Ezeket látta már?

Ezeket a szűrővizsgálatokat jó, ha megcsináltatja 2024-ben

szűrővizsgálat, szűrőprogram, kórház, szív és érrendszeri betegség

A vastagbélrák szűrőprogramjában 2021-ben csupán az érintett, 50-70 éves korosztály 5,4%-a vett részt, miközben vezető halálok Magyarországon.

A szív- és érrendszeri vizsgálatokat és a különböző daganatok szűrését ne hanyagolja el, ezek a betegségek minden második felnőttet érintenek. A magyarok szűrési hajlandósága elmarad az uniós átlagtól, holott ezzel jelentősen csökkenthető lenne az ezen okokból bekövetkező elhalálozás.

A szív-és érrendszeri betegségek vezető halálokok

Az egészségtudatos életmód fontos része kell legyen az egészségügyi szűréseken való részvétel. A leggyakoribb népbetegségek – ilyen például a rosszindulatú daganatos, illetve a szív- és érrendszeri betegségek – szűréssel még időben felismerhetők, és ezáltal jó eséllyel kezelhetők. 2021-ben több, mint 20000 magyar halt meg szív- és érrendszeri betegségben és további 16000-en rosszindulatú daganat következtében.[1] A hazai lakosság nagyon kis része vesz részt rendszeresen szűrésen, és a szűrési hajlandóság jelentősen elmarad az uniós átlagtól.

A vastagbélrák kétlépcsős nemzeti szűrőprogramjában 2021-ben csupán az érintett, 50-70 éves korosztály 5,4%-a vett részt. Ez különösen annak fényében elszomorító, hogy Magyarország vezeti a vastagbélrák következtében elhunytak toplistáját az unióban. A COVID járvány előtt a hölgyek körülbelül 35%-a ment el évente méhnyakrákszűrésre és hasonló arányban vették igénybe a 45 év feletti nők számára kétévente biztosított, mammográfiás emlőrákszűrési lehetőséget is.[2]

40 éve felett ajánlott vizsgálatok

Az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás és a helyes táplálkozás önmagában nem elegendő a hosszan tartó aktív élethez, nem szabad megfeledkezni az egészségügyi szűrésekről sem. A szív- és érrendszeri betegségek a leggyakoribb egészségügyi problémának számítanak Magyarországon, így szívinfarktusban, illetve valamilyen agyérbetegségben halnak meg a legtöbben hazánkban. A magas vérnyomás, a kóros koleszterinszint, az elhízás a 45 év feletti felnőttek két harmadát érintik.

Általánosságban 40 év felett mindenkinek ajánlják, hogy évente végeztessen szív- és érrendszeri szűrést, ha valakinek a családjában előfordult fiatalkori infarktus vagy stroke, annak érdemes korábban elkezdeni a kivizsgálásokat. Ráadásul a COVID-fertőzés kardiológiai problémákat is okozhat szövődményként, így még a rizikócsoportokon kívül eső, egészséges embereknek is érdemes szűrésen részt venni.

Az Affidea Magyarországnál a kardiológiai szűrés során készül egy részletes laborvizsgálat, az adatokból ugyanis kiderülnek az esetleges rizikófaktorok (például: húgysavszint, vércukorszint, vérzsírok szintje stb.). Ezt kiegészíti a nyugalmi EKG, a vérnyomás ellenőrzés és a szív-ultrahang, illetve indokolt esetben a terheléses EKG, valamint egyéb célzott vizsgálatok.

Sok a daganatos megbetegedés

A rosszindulatú daganatos betegségek szintén sok embert érintenek, 2019-ben mintegy 47600 férfinél és 51100 nőnél diagnosztizáltak tumoros megbetegedést. Ezek túlnyomó része ma már a képalkotó diagnosztikai eljárásoknak köszönhetően igen korai stádiumban felismerhető, így jó eséllyel gyógyítható. Általánosságban elmondható, hogy ha valakinek a családjában előfordult rákos megbetegedés, akkor annak komolyabb figyelmet kell fordítani a daganatok szűrésére.

Az Affidea Magyarországnál az összes gyakori daganatos betegség szűrése elérhető. A második leggyakrabban előforduló tüdődaganat szűrését elsősorban a dohányosoknak ajánlják. A tüdőrákszűrésen az alacsony sugárterhelésű mellkas CT-vizsgálat segítségével már igen korai stádiumban felismerhető a kóros elváltozás a tüdőben, és így a beteg jóval nagyobb esélyt kaphat a gyógyulásra. A korábban említett vastagbélrák szűrésére a leghatékonyabb a CT-kolonoszkópia vagy az endoszkópos vastagbéltükrözés, amelyek az Affidea privát központjaiban is elérhetők. Az emlőrák a nők körében a második leggyakoribb rosszindulatú megbetegedés, ami korai stádiumban felfedezve jó eséllyel gyógyítható. A korai felfedezést a röntgenmammográfia teszi lehetővé, ami az emlőrák szűrés alapmódszere. Az Affidea Magyarországnál biztosítják az emlővizsgálatok teljes palettáját, azon belül a jobb felbontás biztosító tomoszintézist, az úgynevezett 3D mammográfiát, az emlő ultrahang vizsgálatát, mely 35 év alatt, valamint terhes és szoptató nőknél önálló vizsgálat, de egyéb esetekben a mammográfia kiegészítésére javasolt. Lehetőség van az emlő MR-vizsgálatára is, ami kontrasztanyag nélkül csak az emlő implantátumok megítélésére alkalmas, de kontrasztanyag adásával az emlőállomány eltérései is jól vizsgálhatóak. Az Affidea Magyarország centereiben kérhető a szövettani mintavétel is, amely ultrahangvezérléssel vagy sztereotaxiás módszerrel történik.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szűrővizsgálat nőknek: ez a 9 vizsgálat a legfontosabb!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szűrővizsgálatForrás:

[1] https://www.ksh.hu/stadat_files/nep/hu/nep0010.html

[2] Vastagbélrák szűrése: https://huon.hu/2022/66/3/0209/0209a.pdf

Méhnyakrák szűrés: https://huon.hu/2022/66/3/0186/0186a.pdf

Emlőrák: https://akjournals.com/view/journals/650/153/44/article-p1745.xml

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához