Ezeket látta már?

Ezért nem hat ránk a gyógyszer, ami a szomszédnak ugyanarra a gondra bevált

gyógyszer, bélflóra, genetika, máj

Beleink állapota meghatározza a gyógyszerek hatékonyságát.

Gondolkoztak már azon, miért válik be az egyik embernek egy gyógyszer, míg a másik nemcsak a pozitív hatásait nem érzékeli, de jó néhány mellékhatással is szembesül a használata közben? A kutatók szerint a bélflórában is kereshető erre a kérdésre a válasz.

Az elmúlt években egyre több vizsgálat foglalkozik a bélflórával, annak egészségünkre gyakorolt hatásaival, illetve azzal, hogy milyen betegségekkel függhet össze a bélflóra érzékeny egyensúlyának felbomlása. Egy új kutatás most végre közelebb hozhatja a válaszokat.

Miért nem jó mindenkinek ugyanaz a gyógyszer?

A beleinkben több billió baktérium található, melyek akár 1000 különböző fajhoz is tartozhatnak. Ezek a jótékony bélbaktériumok segítenek többek között feldolgozni az elfogyasztott ételeket, vitaminok szintetizálásában is nagy szerepük van, de az immunrendszer megfelelő működéséhez is hozzájárulnak, és egyre több bizonyítékot találnak arra is, hogy a bélflóra állapota az agyműködésre és a hangulatunkra is hatással van.

A Yale University kutatói, Maria Zimmermann-Kogadeeva, Michael Zimmermann, Rebekka Wegmann és Andrew Goodman vezetésével azt tanulmányozták, hogyan módosítja 271 gyógyszer összetételét 76, a beleinkben megtalálható baktérium. A gyógyszerek mintegy kétharmadát volt képes metabolizálni legalább egy baktérium, és a szakemberek jó néhány olyan gént is sikeresen azonosítottak, melyek ezt lehetővé teszik.

A kutatók az egészséges emberekben is találtak ezek közül a génekből. A bélflóra és a genetika egyéni különbségei magyarázatot jelenthetnek akár arra is, miért tudja valaki gyorsabban metabolizálni ugyanazt a gyógyszert, ami másnál sokkal hosszabb ideig tart ez a folyamat.

Egyénre szabott gyógyszereké a jövő

Korábban úgy vélték, hogy a gyógyszerek feldolgozását a belső szerveink, például a májunk végzi. Ez a kutatás azonban teljesen új irányt adhat a gyógyszerek kifejlesztésének. A jövőben ugyanis egyénre szabott, még biztonságosabb és hatékonyabb gyógyszereket lehet majd felírni.

Ugyanez a kutatócsoport nemrég azt is kiderítette, hogy szintén a bélflóra lehet a felelős azért, hogy bizonyos gyógyszerek feldolgozása során toxikus melléktermékek keletkezhetnek. Ezek a melléktermékek pedig komoly mellékhatásokat is okozhatnak. A bélflóra tanulmányozásával, az egyénre szabott gyógyszerekkel a jövőben minimalizálni lehet majd a gyógyszerek kellemetlen mellékhatásait.

A szakemberek szerint a további vizsgálatok nemcsak a gyógyszerekre koncentrálhatnak majd, hanem a különböző mikrotápanyagokra, sőt a környezeti tényezőkre, például adalékanyagokra is. A mostani kutatás eredményeit a Nature című lapban ismertették.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kiderült: a bélflóra károsodása tényleg betegséghez vezet

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

bélflóra

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához