Hirdetés

Gyomorfekély: ezek a tiltólistás ételek!

#gyomorfekély #fogyás #diéta #koffein
2019.11.03.
Hirdetés

Az elterjedt vélekedéssel ellentétben a gyomorfekélyt nem bizonyos ételek okozzák, nincs összefüggés az étrendünk és a gyomorfekélyre való hajlam között. Mégis szükséges a speciális diéta?

Hirdetés

Hosszú évtizedekig tartotta magát az az elképzelés, hogy bizonyos ételek, például a fűszeres, zsíros fogások okozzák a gyomorfekélyt. Tiltott volt a kávé, az alkohol, a krémes sütemények is. A gyomorfekély diétája éppen ezért kímélő ételekből, fűszerezetlen, zsírszegény fogásokból, sok tejből állt. Bizonyítást nyert azonban, hogy az étrendnek minimális hatása van a gyomorfekély kialakulására, és még akkor is csak más tényezőkkel, így a H. pylori fertőzéssel együtt. Hasonlóképpen, csak az ételektől nem várhatjuk azt, hogy tökéletesen meggyógyítsák a gyomorfekélyt.

Egyek azt, ami jól esik?

A jelenlegi irányelvek szerint gyomorfekély esetén nincs szükség szigorú diétára. Az étrendet az egyéni igényekhez kell igazítani, a beteg általános egészségi állapotát, aktivitási szintjét figyelembe véve. Ugyanakkor, figyelembe kell venni azt is, hogy milyen tünetei vannak a betegnek, a gyomorfekély mellett van-e valamilyen más problémája, illetve, mennyire súlyos a gyomorfekély.

Bizonyos ételek irritálhatják a gyomor nyálkahártyáját, fokozott savtermelődésre késztethetik a szervezetet, ezzel pedig lassíthatják a gyógyulást és tovább ronthatják a tüneteket. Más élelmiszerek segíthetnek helyreállítani a nyálkahártya egészségét.

A legfontosabb természetesen a kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag étrend. Ez különösen azért lényeges, mert a gyomorfekélyesekre jellemző lehet az étvágytalanság, illetve, hogy öntudatlanul próbálnak minél ritkábban enni. Ennek oka, hogy a gyomor az elfogyasztott étel hatására gyomorsavat termel, így a fájdalom is intenzívebb lehet. Emellett hányinger, hányás is jelentkezhet. Mindezek miatt a gyomorfekély tünete lehet fogyás, vitaminhiány, alultápláltság is.

Mi kerüljön a tányérunkra, és mit kerüljünk?

A kerülendő ételek között találhatjuk a nehezebben emészthető ételeket, amelyek fokozott savtermelésre serkentik a gyomrot. Ezek között találjuk a koffeintartalmú italokat, a kávét (még a koffeinmenteset is!), a csokoládét, a csípős és fűszeres fogásokat, a citrusgyümölcsöket, a paradicsomot, az ananászt, a zsíros vagy zsírban sült fogásokat, a cukros, szénsavas üdítőket.

Az alkoholt pedig nemcsak azért kell kerülni, mert túl sok savat okoz! Más módokon is károsíthatja az emésztőrendszert, és megnehezíti, hogy a szervezetünk legyőzze a betegséget. Egyénenként változó, hogy mely élelmiszerekre vagyunk érzékenyebbek, lehet, hogy semmilyen kellemetlen tünetet nem okoznak a felsorolt ételek!

Így is kialakulhat gyomorfekély!

Jótékony hatásúak lehetnek a magas antioxidáns tartalmú ételek, melyek támogatják az immunrendszer működését, felveszik a küzdelmet az oxidatív stressz ellen, csökkentik a gyulladásokat. Emellett segíthetnek a gyomorfekélyt okozó H. pylori elpusztításában, és a gyomor nyálkahártyájának gyógyulását is támogatják.

A gyomorfekélyes betegnek érdemes minél több friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasztania. A legjobbak az alma, a banán, a dinnyefélék, a bogyós gyümölcsök és a sötétzöld leveles zöldségek (spenót, fodros kel, mángold), a sárgarépa, a cékla, a lencse és a csicseriborsó. Ezek rostokban is gazdagok. A probiotikumokban gazdag élelmiszerek, mint a joghurt, a kefir, a kovászos uborka vagy a savanyú káposzta is jót tesznek az emésztésnek.

A gyógyulási folyamatot bizonyos tápanyagok is támogatják, így ezeket akár étrend-kiegészítő formájában is érdemes pótolni. Különösen érdemes odafigyelni a cink-, a szelén-, vas- és a folsav-pótlásra, valamint arra, hogy elegendő A-, B12- és C-vitamint vigyünk be a szervezetbe. A pótlás azért is lehet lényeges, mert bizonyos gyógyszerek ronthatják a tápanyagok felszívódását. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Hirdetés