Ezeket látta már?

Cisztának nézték a tumort a szoptatós kismama mellében

mellrák, daganat, rák, emlődaganat

A 30 éves anyukának az orvosa azt mondta, hogy ne aggódjon a mellében lévő csomó miatt, mert a rák általában nem jár fájdalommal.

A 30 éves influenszer, Tess Christine nem esett pánikba, mikor a bal mellében csomót tapintott ki. Tess éppen a fiát választotta el, ezért arra gondolt ezzel lehet összefüggésben. Akkor kezdett aggódni, amikor a csomó akkor sem múlt el, mikor már a fiát nem szoptatta. Amikor megjött a menstruációja, a mellében lüktető fájdalmat érzett, ezért orvoshoz fordult - írja az Insider.

Az orvosa megnyugtatta, hogy a csomó cisztának tűnik. Azt mondta neki, hogy ne aggódjon, mert a rák általában nem fáj. A nő ettől nem lett nyugodtabb. A biztonság kedvéért mammográfiára és egy ultrahangvizsgálatra is elment, mert legbelül érezte, valami nincsen rendben.

Amikor a radiológus felhívta az eredményekkel, már tudta, nagy lehet a baj. Az orvos közölte vele, hogy a bal mellében lévő csomó nem ciszta, ezért biopsziára van szükség a pontos diagnózishoz. Tessen hamar elvégezték a vizsgálatot. Néhány nappal később megtudta, invazív duktális karcinómája van, ami a mellrák egy leggyakoribb fajtája. Tessnek szerencséje volt, mert a daganat nem terjedt át a másik mellére, és nem képzett áttéteket a nyirokcsomókban.

Az influenszer azóta kettős masztektómián esett át részleges rekonstrukcióval. Jelenleg arra vár, hogy kiderüljön, szükség lesz-e további kezelésekre.

"A betegségem gyógyítható, és rendbe fogok jönni, ezért nagyon hálás vagyok" - mondta Christine, aki azért osztotta meg történetét, hogy másokat is arra biztasson, hallgassanak a megérzéseikre. "Ha úgy érzed, hogy valami nincs rendben, és szeretnél egy vizsgálatot, ne hagyd annyiban!" - tette hozzá az influenszer.

Csomó a mellben: ezek a tünetek utalhatnak daganatra - olvasson tovább!

A mellrák tünetei

Az emlőrákra utaló lehetséges tüneteket rendszeres önvizsgálattal nagy eséllyel időben észlelhetjük. Erre a 7 jelre érdemes figyelni!

1. Mellben vagy hónaljban kitapintott csomó

A mellrák leggyakrabban észrevehető jele egy a mellben, a hónaljban vagy a kulcscsont alatti területen kitapintható csomó, amely a legtöbb esetben nem jár fájdalommal.

2. Valamelyik mell, vagy egy részének duzzanata

Mellünk a menstruációt megelőző napokban, vagy várandósság alatt is megduzzadhat, tapintása fájdalmas lehet, azonban melleink alakjának/méretének szokatlan megváltozása, vagy a két mellünk között hirtelen kialakuló asszimetria a mellrák jele lehet. A mellek méretének hirtelen csökkenésére is fontos odafigyelnünk.

3. A bőr textúrájának megváltozása

Bőrünk szabad szemmel látható, vagy kitapintható megváltozása, irritációja is jelezhet számunkra. Gyakori a szakértők által narancshéj tünetnek nevezett elváltozás, amikor a mell bőrén a narancs héjára emlékeztető kis gödröcskék jelennek meg, a pórusok jól láthatóan kitágulnak.

4. Piros folt vagy kiütés a mell bőrén és/vagy a mellbimbó körül

Bőrünk textúrájának változása mellett a mellen megjelenő foltok, vagy a mellbimbó kivörösödése, megvastagodása is utalhat emlődaganatra.

5. Mellbimbó fájdalma, megváltozása

Mellrákra utalhat, ha saját magunkhoz képest megváltozik mellbimbónk. Ha szokatlan fájdalom lép fel, ha mellbimbónk befelé fordul, helyzete, alakja vagy színe megváltozik, mihamarabb forduljunk orvoshoz.

6. Mellbimbó váladékozása

Várandósság és szoptatás időszakában normális a mellbimbók váladékozása, azonban ezek hiányában komoly problémát jelezhet. A mellbimbó pirosas, zöldes vagy szagos nedvedzése a mellrák mellett akár az agyalapi mirigy megbetegedésére is utalhat.

7. Fájdalom jelentkezése a mellben vagy a hónaljban

A mellrák láthatatlan és kitapinthatatlan tünettel is jelentkezhet. Ha ciklusunkkal összeegyeztethetetlen, nem múló fájdalmat tapasztalunk mellünkben vagy hónaljunkban érdemes orvoshoz fordulnunk.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: insider
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához