Ezeket látta már?

Óriási felfedezés: a telomerek jelzőfehérjéi figyelmeztethetnek a rákra

rákbetegség, rák, daganat, telomerek, rákkutatás, kutatás, mutáció

A felfedezés átalakíthatja a rákkutatást, megváltoztatja az öregedéssel és a telomerek hosszával kapcsolatos ismereteinket.

Egy új kutatás szerint a telomerek – a kromoszómák csúcsán lévő "védőkupakok" – két fehérjét is kódolhatnak, amit korábban lehetetlennek tartottak.

Mit jelent a fehérjék jelenléte a telomerekben?

Az ezeket a fehérjéket kódoló genetikai információ felfedezése - amelyek közül az egyik jelenléte megnő bizonyos emberi rákos megbetegedések esetén -, óriási következményekkel járhat az egészségügy, az orvostudomány és a sejtbiológia területén.

"Annak felfedezése, hogy a telomerek két új jelzőfehérjét kódolnak, megváltoztatja a rák, az öregedés és a sejtek más sejtekkel való kommunikációjának megértését" - mondta Jack Griffith, a tanulmány szerzője, a Chapel Hill-i Észak-Karolinai Egyetem Kenan mikrobiológiai és immunológiai professzora közleményében.

Értékes szűrővizsgálati biomarkerekként szolgálhatnak

"Kutatásunk alapján úgy gondoljuk, hogy az egyszerű vérvizsgálatok ezeknek a fehérjéknek a kimutatására értékes szűrővizsgálati lehetőséget biztosíthatnak bizonyos rákos és egyéb más emberi betegségek esetében" - tette hozzá Griffith, aki egyben az UNC Lineberger Comprehensive Cancer Center tagja. "Ezek a tesztek alkalmasak lehetnek a "telomerek egészségének" a mérésére is, hiszen azt már ismerten tudjuk, hogy a telomerek az életkor előrehaladtával rövidülnek".

A telomerek a kromoszómák végein található ismétlődő DNS-szekvenciák régiói, amelyek fontos szerepet játszanak az öregedési folyamatban. Amikor egy sejt osztódik, a telomerek lerövidülnek, végül annyira "elkopnak", hogy az osztódás leáll, és a sejt elpusztul. Ez a mechanizmus biztosítja, hogy a sejtek ne hozhassanak létre annyi mutációt élettartamuk során, hogy problémássá váljanak a szerevezet számára - ez egy rendkívül ügyes, hatékony önvédő mechanizmus a rák ellen, amelyet a gyors sejtosztódás jellemez.

A rákos sejtek megkerülik a természetes védelmi mechanizmusokat

A rákos megbetegedések túlnyomó többségének azonban sikerült megkerülnie ezt az önvédelmi technikát: a rákos sejt egy enzimet kihasználva fenntartja a telomereik hosszát, lehetővé téve önmagának, hogy osztódjon, tovább mutálódjon, miközben elkerüli a sejthalált.

Monoton DNS-szekvenciájuk miatt – amely a TTAGGG bázisok végtelen ismétlődéséből áll – a tudósok azt feltételezték, hogy a telomerek nem képesek fehérjéket termelni. Ez az új kutatás azonban mást sugall.

A kutatók egy kísérletsorozatban kimutatták, hogy a telomerikus DNS valójában két kis fehérje előállítására is képes: VR (valin-arginin) és GL (glicin-leucin). Mindkettő jelzőfehérje, ami azt jelenti, hogy egy sor biológiailag fontos reakcióért felelősek a sejtekben.

A VR fehérje (zöld gömbök) a sejtmagokban (kék oválisok) felhalmozódva látható emberi csontritkulásos rákos sejtekben. A VR fehérje (zöld gömbök) a sejtmagokban (kék oválisok) felhalmozódva látható emberi csontritkulásos rákos sejtekben. Forrás: Griffith Lab, UNC Lineberger

Amikor a csapat kémiai úton szintetizálta a VR-t és a GL-t, azt találták, hogy az előbbi jelen van egyes emberi rákos sejtekben, valamint a telomérrel kapcsolatos betegségekben szenvedő emberekben. Ez pedig azt jelenti, hogy a felfedezés rendkívül tanulságos lehet a kutatásuk, valamint az öregedéssel kapcsolatos jövőbeli tanulmányok szempontjából.

A biológiai életkor eltérhet a kronológiai életkortól

„Lehetségesnek tartjuk, hogy az életkor előrehaladtával a VR és a GL mennyisége a vérünkben folyamatosan emelkedni fog, ami potenciálisan új biomarkerként szolgálhat a biológiai életkor megállapításához, bármennyi is legyen a kronológiai életkor” - mondta Taghreed Al-Turki, a Griffith-laboratórium posztdoktori kutatója, kihangsúlyozva: "Úgy gondoljuk, hogy a gyulladások is kiválthatják ezeknek a fehérjéknek a termelődését."

"Sok kérdésre kell még választ adni, de a legfontosabb prioritásunk most egy egyszerű vérvizsgálat kifejlesztése ezeknek a fehérjéknek a kimutatására. Ez tájékoztathatna bennünket biológiai korunkról, és olyan problémákra is figyelmeztethetne, mint a rák vagy a gyulladások jelenléte a szervezetben" - zárta gondolatait Griffith.

Az eredményeket a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban tették közzé.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Megdöbbentő pontossággal mutatja ki a korai rákot ez az egyszerű vizsgálat

Forrás: IFLScience