Ezeket látta már?

Bél-agy-tengely: így kommunikál a mikrobiom a központi idegrendszerrel

bél-agy-tengely, mikrobiom, idegrendszer, bélflóra

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott bélflóra hozzájárulhat az agyi működés normalizálásához, és számos idegrendszeri panasz orvoslásához.

A bél-agy-tengely ismert módon fontos szerepet tölt be a szervezet homeosztázisának a megtartásában. Azonban, számos extrinszik és intrinszik faktor befolyásolja a működését. Az intesztinális mikrobiom annyira lényeges befolyásoló tényezője, hogy nemrégiben megszületett a mikrobiom-bél-agy-tengely koncepciója (1).

A bél és az agy közötti bilaterális kapcsolat „másik” fele

A bélben élő mikroorganizmusok összessége, idegi, endokrin és immunszignalizációs utakon keresztül kommunikál a központi idegrendszerrel. Az ezzel kapcsolatos ismeretek bővülésében nagy előrelépést jelentettek az agyi képalkotó vizsgálatok, amikkel alátámasztották például azt is, hogy a bélből eredő stimulusok az érzelmi szabályozásokban résztvevő agyi régiókat is érintenek (1).

A bél(flóra) által irányított agy

Egyre inkább bebizonyosodik, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott bélflóra hozzájárulhat az agyi működés normalizálásához, és közvetetten számos idegrendszeri panasz orvoslásához.

A bélflóra felborult egyensúlyával kapcsolatba hozható idegrendszeri betegségek skálája meglepően széles: a migrénes fejfájástól a szklerózis multiplexen és a Parkinson-kóron át az autizmus spektrum zavarig terjed a sor (1-3).

A karban tartott bélflóra a viselkedés normalizálásában, a hangulat optimalizálásában is szerepet kaphat. Egyre inkább ismertté válik, hogy melyek azok a mikroorganizmusok, amik jelenléte hozzájárulhat a szorongás megelőzéséhez (Bifidobacterium longum), vagy a depresszió mérsékléséhez (Lactobacillus rhamnosus) (1-3).

Kijelenthető tehát, hogy az egészséges bélflóra az optimális agyi/idegrendszeri működés egyik feltétele. Az egészséges intesztinális flóra segíthet a stressz leküzdésében, a depresszió, a szorongás vagy az agresszió megelőzésében és kezelésében, illetve hozzájárulhat különféle központi idegrendszeri kórfolyamatok megelőzéséhez, terápiájához (1-3).

Probiotikumokal támogatható a bél-agy tengely

A probiotikumok a természetes bélflórát támogató, élő baktériumokat vagy élesztőgombákat tartalmazó készítmények. Általában joghurtokhoz, kefirekhez adva vagy táplálékkiegészítő formájában lehet őket alkalmazni. A probiotikumok szedésének bizonyos betegségek esetén, illetve különösen széles spektrumú antibiotikumkezelés után nagyon fontos szerepe lehet a bélflóra egyensúlyának helyreállításában – ezáltal megszüntethetik az antibiotikum okozta hasmenést vagy például az irritábilisbél-szindróma (IBS) bizonyos tüneteit. A bélflóra – és közvetetten az agyi/idegrendszeri működés – karban tartásában szerepet kaphatnak bizonyos probiotikumok is (1).

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek a probiotikumok tetszenek legjobban a bélnek és agynak

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bélflóra

Irodalom, források:

(1) Margolis KG et al. The microbiota-gut-brain axis: From motility to mood. Gastroenterology 2021;160:1486-1501.

(2) The Gut-Brain Connection: How it Works and The Role of Nutrition (healthline.com)

(3) PharmaOnline - Pszichobiotikumok: új távlatok a pszichés kórképek gyógyításában

Forrás: Biokult
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához