A legjobb felhasználói élmény nyújtása érdekében weboldalunkon cookie-kat használunk.

ELFOGADOM
Hirdetés

A mellrák furcsa jelei

#Daganatos betegségek #mellbimbó #mellrák #emlőrák
2019.05.14. Módosítva: 7 napja

A legtöbb ember szerint a mellráknak csalhatatlan jele a mellben kitapintható „dudor”, és ezt könnyű felfedezni, elég hozzá a rendszeres önvizsgálat vagy az évenkénti, kétévenkénti nőgyógyászati ellenőrzés. A mellráknak azonban számos másmilyen tünete is lehet, melyekre legalább annyira oda kell figyelni!

Hirdetés

Évente több százezer nőt érint a mellrák, és az összes, daganatos betegséggel összefüggő halálozási listát is az emlőrák vezeti. Ráadásul az 1970-es évektől folyamatosan nő a diagnosztizált mellrákos esetek száma. A legtöbb ember azonban mégsincs tisztában ennek az igen gyakori és veszélyes betegségnek a tüneteivel, pedig minél korábban fedezik fel az elváltozást a mellben, annál nagyobb az esélye a gyógyulásnak.

Mellrák: fontos a rendszeres önvizsgálat!

Az esetek mintegy háromnegyedében a hölgyek maguk veszik észre a daganatos elváltozás első tüneteit, a leggyakrabban a mellben, esetleg a hónaljban található csomó, dudor formájában. A rendszeres, havonként megismételt önvizsgálat során azonban nemcsak ezeket a csomókat lehet felfedezni, hanem számos egyéb elváltozást is, melyek szintén utalhatnak daganatos betegségre.

Nem kell azonban azonnal pánikba esni, ha valaki csomót fedez fel a mellében, az esetek 80 százalékában ugyanis nem daganatos betegség áll annak hátterében. A legfontosabb ilyen esetben (illetve bármely más esetben, ha elváltozást fedezünk fel a mellünkön) minél hamarabb orvoshoz fordulni, aki további vizsgálatok elrendelésével pontosíthatja a diagnózist.

Bár a mellrákot, és az azzal összefüggő önvizsgálatot a legtöbben tipikusan női dolognak tartják, érdemes azonban az uraknak is megfigyelniük magukat, és amennyiben bármilyen változást fedeznek fel a mellükön, szakembernek is megmutatni azt. Bár a mellrák a férfiak esetében igen ritka, az emlőrákos eseteknek mindössze egy százalékát teszi ki, de sajnos a legtöbbször már előrehaladott stádiumú daganattal fordulnak orvoshoz az érintettek, éppen azért, mert kevésbé figyelnek erre a területre.

Mellrák jelei: változások a bőrön, a mell méretében

Már említettük, hogy a legtöbbször a mellben vagy hónaljban kitapintható csomó az emlőrák első érzékelhető tünete. Azonban nem mindig csomóként vagy dudorként jelentkezik az elváltozás, előfordulhat például, hogy egy kis területen a bőr megvastagszik vagy "megnyúlik", a bőr pórusai jól láthatóvá válnak (a mell bőre hasonló lesz, mint a narancshéj).

A bőr "egységessége" is megtörhet, kisebb-nagyobb bemélyedések utalhatnak a daganatra. A mell bőre emellett kipirosodhat, begyulladhat, hámlóvá vagy viszketővé is válhat.

Szintén orvosi kivizsgálás szükséges, ha a mellek formája vagy mérete jelentősen megváltozik (és nem áll emögött például várandósság), különösen akkor, ha ez csak az egyik mellet érinti. Sokan a mell méretének változásról automatikusa a mell növekedésére asszociálnak, pedig legalább olyan veszélyes jel, ha a mell "összemegy", vagyis csökken a mérete.

Arra is figyeljünk oda, hogy mekkora a különbség a két mell között. Bár a legtöbb hölgynek nem egyforma a két melle, de ez az aszimmetria általában nem jelentős, sokszor szabad szemmel nem is észrevehető, viszont a nagy eltérések, vagy ha hirtelen lesz aszimmetrikus a két mell, mindenképpen orvosi vizsgálatot igényelnek!

Az emlőrák túlélhető - korai felismeréssel. Mutatjuk videón is!

A mellbimbó elváltozásai

Nemcsak a mellre magára, de a mellbimbóra is figyeljünk oda: ha a mellbimbó nagyon érzékennyé válik, ha fájni kezd (és ennek nincs jól leírható oka, pl. a közelgő menstruáció vagy a várandósság), ha megváltozik a színe vagy a mérete, esetleg befelé fordul. Szintén forduljunk orvoshoz, ha nem szoptatunk (vagy nem várunk kisbabát), mégis folyadék ürül a mellbimbóból. Ez a váladék lehet vízszerű, tejszerű vagy véres is.

Forrás: EgészségKalauz
Hirdetés

FONTOS AZ EGÉSZSÉGEM

SZERETNÉK HÍREKET, TIPPEKET KAPNI!
CAPTCHA

Twoje dane osobowe służyć będą jedynie umożliwieniu kontaktu z ekspertem. Grupa Onet.pl S.A. nie przetwarza tych danych w żaden inny sposób i niezwłocznie po przesłaniu pytania do eksperta usuwa lub anonimizuje Twoje dane. Przekazanie pytania ekspertowi odbywa się przy zachowaniu zabezpieczeń wymaganych przez ustawę o ochronie danych osobowych. Przypominamy również, iż udzielona porada nie zastąpi bezpośredniej konsultacji z lekarzem lub innym odpowiednim specjalistą, w trakcie której analizowana jest dokumentacja lekarska i przeprowadzane badanie lekarskie.