Gyomirtószer a tányérunkon: ezért lehet egyre több a glutén-és laktózérzékeny ember
A gyomirtóval kezelt takarmány és a vegyszermaradványokat tartalmazó élelmiszerek közvetlen hatással vannak a bélrendszerünkre és immunrendszerünkre is.
Glutén- és laktózérzékenység, autoimmun betegségek, krónikus gyulladások – egyre több bizonyíték utal arra, hogy ezek hátterében nem csupán genetikai hajlam vagy életmódbeli tényezők állnak, hanem az ipari mezőgazdaság toxikus hatásai.
A betegségeink nem egyik napról a másikra alakulnak ki – gyakran évtizedek hibás döntéseinek következményei. Ezt vallja Mester Károly természetgyógyász és agrármérnök, aki Hámori Barbara Az én kék zónám című podcastjében beszélt arról, milyen szoros kapcsolat van a mezőgazdasági módszerek, az élelmiszereink minősége és az egészségünk között.
A termelésben, ha megborul a természetes egyensúly, az megjelenik az emberi szervezetben is: nemcsak a vitamin- és ásványianyag-tartalom csökken az ipari élelmiszerekben, de a különböző vegyszerekkel és az importált génmódosított élelmiszerekkel olyan anyagokat is bejuttatunk a testünkbe, amelyek gyulladást, emésztési zavarokat és krónikus betegségeket okozhatnak, sőt hozzájárulhatnak a glutén-és laktózérzékenység kialakulásához is.
Az elmúlt három évtized radikális változásokat hozott – és nem jó irányba.
Míg 30 évvel ezelőtt az amerikai lakosság csupán 6 százaléka élt krónikus betegséggel, mára ez az arány eléri a 60 százalékot. Ennél is sokkolóbb, hogy az Egyesült Államokban minden harmadik gyermek prediabéteszes vagy cukorbeteg. Magyarországon sem jó a helyzet: a 8–10 éves gyerekek 6–8 százaléka cukorbetegséggel küzd, és egyre többen szenvednek szivárgó bélszindróma miatt is.
– mondja a szakember. Az okokat pedig nem csupán az ülő életmódban vagy a cukorfogyasztásban kell keresni – a probléma gyökere mélyebb, és gyakran láthatatlan.
Mi köze a bélrendszerhez a glifozátnak és a génmódosított takarmánynak?
Mester Károly szerint a modern mezőgazdaság egyik legnagyobb bűne, hogy évente másfél millió tonna totális gyomirtószert – például glifozátot – permetezünk szét a világon, jórészt a nagyüzemi szójatermelésben. A növényeket már genetikailag módosítani kell ahhoz, hogy túléljék ezeket a vegyszereket.
Habár Magyarországon tilos génmódosított növényeket termeszteni, az import révén mégis nap mint nap GMO-alapú élelmiszerek kerülnek a tányérunkra.
– mondja a szakember. A probléma pedig továbbgyűrűzik az állattenyésztésbe: az ipari sertéstelepek takarmánya gyakran glifozáttal szennyezett, génmódosított szója, amely az állati szövetekben koncentrálódik, és az emberi fogyasztás során is bejut a szervezetbe.
Ez a folyamat a bélrendszerünkben csapódik le. A glifozát és más toxikus anyagok károsíthatják a bélfalat, elősegítve a szivárgó bél szindróma kialakulását, amely egyre gyakoribb jelenség. A szervezet így olyan anyagokat is felszív, amelyek gyulladást, autoimmun problémákat vagy hormonális zavarokat – például PCOS-t – okozhatnak, emellett pedig növelik a laktóz-és gluténérzékenység kialakulásának lehetőségét. Nem véletlen, hogy ezek a betegségek és érzékenységek ilyen mértékben elterjedtek.
A legjobb, amit tehetünk, hogy húst, tejterméket és tojást csak olyan termelőktől vásárolunk, akik elsősorban legeltetéssel táplálják állataikat. Emellett pedig érdemes átállni a bio termékekre, mert hazánkban erre nagyon jó gyakorlat van.
– javasolja az agrármérnök.
Ahogy a földet, növényeinket és állatainkat mérgezzük, úgy leszünk mi is egyre betegebbek. Ha viszont újra értékteremtő, élő, vegyszermentes talajon nő az élelmünk, és ezt eszik az állataink is, visszatérhetünk egy olyan minőséghez, ami valóban táplál – nem csak jóllakat. És ami nem utolsó sorban valóban hozzájárul egészségünkhöz.
Összegzés
- A mezőgazdasági vegyszerek használata és a toxikus anyagok jelentős hatással lehetnek az emberi egészségre.
- Az ipari termékek miatt nő az autoimmun betegségek, érzékenységek és gyulladások előfordulása.
- A modern mezőgazdasági gyakorlatok, például GMO növények termesztése és gyomirtók használata, hozzájárulnak a problémákhoz.
- Magyarországon is egyre több gyermek küzd krónikus betegségekkel, például cukorbetegséggel.
- A bio és vegyszermentes termelés támogatása az egészségesebb táplálkozás alapjául szolgálhat.
Pajzsmirigyzavar és gluténérzékenység: ezért fordulhat elő a kettő együtt gyakran
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!