Ezeket látta már?

A hasnyálmirigyrák 3 korai jele: a daganat eleinte gyomorrontásnak tűnhet

hasnyálmirigyrák korai jele gyomorrontás

A hasnyálmirigyrák tüneteit gyakran gyomorproblémának hiszik, ezért érdemes tisztában lenni a figyelmeztető jelekkel.

Nézzük, melyek a legjellemzőbb hasnyálmirigy betegségek tünetei. A hasnyálmirigy főbb betegségei a gyulladásos, és a daganatos kórképek, lássuk, melyek ezek:

Gyulladások:

Daganatok:

 • Hasnyálmirigyrák
 • Inzulinóma, gasztrinóma

A latin néven pankreászként (pancreas) ismert szer jellemző betegségei a gyulladások. A kettő közül különösen az akut gyulladás veszélyes.

Akut pankreatitisz

Közismert, hogy a szervezetben epekövek választódhatnak ki, ha ez/ezek a hasnyálmirigy-vezeték (Oddi-záróizom) területén akadnak el, az emésztőnedvek nem tudnak elfolyni, ha ez tartós, önmagát kezdi felemészteni: a hasnyálmirigy sejtjeit. A kórházba kerülő esetek mintegy 80%-a epekő – vagy alkoholizmus alapján jön létre!

(Nőknél inkább az előbbi, férfiaknál az utóbbi valószínűsíthető).

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei

Súlyos felhasi fájdalom, a hátba is kisugározhat. Gyakran még erős fájdalomcsillapítóra sem szűnik, erős hányás is kísérheti. Láz, vérnyomás ingadozás, szédülés jelentkezhet, súlyosabb esetben tudatzavar. Sürgős orvosi ellátást igénylő állapot! Röntgen, ultrahang, CT az epeköveket, a gyulladást jól ábrázolja.

Hogyan kezelhető a hasnyálmirigy gyulladás?

Enyhe esetben teljes diétával, tehát a beteget kizárólag vénásan táplálják. Súlyos esetben intenzív osztályon hasonlóképpen, de ott folyamatos monitorozás mellett: infúziókkal, légzéstámogatással, oxigénnel stb. Műtét is javallt lehet, az elhalt, befertőződött területek eltávolítására.

Az epekövesség okozta pankreatitisz esetén indokolt az epehólyag eltávolítása, de csak a gyulladás elmulasztását követően.

Krónikus pankreatitisz

A hasnyálmirigy hosszú ideig fennálló gyulladásának leggyakoribb oka az alkoholizmus. (Ritkábban rák, szűkület, örökletes hajlam is lehet a háttérben).

Hasnyálmirigy gyulladás tünetek, felismerés

Lehet állandósult köldök körüli fájdalom – vagy fellángolásokkal járó heveny gyulladások, melyek elmúlnak. Itt az a jellemző, hogy az emésztő enzimeket termelő sejtek lassan elpusztulnak, végül már fájdalom sem jelentkezik. A beteg széklete bűzös, emésztetlen, zsíros, és világos színű. Ha már az inzulintermelő sejtek is pusztulnak, cukorbetegség is kialakul. A diagnosztika a tünetekre, vérvizsgálatra (vércukor) és a képalkotó vizsgálatok eredményeire alapul.

A hasnyálmirigy-gyulladás főbb tünetei, kísérő tünetei

A hasnyálmirigy-gyulladás jelentkezhet hirtelen, akut formában vagy ismétlődően, gyakran, kevésbé súlyos tünetekkel, krónikus formában.

 • erős, görcsös hasi fájdalom, amely változatos irányba sugározhat;
 • övszerű, erősödő fájdalom étkezés után vagy hanyatt fekve;
 • enyhülő fájdalom felülve, előredőlve;
 • hányinger, hányás, émelygés;
 • izzadás, láz;
 • hasi nyomásérzékenység;
 • hasűri folyadék (ascites);
 • szapora pulzus, alacsony vérnyomás (sokkra utaló tünetek);
 • ritkább esetekben mellűri folyadék;
 • a köldök körül kékes foltok megjelenése;
 • sárgaság (icterus).

Krónikus formában a hasnyálmirigy-gyulladás tünetei jelentkezhetnek ismétlődően, enyhébb vagy súlyosabb formában is. A hasnyálmirigy által termelt emésztőenzimek csökkent mennyisége miatt a zsírok lebontása zavart szenved, emiatt előfordulhat:

 • hasi fájdalom, amely étkezéskor fokozódik;
 • emésztési nehézség;
 • hasmenés vagy jellegzetes, bűzös, zsírfényű széklet;
 • puffadás;
 • súlyvesztés.

Hasnyálmirigy gyulladás kezelése

Legfontosabb az alkoholfogyasztás azonnali és teljes abbahagyása. Koplaltatás, vénás táplálás kímélő hatású.

Később az étrend fehérje- és zsírszegény, szénhidrátban gazdag tartalommal folytatódhat. Felmerül az orvosi beavatkozás (a hasnyálmirigy kimenő idegeinek beinjekciózása) illetve műtétek, pl. a pankreász egyes részeinek eltávolítása.

Gyógyszerek: emésztőenzim-készítmények, javítják a tápanyag-felszívódást, csökkentik a széklet bűzösségét, esetleg adható még savkötő, fekélygátló szer is.

A hasnyálmirigyrák

A rosszindulatú daganat 95%-a ún. adenokarcinóma, a pankreász vezetéket bélelő sejtekből indul. Férfiakon gyakoribb, erős dohányosokon is, és akiknek idült gyulladása áll fenn. Általában 50 év felett jelentkezik.

Hasnyálmirigyrák főbb tünetei

A hasnyálmirigyrák korai stádiumában nem jelentkeznek tünetek, ami nagymértékben megnehezíti a betegség felismerését. Bizonyos kezdeti tünetek utalhatnak ugyan a betegség meglétére, ám azokat más betegségek is okozhatják.

 1. tompa, fekvő helyzetben, illetve étkezést követően erősödő fájdalom a has felső részében, amely a hátba is kisugározhat;
 2. más okkal nem magyarázható étvágytalanság, fogyás;
 3. a bőrt, illetve a szemfehérjét érintő sárgaság.

További figyelmeztető jel lehet a cukorbetegség megjelenése, mivel a hasnyálmirigy daganata megzavarhatja az inzulinműködést. A cukorbetegség tünete a kifejezett szomjúság, a gyakori (főként éjszakai) vizelés, a fáradtságérzés és a fogyás vagy izomvesztés.

A hasnyálmirigyrák meglétére utalhat továbbá

 • a sárgaságot kísérő viszketés,
 • a hányinger és hányás,
 • a bélműködés megváltozása,
 • a láz és hidegrázás,
 • az emésztési problémák
 • és a vérrögképződés.

Hasnyálmirigyrák tünetek, diagnózis

Már csak a késői stádiumú hasnyálmirigyrák ad tüneteket, amikor szóródott más szervekbe. Fájdalom, fogyás észlelhető, jellemzői felhasi, kisugárzó fájdalom, és legalább 10%-ot elérő fogyás. Sárgaság a bőrön és szemen, testszerte jelentkező viszketés is észlelhető. Megnagyobbodhat a lép, a kitágult vénák nyelőcsővérzést is okozhatnak. Képalkotással a korai diagnózis nehéz, a szövetmintavétel a döntő.

Hasnyálmirigyrák kezelése

A prognózis nem jó, a betegek kb. 2%-a él 5 évvel a daganat felismerése után. Műtét szóba jöhet, esetleg a hasnyálmirigy és nyombél együttes eltávolításával. Egyéb esetben csak tüneti kezelés lehetséges.

Ritka, másik típusú daganat a cisztadenokarcinóma a hasnyálmirigy területén (az esetk 5%-a), itt jobb a túlélés, kevesebb az áttét.

Inzulinóma, gasztrinóma, glukagonóma

Ezek mind egy-egy anyag termeléséhez, túltermeléséhez kapcsolódó daganatok.

Az inzulinóma a vércukorszintet csökkentő inzulin túltermeléséből fakad, igen változatos, nehezen felismerhető tüneteket ad, kórházban lehet csak diagnosztizálni. Kezelése: műtét.

A gasztrinóma a gyomorra irányuló, sav és enzimtermelésre serkentő hormon: a gasztrin túltermelési zavarából adódik. Hasi fájdalom, fekély, vérzés kísérheti. Ha nem tevődik át más emésztőszervekre is, akkor az esetek egy része műtéti úton kezelhető. Áttét esetén kemoterápia adható.

A glukagonóma a vércukorszint-emelő glukagon túltermeléséből adódik. Közel 80%-ban rákos, de lassan alakul ki, inkább nőkben. Cukorbetegséggel, fogyással járhat. Jellegzetes vörösesbarna, vándorló bőrkiütés kíséri. Vérképben látható a magasabb glukagonszint. Jó esetben operálható, ha nem, akkor kemoterápia adható.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyomorinfluenza: így különböztetheti meg a tünetek alapján az ételmérgezéstől

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#hasnyálmirigyrák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához