Ezeket látta már?

Kíméletlenül lerombolhatja az alváshiány a lelki egészségét - ezt teheti ellene

álmatlanság, alvászavar, alvás, vérnyomás

A tartós kialvatlanság rontja a koncentrációs képességünket, de kihat a mentális állapotunkra is.

Az alváshiány következményei

A szakemberek és kutatók gyakran tapasztalják, hogy az emberek nem mindig tartják elég fontosnak egészségük és személyes jóllétük szempontjából a kielégítő alvást, így sokszor ez az, amit hajlamosak elhanyagolni. A World Sleep Day küldetése is az hogy alvásgyógyászattal kapcsolatos információk, tanulmányok cseréjével minél inkább segítsen felhívni a figyelmet arra, hogy az alvás kiemelkedően fontosságú terület az ember életében.

A tartós kialvatlanság csökkenti a koncentrációs képességünket, rontja a mentális állapotunkat. Hosszabb távon pedig komoly vérnyomás- és keringési problémákat is okozhat. A cirkadián ritmus felborulása sajnos napjainkban aktuálisabb, mint valaha, a Covid-19 egyik kellemetlen utóhatása is lehet a késleltetett alvásfázis-szindróma.

Tippek a jó minőségű alváshoz

Ha tehát rosszul alszunk, akkor először is tegyünk meg mindent azért, hogy a megfelelő körülményeket biztosítsuk:

  • igyekezzünk mindig azonos időpontban nyugovóra térni
  • biztosítsuk a hálószobában a megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat
  • elalvás előtt néhány órával már ne fogyasszunk nehéz ételeket, koffeintartalmú italokat, ne együnk édességet.

Sőt, ha tehetjük, elalvás előtt 3-4 órával legyen az utolsó étkezésünk. Ha így is álmatlanul forgolódunk, akkor pedig ne féljünk segítséget kérni, a tartós álmosság rányomja a bélyegét a mindennapjainkra, örökös fáradtságérzéshez és kiégéshez vezethet.

Könnyebben megbetegedhet, ha nem alussza ki magát

Aric Prather, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatója és munkatársai 164 felnőttet vizsgáltak meg és az alkoholfogyasztásra, dohányzásra, táplálkozásra és stresszre vonatkozó szokásaikról kérdezték ki őket, majd egy héten át szenzorokkal elemezték alvásukat. Ezt követően megfázást okozó vírussal fertőzték meg és egy hotelben izolálták őket. A következő héten naponta vettek mintát orrnyálkahártyájukból és megvizsgálták azokat.

Kevés alvás - ezt teszi a szervezetünkkel

Az eredmények szerint aki éjszakánként kevesebb mint hat órát aludt, annak 4,2-szer nagyobb esélye volt a megfázásra mint annak, aki legalább hét órát. Aki öt óránál is kevesebbet aludt, annál 4,5-szer nagyobb volt a betegség kialakulásának kockázata. Összességében az alvás jóval nagyobb befolyással bír az egészségre, mint a kor, a táplálkozás, a stressz vagy a dohányzás – írják a kutatók a Sleep című szaklapban.

"Az alvás mérésünk szerint minden tényezőn túltesz. Nem játszott szerepet, mekkora stresszhatás alatt álltak a résztvevők, az etnikai hovatartozásuk, a képzettségük vagy a jövedelmük sem. Még az sem számított, dohányoznak vagy sem. A nem alvás alapvetően befolyásolja a testi egészséget" – fejtette ki Prather.

Az egészségünk megőrzése és a minőségi élet érdekében végezzük el a tesztet, menjünk alvásvizsgálatra, és ha szükséges, kezdjük meg a megfelelő terápiát, hogy mielőbb visszataláljuk a megfelelő állapothoz.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szeret háton aludni? Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalán szokott aludni

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

álmatlanság

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ