Ezeket látta már?

Rekedtség és tüdőgyulladás: ilyen, amikor reflux okozza

köhögés, oka, kóros tünetei, kezelése, tüdőbetegség, koronavírus, fertőző betegség, reflux

A reflux egy ezerarcú betegség, ami sokak mindennapjait megnehezíti.

Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül. Így olyan panaszok jelennek meg, mint a gyomorégés, a szájíz, a szájüregi égés, savas felböfögés. Az égő érzés a mellkas középvonalában jelentkezik, a gyomorszájtól egészen a torokig tarthat, kisugározhat a nyak, az áll, a karok és a lapocka felé is. Súlyosabb esetben mellkasi fájdalom is kialakulhat szövődményként, ami a szívinfarktushoz hasonló fájdalmat is okozhat.

A reflux tünetei

A reflux betegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, néha azonban egyéb panaszok is jelentkeznek, az emésztőrendszeri panaszoktól a légúti tüneteken keresztül a fogászati problémákig.

A reflux okozta gyomorégés a szegycsont mögött keletkezik, és az érzés a mellkas, illetve nyak felé sugárzik. Leggyakrabban étkezés vagy lefekvés után egy órán belül lép fel, és akár 1-2 óráig is eltarthat. Az étkezés, a fekvő testhelyzet vagy az előrehajlás fokozhatja a tüneteket.

A gyomorégés mellett gyakran egyéb panaszok is jelentkeznek. Ilyen lehet a torokban jelentkező maró érzés vagy a savanyú íz a szájban. Néha horkolást, nyelvégést, fokozott nyálképződést okoz a betegség, illetve sok refluxos beteg panaszkodik böfögésre, csuklásra, émelygésre, hányingerre is, mások számára pedig a korai teltségérzés és a hasi puffadás jelent gondot. A szájüregbe visszajutó sav fogszuvasodást és egyéb fogászati betegségeket is okozhat.

Nem ritka, hogy a reflux légúti panasz formájában jelentkezik. Ilyen lehet a

A légúti tünetek kialakulásának oka, hogy a garat és a gége a nyelőcsőnél is gyengébb védelemmel rendelkezik, így fokozottan érzékeny a gyomorból visszaáramló sav károsító hatása ellen.

Reflux diagnózisa: ezekre a vizsgálatokra lehet szükség

Sok esetben a belgyógyász kezelőorvos a tünetek és fizikális vizsgálat alapján meg tudja állapítani a refluxot.

A diagnózis pontosítása érdekében, valamint a szövődmények elkerülése végett, az orvos az alábbi diagnosztikai vizsgálatokat javasolhatja:

  • Hasi ultrahang. Ezt a vizsgálatot rutinjelleggel is szokták javasolni, mivel olcsó, fájdalommentes és nagyon sok rejtőzködő betegség kimutatható vele. A vizsgálat során a radiológus szakorvos ultrahang segítségével vizsgálja meg a belső szerveket, reflux esetében különös tekintettel az emésztőrendszerre. Az élőképen az orvos jól látja, ha valamilyen szerven vagy akörül elváltozás található. Ilyenkor általában további vizsgálatokra van szükség.
  • Gyomortükrözés. A gyomortükrözés (másnéven felső endoszkópia) egy olyan vizsgálat, amely során a belgyógyász kezelőorvos egy vékony, hajlékony csövet enged le a torkon keresztül a nyelőcsőbe és a gyomorba. A cső végén egy kamera található, amellyel alaposan meg lehet vizsgálni a nyelőcsövet és a gyomrot. A vizsgálattal a reflux nem minden esetben kimutatható, azonban megállapítható a módszerrel, ha a nyelőcső begyulladt vagy egyéb szövődmény van kialakulóban. Endoszkópos vizsgálattal szükség szerint sejtminta is vehető (biopszia), amellyel megállapítható például a Barrett-nyelőcső jelenléte.
  • Nyelőcső pH-impedancia-vizsgálat. Az eljárás során egy érzékelőt tesznek a nyelőcsőre, amely megméri, hogy mikor és milyen gyakran kerül bele gyomorsav. Az érzékelő az adatokat egy kis számítógépnek küldi el, amelyet derékon kell hordani. A vizsgálat egyik fajtájánál az érzékelőt az orron keresztül vezetik le a nyelőcsőbe, másik fajta esetében pedig egy vezeték nélküli szenzort használnak, amely kb. 2 nap után a széklettel kerül ki a szervezetből.
  • Manometria. Ez a vizsgálat a nyeléskor történő ritmikus izomösszehúzódásokat méri. Segítségével megállapítható a nyelőizmok rendellenessége, ereje és koordináltsága.
  • Röntgen. A belső szervek röntgenvizsgálata előtt egy kontrasztanyagos folyadékot kell lenyelni. Ez megtapad az emésztőszervek falán és segít kimutatni az esetleges rendellenességeket. A vizsgálati eredményen a belgyógyász kezelőorvos látja a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél sziluettjét, amelyből megállapítható az elzáródás vagy a beszűkültség.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

köhögés

Forrás: 27sello/EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához