Ezeket látta már?

Emlőrák után: az élet ugyanúgy mehet tovább!

2013.01.29. Módosítva: 2016.11.28.

Különleges filmbemutatón jártunk... Múlt szombaton került sor az Apolka című film bemutatójára. Az eseményre az Egészségkalauz szerkesztői is meghívást kaptak. A film témája a mellrák és a vele kapcsolatos kérdések; diagnózis, kezelés, kiutak, párkapcsolat. Az esemény azonban több volt puszta filmvetítésnél.

Egy mellrák által érintett nő történetét ismerhetjük meg a filmből. Apolka a főszereplő mesél a betegsége megéléséről. Az ijesztő felfedezéstől kezdve – egy csomó a mellben, ami tegnap még nem volt ott – a diagnózison és a kezelésen át a visszatérésig a mindennapokhoz. Az eseményeket a férj és a gyerekek nézőpontjából is megismerhetjük.

Emlőrák után: az élet ugyanúgy mehet tovább!

A történet kibontakozásával párhuzamosan Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója beszél a betegségről, kezeléséről és arról ami a legfontosabb; a megelőzés és a szűrővizsgálatok.

"Az alkotás egyik központi problémája: a szexualitás és az emlőrák viszonya, a daganat és a mell eltávolítása utáni szexuális élet, az új helyzet elfogadása a partner részéről. Mindehhez remek színészeket sikerült megnyerni: Moór Marianna a főszereplő, férjét Koncz Gábor alakítja." – mondta Pozsgai Zsolt a film író-rendezője.

A film története

Apolka a hatvanas évei elején járó nő, negyven éves a házassága Gáborral, akivel hol külön élnek, hol együtt. Lánya és veje egy házban élnek vele, és megszokták, hogy Apolka néha eltűnik hosszabb időre, dolgozik, csavarog a világban. Egy nagytakarítás alkalmával azonban Apolka könyvespolcáról a földre hull egy onkológiai értesítő: "Az Ön szervezetében rákos daganatot találtunk. Kérem, fáradjon be az eltávolító műtét és a kezelés részleteinek egyeztetése végett!" Innen indul a történet: egy nem szokványos élethelyzet, amit meg kell oldani...

A film egyik legérdekesebb gondolata egy daganatos betegekkel foglalkozó klinikai szakpszichológustól hangzott el. A diagnózis tükröt tart elénk, melyben megláthatjuk önmagunkat és a környezetünket. Hogyan reagálnak, ki áll mellettünk, megmaradnak-e a barátok, mit szól a család, kibírja-e a párkapcsolat a próbatételt?

A főszereplő az önkéntes száműzetést választja, egy kis lakást bérel a klinika mellett és egyedül jár a kezelésekre.

Az élet nem tesz ránk több terhet, mint amit el tudunk viselni – szól a mondás. Valóban sokszor ilyen próbatétel kell ahhoz, hogy felfedezzük azt a hatalmas erőt önmagunkban, amely ezidáig rejtve volt. Hiszen a legfontosabb, nem összeroppanni, kétségbeesni, feladni, hanem küzdeni és szüntelenül bízni. Hinni az orvosokban, a gyógyulásban a kapcsolatainkban.

Természetesen sok kérdés felvetődik ilyenkor az emberben. A hétköznapi rohanásban figyelünk-e eléggé önmagunkra? Törődünk a testünkkel? Vagy inkább természetesnek vesszük, hogy az "kiszolgál" minket? És mi a helyzet az emberi kapcsolatokkal? Vannak-e igazi barátaink, mennyire szilárd a párkapcsolatunk?

A bemutató után rendhagyó divatbemutató következett. A 16 modell mindegyike sikeresen megküzdött az emlőrákkal. Gyönyörű estélyi ruhákat, fürdőruhákat és fehérneműket láthattunk, melyeket a modellekből áradó pozitív kisugárzás még inkább megszépített. A hölgyek öltözetét az ország 16 sikeres tervezője álmodta meg, többek között: Herczeg Zoli, Léber Barbara, Benes Anita, Makány Márta...

Emlőrák után: az élet ugyanúgy mehet tovább!

Elismeréssel néztünk a modelleket, akik testileg-lelkileg remek formában voltak. A betegség nyoma pedig nem lesújtó árnyként látszott rajtuk, hanem a győztesek magabiztos kisugárzását kölcsönözve nekik. Őket látva senkiben sem marad kétség a felől, hogy az élet ugyanúgy folytatódhat a mellrák után. Vagy talán még gazdagabban...

Forrás: EgészségKalauz