Ezeket látta már?

Ha ilyen anyajegye van, májbetegségre utalhat

májbetegség, csillaganyajegy, bőr, máj

A máj látható bőrtüneteket produkál, ha nem működik megfelelően.

A májsejtek károsodása, az epepangás és egyéb májat érintő kórokok megváltoztatják valamennyi tápanyag anyagcseréjét, a mérgező anyagok felhalmozódnak a szervezetben, romlik a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása, károsodik a védekező rendszer és a hormonrendszer. Mindezen folyamatok tükröződnek bőrünkön is.

Megváltozott bőrszín, bőrtónus

Az akut májgyulladás vagy epevezeték elzáródás jellemző bőrtünete a sárgaság; a májsejtek károsodására a vörösessárga, az epevezeték elzáródására a sötétzöldes-barnás színárnyalat jellemző. Legjobban napvilágnál, a szem ínhártyáján és a has bőrén látható.

Bőrtünetek a tenyéren, talpon

Az idült májkárosodás, a zsírmáj és a májzsugor jellegzetes, bár nemcsak májbetegségre utaló bőrtünetekkel jár. A tenyéri és a talpi "párnákon" észlelhető pír a fokozott vérbőséggel és a májműködés zavara miatt fellépő magasabb női hormonszintekkel hozható összefüggésbe.

Csillaganyajegyek arcon, vállon

Az úgynevezett pók- vagy csillaganyajegyek, melyek központi piros magból és ebből sugárirányba póklábszerűen elágazó hullámos szárakból állnak, főleg az arcon, vállon, mellkason fordulnak elő. Rendszeresen megtalálhatók májzsugorban, illetve vírusos májgyulladás akut szakaszában.

Köldök körüli visszértágulat

A májszövet idült károsodásával a májkapu véna keringése is sérül, az érben nő a nyomás, ez áttevődik a hasfal felszínes visszereire és azok a köldök körül kitágulva mint egy medúzafej tűnnek át a bőrön.

Sötét foltok, májfoltok

Az úgynevezett májfoltok, melyek főleg a homlokon, felső ajkon és állon, elsősorban a napfény hatására válnak szembetűnővé, a hormonrendszer működési zavarán (petefészek!) kívül májérintettségre is utalnak.

Fényérzékenység, víztiszta hólyagok, hegek

A májbetegeknél észlelhető fényérzékenységgel van kapcsolatban a ruha által nem takart bőrterületeken (arc, karok, nyak, mellkas, kezek stb.) kialakuló diffúz barnás szín, amely a máj úgynevezett porfirin anyagcsere zavarának következménye. Jellemző még ilyen esetekre a napfény és zúzódások helyén víztiszta hólyagok, majd ezek helyén felszínes hegek, valamint az arccsont tájékán fokozott szőrnövekedés fellépte.

Sárga csomók a szemhéjon

Májzsugorban az egész testre kiterjedő barna festékszaporulat alakul ki, viszketés, sárgaság és szemhéjakon koleszterin lerakódás miatti lapos vagy félgömb alakú sárga csomócskák kíséretében.

Vérzéses foltok a bőrön

A kóros májfunkció következtében, valamint a K-vitamin felszívódási zavara miatt a véralvadásban is zavarok keletkeznek, ennek következményeként testszerte érem nagyságú vérzéses foltok jelennek meg a bőrön és a nyálkahártyákon. Ilyen esetekben gyakori, hogy a körömlemez leválik a körömágyról.

Prurigós göbcsék alatt (prurire latinul viszketni) olyan erősen viszkető csomókat értünk, melyeknek tetejét a beteg kivakarja, így helyükön festékfoltok, illetve hegek maradhatnak vissza. Keletkezésükben többek között májelváltozások is szerepelhetnek.

Korai tünet: dobverőujjak

Az úgynevezett dobverőujjak nemcsak szív-, hanem idült májkárosodás következtében is kialakulhatnak, a kéz- és lábujjak utolsó ujjpercének lágy része kiszélesedik, gömbölyűvé válik, s ezt követi a körömlemezek legömbölyödése (úgynevezett óraüvegköröm). Gyakran hónapokkal megelőzik az alapbetegség tüneteinek fellépését.

Tejüvegköröm, csalánkiütések a bőrön

Előrehaladott májbetegségekre jellemző a körömlemezek körülírt vagy diffúz, egész körmöt érintő fehéres-opálos elszíneződése, melyet "tejüvegkörömnek" is neveznek.

Az allergiás bőrbetegségek (pl.: csalánkiütés) hátterében is gyakori a májműködés zavara.

Anyagcserezavar, vitaminhiány

A belső elválasztású mirigyek funkciója is károsodik, a beteg máj nem lesz képes főleg a női tüszőhormonokat lebontani, és így felszaporodva férfiakon a mellek duzzanatához, heresorvadáshoz és a szőrzet ritkulásához vezet.

Az anyagcserezavar részjelenségeként vitamin- és ásványianyag-hiányok is jelentkezhetnek, valamint fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

A máj csodálatos módon képes megújulni, ha megadjuk neki a lehetőséget

  • Kerüljük a mesterséges ételadalékokat, fogyasszunk "tiszta", vegyszermentes élelmiszereket.
  • Gondoljuk meg a gyógyszerek "bekapkodását", csak indokolt esetben és ideig szedjük tablettáinkat.
  • A májnak szüksége van vitaminokra, nyomelemekre, erről se feledkezzünk meg.
  • És végül, de nem utolsósorban: a pihenés, relaxálás és a mozgás is része kell hogy legyen a regeneráló (megújító) kezeléseknek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a 11 tünet máj, epe vagy hasnyálmirigy problémára utal

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyomorbetegségek

Forrás: Dézsi Csaba András - Gyógy-ír
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához