Ezeket látta már?

Éjszakai izzadás: ez a 7 ok állhat a hátterében

éjszakai, izzadás, ok, betegség

Az éjszakai izzadást gyakran ártalmatlan dolgok okozzák, ám előfordulhat, hogy súlyos betegségre hívja fel a figyelmet.

Szinte mindenki ismeri azt az érzést, amikor betegség, láz esetén éjszaka arra ébred, hogy átizzadta hálóruháját és ágyneműjét. Ekkor a jelenség általában maga a láz és a lázcsillapító hatása. De biztosan megtapasztalta már a nagy nyári hőségben is, amikor a szobája éjszakára sem hűlt le kellően, ráadásul vastagabb takaró alatt aludt el - ilyenkor szinte törvényszerű az izzadás. De mi akkor, ha ezek egyike sem áll fenn? Amikor az éjszakai izzadás látszólag ok nélkül történik?

Mikor beszélünk éjszakai izzadásról?

Az éjszakai izzadás az alvás közben fellépő nagyon erős izzadást jelenti, amely elég erős ahhoz, hogy szinte teljesen nedvessé tegye a hálóruhát vagy az ágyneműt. A probléma rendszerint felébreszti az érintetteket, akik kénytelenek az éjszaka közepén átöltözni. Általában akkor fordul elő, amikor túl sok/túl vastag takaró alatt alszik vagy ha a hálószobája túl meleg. Ilyenkor a problémát a nem megfelelő alvási körülmények okozzák, mely ártalmatlan jelenség. Kórós állapotra akkor utal, ha más tünetekkel is jár (láz, fogyás, hasmenés), illetve akkor, ha rendszeresen tapasztalja, látszólag különösebb ok nélkül. Mivel ez egy tünet, érdemes utánajárni, mi is állhat a hátterében, ugyanis olykor súlyos betegség jele lehet.

Gyógyszerek

Első körben érdemes megemlíteni, hogy vannak olyan gyógyszerek, melyek egyik mellékhatása az éjszakai izzadás lehet. Leggyakrabban a vény nélkül kapható láz-és fájdalomcsillapító tabletták és italporok okozzák, de ugyanúgy kiválthatják bevitt hormonok, antidepresszánsok, antiretrovirális szerek, antihisztaminok, magas vérnyomás kezelésére használt készítmények, illetve cukorbetegeknek való gyógyszerek (azon belül is a hipoglikémiás szerek). Amennyiben ilyet tapasztal, forduljon orvosához, aki meglehet, más készítményt ajánl.

Stressz

A stressz nem csak úgy zavarhatja meg az alvását, hogy nem tud elaludni vagy folyton megébred, hanem azzal is, hogy éjszakai izzadást okozhat, mivel a túlzottan aktív elme felpörgeti az agyat és a testet. Ez általában a stresszes időszak lecsengése után elmúlik, ám PTS (poszttraumás stressz) esetén a probléma rendszeressé válhat - ilyenkor már komolyabb kezelésre van szükség, melynek során pszichoterápiára, illetve gyógyszeres kezelésre van szükség.

Menopauza

A menopauza egyik jellemző tünete a túlzott verejtékezés - ez sajnos nem korlátozódik a nappalokra, ugyanis éjszakánként is felléphet, ami jelentősen megnehezíti a klimax-ban lévők amúgy sem zavartalan alvását. Oka természetesen a hatalmas hormonális változások. A perimenopauzában lévő nők körülbelül 75%-a számol be arról, hogy éjszakai izzadással küzdenek. A gyakoriság általában a menopauzát követő első néhány évben tetőzik, majd idővel csökken. Ha szeretné enyhíteni a panaszt, kerülje az alkoholt, a túl fűszeres ételeket, ugyanis ezek fokozzák a tünetet. Az orvosok ezen kívül hormonterápiát szoktak ajánlani, melyekkel nem csak a kellemetlen panaszok csökkenthetők, de a menopauza több szövődményének fellépése is.

Neurológiai problémák

Az éjszakai izzadás számos, az idegrendszerre ható körülmény eredményeként is jelentkezhet. A probléma az idegkárosodás vagy az idegrendszer túlzott reakciójának tünete is lehet. Több neurológiai állapot is állhat a hátterében, például stroke, Parkinson-kór, de az ún. poszttraumás syringomyelia is, melynek során folyadékkal teli hólyagok alakulnak ki a gerincvelőn belül. Az idegrendszer ekkor túlstimulálja az izzadságmirigyeket, így gyakori panasz a betegeknél a túlzott izzadás, mind nappal, mind éjszaka.

Obstruktív alvási apnoe (OSA)

A panasz igen gyakori az alvászavarral küzdőknél, bár a kutatók nem biztosak abban, hogy maguk az alvászavarok okoznak-e éjszakai izzadást. Az obstruktív alvási apnoéban (OSA) szenvedők egyharmada rendszeresen tapasztalják. Az OSA gyakori légzéskimaradásokkal jár alvás közben, melynek következtében csökken a vér oxigénszintje, ami éjszakai izzadást eredményezhet.

Pajzsmirigy túlműködés

Az állapot során a sok pajzsmirigy hormon miatt az anyagcsere fokozott üzemmódra kapcsol, ennek következtében pedig több élettani funkció is felgyorsul. A betegeknél ezért gyakran túlzott verejtékezés is megfigyelhető, melyet kiválthat az állapot okozta csökkent melegtűrés is. A probléma nappal és éjszaka is jelentkezhet. Egyéb tünetek közé tartozik a fogyás, a szapora pulzus, a remegés, a szorongás és az alvászavar. A panaszok általában jól reagálnak a kezelésre, mely legtöbbször gyógyszeres, csak ritkán van szükség komolyabb beavatkozásra (pl. műtétre).

Rosszindulatú daganatok

Sajnos előfordulhat, hogy rák okozza az éjszakai izzadást. Ekkor gyakran fogyás is megfigyelhető, valamint csökkent vas szint is a vérképben. A panaszt leggyakrabban leukémia, a limfóma, vese/prosztatarák okozza. Ilyenkor a problémát maga a rák, de akár az miattuk kapott kezelés is kiválthatja. Bár az egyelőre nem világos, hogy a rák miért is okozhat éjszakai izzadást, ám biztosan a rák elleni küzdelemre és a hormonváltozásokra reagál a szervezet. Ráadásul a rosszindulatú daganatok gyakran lázat is okozhatnak, ami miatt a test izzad, hogy lehűtse magát.

További lehetséges okok az éjszakai izzadás hátterében

  • terhesség
  • fertőzések
  • alkohol
  • túl fűszeres ételek
  • szívbelhártya gyulladás
  • csontvelőgyulladás
  • autoimmun betegségek

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 4 betegség erős izzadást okozhat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Éjszakai izzadás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához