Ezeket látta már?

Húsvéti cukorsokk gyerekeknél – így előzze meg!

húsvét, cukorsokk, édesség, táplálkozás, cukorbetegség, gyerekek

Sokféle "láthatatlan" cukor létezik, amit nem azonosítunk egyértelműen csoki, gumicukor, nyalóka formájában.

Csokitojás, csokinyuszi, gumicukor, húsvéti sütemények és egyéb nyalánkságok – az ünnep alatt a gyerekek sokkal több cukrot fogyaszthatnak, mint az év egyéb napjain. Dr. Lakos Gábor gyermekgyógyásztól, a Gyermekgyógyászati Központ orvosátólfontos információkat tudhatunk meg, a cukorsokk megelőzésével kapcsolatban.

Mi is pontosan a cukorsokk?

Ha a szülők cukorsokkról beszélnek, akkor arra az állapotra gondolnak, amit nagyobb mennyiségű édesség elfogyasztása után tapasztalnak a gyerekeknél. Ez rendszerint akkor történik meg, ha a különböző ünnepek alkalmával ajándékba kapott édességekből a gyerekek egyszerre nagyobb mennyiséget fogyasztanak. Rövid idő elteltével ezt követően látványosan felélénkülnek, izgatottá, hiperaktívvá válnak – általában így írják le a szülők a viselkedésbeli változást. Ez az állapot azonban nem tart sokáig, az előző pillanatban még feldobott gyerekek hirtelen letargikussá, enerválttá válnak, kimerülnek.

Ez zajlik a szervezetben a sok cukortól

Szakértők szerint a cukorsokk során valójában nem történik más, mint az ünnep miatt feldobódott, izgatott gyerekek szervezetébe hirtelen nagy mennyiségű cukor kerül.

- A cukor egy egyszerű szénhidrát, amely gyorsan lebomlik az emésztőrendszerben, és gyorsan eljut a véráramba, így, ha éhesek vagyunk és emiatt csökken az energiánk, agyunk és testünk hirtelen energiatöbbletet fog érezni, hamarosan a cukor elfogyasztása után. A cukor röviddel ezután bekövetkező lebomlása miatt azonban a gyerekek hamar éhesek, fáradtak vagy rosszkedvűek lehetnek, de valójában ez azt jelzi, hogy a szervezetüknek több táplálékra van szüksége, amit fehérjéből, lassan felszívódó szénhidrátból javasolt fedezni – magyarázza dr. Lakos Gábor.

Így kerülhetjük el

A cukorsokk oka tehát részben az ünnep okozta izgalom, várakozás. Emiatt gyakran a gyerekek nem is reggeliznek, nem éhesek, vagy ha az ajándékozás az ebéd utáni időszakra esik, akkor alig falatoznak, hiszen már nagyon várják a meglepetést. Ezt fontos lenne elkerülni és valamilyen tartalmas, teljes kiőrlésű pékárut, zöldséget, sonkát vagy egy könnyű, teljes értékű ebédet magában foglaló étkezés után időzíteni az édességeket. Ha a gyermek jóllakott, eleve kevesebbet tud ezekből fogyasztani, illetve, ha nem az üres gyomorba érkezik a sok cukor, akkor a felszívódása is lassabban megy végbe, ezáltal csökken a cukorsokk esélye.

Nem csak a csokiban van cukor

Már gyermekkortól kezdve fontos az egészséges étkezési szokások kialakítása. Így lehet hosszú távon megelőzni a gyermekkori, kamaszkori elhízást, és az ezzel járó betegségek, problémák megjelenését, mint például:

  • inzulinrezisztencia,
  • magasvérnyomás betegség,
  • diabétesz,
  • mozgásszervi és önértékelési problémák.

Fontos a szülők edukációja, annak ismerete, hogy a cukros ételek negatívan befolyásolhatják a gyermekek egészségi állapotát, ez ugyanis motiválhatja őket arra, hogy néhány egyszerű változtatást hajtsanak végre a gyermek étrendjében.

Nem kell száműzni az édességeket az ünnepi asztalról

- Érdemes viszont a mértékkel történő fogyasztásukat inkább épp az ilyen különleges alkalmakra korlátozni. Az ünnepekkel járó néhány napos megnövekedett cukorfogyasztásnál komolyabb veszélyt jelent, ha a mindennapi étrend is sok cukrot tartalmaz – hangsúlyozza dr. Lakos Gábor.

Ez az úgynevezett láthatatlan cukor, amit nem azonosítunk egyértelműen csoki, gumicukor, nyalóka formájában. A gyerekek étrendjében található hozzáadott cukrok általában cukros italokból (szénsavas üdítők, gyümölcslé) és édesített pékárukból származnak. Ha ezek a legfontosabb alapelemek a gyermek étrendjében, fontos akár szakember útmutatásával, segítségével fokozatosan új ízekre, egészséges ételekre cserélni.

(Gyermekgyógyászati Központ)

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Igaz, hogy jobb, ha cukor helyett mézzel édesítünk?

Forrás: EgészségKalauz