Ezeket látta már?

Ha találok egy csomót a mellemben, az biztosan rák?

mellrák, emlőrák, daganat, rákbetegség

Az emlők daganata csak az idősebbeket érinti? Na és a mammográfiai vizsgálat közbeni sugárzástól kialakulhat daganat? Íme a leggyakoribb tévhitek.

Emlőrák: ezek a leggyakoribb félreértések

Minden 8. nőnek esélye van az emlődaganatban történő megbetegedésre, ezzel a mellrák az egyik leggyakoribb ráktípus a nők körében. Így nem véletlen, hogy rengeteg helytelen állítás lengi körül ezt a betegséget. Az orvostudomány sem tud ma még minden kérdésünkre pontos választ adni, azt viszont biztosan tudjuk, hogy a rendszeres szűrővizsgálat révén időben felfedezett daganat jó eséllyel, akár 20-25 évvel is túlélhető. Fontos, hogy megismerjük a mellrákkal kapcsolatos tényeket és tudjuk a helyes választ a legnagyobb tévhitekre is.

Egy csomó még nem halálos ítélet

Sokan, ha találnak egy csomót a mellükben, azonnal pánikba esnek. Pedig a mellben talált daganatoknak csak egy kis százalékáról derül ki, hogy rosszindulatú, körülbelül a 80-85%-a jóindulatú elváltozás. Ráadásul a mellrákkal diagnosztizált betegeknek összesen csak a 10%-a tapasztalt valaha csomót, vagy fájdalmat a mellében. Nagyon fontos viszont, hogy ha bármikor találsz valami szokatlan elváltozást az emlőkben, egy kisebb vagy nagyobb csomót, esetleg megváltozott az alakja, érzékenysége, azonnal fordulj orvoshoz, hogy ki lehessen zárni, nem egy rosszindulatú daganatról van-e szó.

Nem kell aggódni, még fiatal vagyok

Ha aggódni nem is kell, odafigyelni viszont nem lehet elég korán. A betegség leggyakrabban a klimaxon átesett nőket érinti, manapság azonban bármilyen korban előfordulhat. A leggyakoribb 45-64 év között. Egyre fiatalabb korban jelentkezik. Az összes beteg 5,5 %-a 40 évnél, 2 %-a 35 évnél fiatalabb. De előfordulhat 20-25 éves korban is. Ha panasz van fiatal korban, nem szabad elbagatellizálni.

Kisebb mellnél kisebb a kockázat

Nagy tévedés. A mellek méretének semmi köze a betegség kialakulásához. Az elhízás és a rák között viszont bizonyítottan van összefüggés. A mammográfiai vizsgálat méretre való tekintet nélkül ugyanolyan fontosságú minden nőnek.

A mammográfia fáj és veszélyes?

Egyértelműen nem. A mammográfiai vizsgálat sugárterheléssel jár, a mértéke viszont elhanyagolható amellett a tény mellett, hogy az életünket mentheti meg. Egy évben átlagosan tízszer nagyobb sugárzás ér minket teljesen természetes forrásokból. Ma már a korszerű digitális gépekkel messze kevesebb sugárral készül a felvétel. A korszerű, formatervezett gépek úgy lettek kialakítva, hogy a fájdalom is csökkent, igazából fájdalom nincs is, néhány másodpercig tartó enyhe kellemetlen érzés lehet. Az összenyomástól nem lesz gond, hasonlóan a köztudatban elterjedt állítás sem igaz, hogy ütéstől daganat keletkezik.

Mellrák és a férfiak

Mellrák esetében mindig csak a nőkre gondolunk. Talán nem annyira ismert, de az emlők daganata férfiaknál is kialakulhat. Sokkal ritkábban, de az urak esetében is előfordul. A statisztikák szerint 100 női emlődaganatra jut 1 férfi emlődaganat. A kisebb emlők miatt hamarabb kerül felismerésre. Tünetei ugyanazok lehetnek, mint a nőknél, egy csomó, vagy egyéb elváltozás megjelenése a mellben, akár a mellbimbó befelé fordulása, kipirosodása, hámlása. Mivel nem jár fájdalommal, ezért sokan hosszabb idő elteltével sem mennek orvoshoz a panaszaikkal. Pedig az idő mindkét nem esetében az egyik legfontosabb tényező.

Tények és tévhitek, ide, vagy oda, nem érdemes kockáztatni, az egyetlen fontos dolog, hogy az elérhető szűrővizsgálatoknak köszönhetően a korai állapotban felismert daganat nemre, korra, vagy mellméretre való tekintet nélkül jó eséllyel gyógyítható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Csomó, daganat a mellben: ezek az információk életet menthetnek!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

mellrák

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához