Ezeket látta már?

Cukorbeteg? Erre a 6 dologra figyeljen az év végi ünnepek során!

cukorbetegség, karácsony, ünnep

Az év végi ünnepi időszak közeledtével még nehezebb eligazodniuk a diabéteszeseknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztőjében, nem is beszélve a bőséges karácsonyi fogásokról, meg az egymást követő rokonlátogatásokról.

A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése, és a megfelelő mennyiségű testmozgás, mellyel a kisebb "táplálkozási bűnök" orvosolhatók.

Fontos az önellenőrzés

"A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nemcsak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorérték ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb.

A nagyobb energia bevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás. Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk"- mondta el Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus.

A következőkben összeszedtünk néhány hasznos tanácsot, ami megkönnyítheti a cukorbetegek ünnepi készülődését, és azt, hogy a karácsony, valamint az újév valóban jó egészségben teljen.

1. A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban készüljünk receptekkel!

Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, diabéteszesek számára is elkészíthető, ehető ételeket gyűjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.

2. A kifejezetten ünnepi ételekről is tájékozódjunk!

A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek – ahol szükséges, kevesebb rizzsel – szintén bátran fogyaszthatók.

3. Óvatosan az édességekkel!

A bejgliből, süteményekből még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet lehet enni az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenőrizni a vércukorszintet étkezés előtt és után is!

4. Csínján az alkohollal!

Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiak naponta 2-3 dl, a nők 1-2 dl száraz bort vagy pezsgőt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.

5. Vegyük figyelembe a cukorbeteg gyerekeket!

Nem könnyű megérteniük, nekik miért nem hoz olyan édességeket a Mikulás, mint egészséges társaiknak. Mivel az étkezési szokások gyermekkorban alakíthatók leginkább, sokat segíthet, ha nem tradicionális ételek készülnek minden évben, hanem szénhidráttartalom alapján válogatott újdonságok. Ha a család is ezeket eszi, akkor a gyermekek számára is ez lesz a természetes.

6. Ünnepek idején is mozogjunk!

A mozgás mellett azonban lényeges a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegőn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni. Arra is figyelni kell, hogy a vércukormérőt működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.

Olvasson tovább! Egyen káposztát az ünnepi stressz ellen!

+ 1 Ajándékok zokni, sapka és sál helyett

A cukorbetegeknek pedig mindig szükségük lehet egy-egy újabb, az állapotuk karbantartásához nélkülözhetetlen eszközre. A kiválasztásánál például számos praktikus szempontot kell mérlegelni, így például az eszköz vércseppigényét, a mérési időt, de a legfontosabb minden esetben a készülék pontossága és megbízható származási helye legyen.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

inzulinrezisztencia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához