Ezeket látta már?

Ne vegye félvállról, ha alváskor kimarad a légzése - daganathoz is vezethet!

horkolás, alvási aponoé

Egy tanulmány az alvási apnoé és a rákos megbetegedések kapcsolatát vizsgálta.

Egy kutatás eredményei szerint az alvási apnoé, illetve az azzal összefüggő alvászavarok és az alacsony véroxigénszint egyaránt összefüggésben lehetnek bizonyos daganatos betegségek kialakulásával.

Az alvási apnoé és a rák kapcsolata

Athanasia Pataka, a thesszaloniki Arisztotelész Egyetem professzora, társaival 19 556, alvási apnoéval diagnosztizált európai beteg adatait vizsgálta meg. Úgy találták, hogy akiknél súlyosabb a betegség, illetve, akinek a vér oxigénszintje 90% alá esik, gyakrabban lesznek rákosak, mint azok, akiket ezek a problémák nem érintenek.

Ráadásul, a nőknél gyakrabban volt megfigyelhető ez az összefüggés, még abban az esetben is, ha olyan (a daganatos betegségek kockázatát egyértelműen növelő) tényezőket is figyelembe vettek, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az életkor vagy a testtömeg-index.

A vizsgált betegek 2%-ánál diagnosztizáltak daganatos betegséget, a leggyakrabban emlő-, illetve prosztatadaganatot. A betegek többsége 50 évnél idősebb volt és túlsúllyal is küzdött.

Az alvási apnoé tünetei

Természetesen, nem lehet kijelenteni, hogy aki alvási apnoéval küzd, az előbb vagy utóbb, de elkerülhetetlenül rákos lesz, de némi összefüggés lehet a kettő között.

Ugyanakkor, a szakemberek szerint fontos, hogy a nők is tisztában legyenek az alvási apnoé lehetséges tüneteivel, illetve azzal, hogy a betegség nem egyforma tünetekkel jelentkezik a férfiaknál és a nőknél. Az obstruktív alvási apnoé leggyakoribb, klasszikus tünetei a napközbeni álmosság, a fáradékonyság, a horkolás, illetve az alvási közben légzéskimaradás a férfiaknál jellemzőbbek. A ritkább tünetek, mint az álmatlanság, a reggeli fejfájás, a hangulatzavarok a nőknél gyakrabban jelentkeznek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy melyik oldalunkon alszunk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#Alvászavar

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához