,79), a feketéknél azonban nem (relatív kockázat: 0,84)" - írta posztjában Dobson.

Hivatkozás: Leng Y, Stone KL, Yaffe K. Race Differences in the Association Between Sleep Medication Use and Risk of Dementia. J Alzheimers Dis. 2023;91(3):1133-1139. doi: 10.3233/JAD-221006.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Későn alszik el? Nagyobb lehet az esélye a szívbetegségekre

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó