Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Fájdalom a végbélnyílásban és a végbélben? Ez a végbéltáji fájdalom 8 fő oka

végbélnyílás, végbél fájdalom, tályog, fertőzés, székrekedés, aranyér

Ilyen okai lehetnek annak, ha fájdalmas ülni, menni, állni, wc-re menni, és úgy általában úgy érezzük: tönkreteszi a napunk minden pillanatát a végbéltáji fájdalom.

A végbélnyílásban vagy végbélben jelentkező fájdalom mögött különböző okok állhatnak, mint például aranyér, végbélrepedés, tályogok vagy fertőzések. A végbélben vagy a végbélnyílás területén fellépő fájdalmak esetében toplistás az aranyér, de végbélrepedés, tályogok, gyulladásos bélbetegségek vagy fertőzések (különösen a szexuális úton terjedő fertőzések), így például a chlamydia, a gonorrhoea vagy herpesz is okozhatja.

Ilyen kísérőtünetek fordulhatnak elő a végbéltájéki fájdalmak mellett

Ha úgy tapasztalja, hogy a végbéltáji fájdalmak nem enyhülnek 2 napon belül, vagy rosszabbak, erősebbek lesznek, javasolt háziorvoshoz, vagy proktológus szakorvoshoz fordulni.

A végbéltáji fájdalom okai

A fájdalom jellege, intenzitása a kiváltó októl függ: van, amely csak enyhébb diszkomfortérzettel jár együtt, más esetben viszont a fájdalom éles és igen erős. Szerencsére, a legtöbbször az anális fájdalmakat viszonylag könnyen lehet csillapítani, bár a teljes gyógyulás hosszabb időt vehet igénybe. Sokan azonban nem mennek el orvoshoz, egyszerűen azért, mert az altesti bajokat túlságosan kínosnak tartják.

1. Aranyér

Az aranyér jelenléte viszkető végbélfájdalmat okozhat. Gyakran krónikus székrekedés, intim anális érintkezés vagy terhesség áll a kialakulása hátterében. Aranyér esetén duzzanat keletkezik a végbélnyílás körül, amely diszkomfortérzetet, fájdalmat okoz ülés vagy járás közben. Az aranyér további jelei:

 • viszketés a végbélnyílás környékén
 • élénkvörös vér a székletben vagy a WC-papíron,
 • égő duzzanat, kellemetlen " mintha valami lenne ott" érzés.

Mi tehetek aranyér ellen? Az aranyér kezelésére ülőfürdők és aranyér elleni kenőcsök használata ajánlott. Ha a tünetek nem enyhülnek, és a kellemetlenségek fokozódnak, keressen fel proktológust vagy gasztroenterológus szakorvost.

Az aranyeres csomók a súlyosságuk szerint stádiumokba sorolhatók:

 • I. stádium: a megnagyobbodott csomók a végbélen belül maradnak. Kis vérzés fordulhat elő székeléskor.
 • II. stádium: székeléskor a csomók kitüremkednek és véreznek, de székelés után maguktól visszahúzódnak.
 • III. stádium: székelés után az aranyér nem húzódik vissza magától, de kézzel még vissza lehet helyezni. Ebben a stádiumban gyakran jelentkezik jelentős fájdalom és/vagy vérzés.
 • IV. stádium: a csomók folyamatosan kitüremkedett állapotban vannak, és kézzel sem lehet már visszahelyezni őket a végbélbe. A vér megalvadhat a csomókban, ami vérrög kialakulásához vezet. Ebben a stádium az aranyerek igen fájdalmasak, és általában műtéti megoldást igényelnek.

Figyelem! Az erős fájdalom, duzzanat és a végbélnyílás körül tapintható kemény csomó arra utalhat, hogy egy külső aranyeres csomóban vérrög alakult ki!

2. Végbélrepedés (anális fisszúra)

Akkor fordul elő, amikor a végbél vékony, érzékeny nyálkahártyája megsérül, és hosszanti irányú apró repedések, sebek keletkeznek. Ez általában rendkívül fájdalmas állapot, és nagyon nehezen vagy egyáltalán nem gyógyul. Fájdalmat, és véres székletet is okozhat. Az égő érzés és viszketés gyakran magától is javul, gyógyul, de meleg vizes ülőfürdő és érzéstelenítő kenőcsök, például Lidocain használata segíthet a tünetek enyhítésében.

A végbélsérülés jellegzetes tünetei:

 • székeléskor fellépő fájdalom;
 • vérzés, duzzanat, pirosság;
 • kinövések a végbélnyíláson.

Mit tehetek a végbélrepedés ellen? A végbélrepedés kezelésének fő célja, hogy enyhítse az anális csatornára helyeződő nyomást, valamint a fájdalmat és vérzést. Elsőként a konzervatív, otthoni kezelési lehetőségek jönnek szóba, az invazívabb módszerek csak abban az esetben kerülnek előtérbe, ha az előbbiek nem hoznak eredményt.

A végbélrepedés kezelése otthon

 • Gyógyszerek:  vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, nitroglicerin tartalmú vagy érzéstelenítő kenőcsöket, valamint székletlazítókat keressünk a patikában a gyógyszerész megkérdezésével.
 • Ülőfürdők: a meleg ülőfürdő (napi többször, 10-20 percig) segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a végbél körüli vérkeringést, ami hozzájárul a gyógyuláshoz.
 • Diéta: a rostban gazdag ételek, az elegendő víz (napi 2,5-3 liter) és a friss gyümölcsök és zöldségek segíthetnek enyhíteni a székrekedést és elősegíthetik a bélmozgást.
 • Higiénia: a végbélnyílás területének tisztán tartása rendkívül fontos a fertőzések elkerülése végett, ennek viszont körültekintően és óvatosan kell történnie, ugyanis így tovább sérülhet a hámfelület.

3. Bél endometriózis

Amikor az endometriális szövet bekúszik a bélfalba és eléri a belek belsejét, lassanként kialakul az az állapot amelyet a „belet érintő endometriózisnak” nevezünk. Míg a kisebb elváltozások várhatóan nem okoznak komolyabb tüneteket, a nagyobb elváltozások

 • székrekedést,
 • hasmenést,
 • hasi puffadást,
 • fájdalmas bélmozgásokat,
 • irritált, gyullad bélnyálkahártyát 
 • vagy ciklusnak megfelleően rektális vérzést okozhatnak. 

Ezeknek a tüneteknek a fő oka a bélfal vastagodása az endometriális csomók miatt, és a megváltozott bélfiziológia. Nehéz megmondani, hogy a hasi és a medencei fájdalom a bél-endometriózis specifikus tüneteinek tekinthetőek-e, mivel ezek a kismedence endometriózisában is előfordulnak.

A bél endometriózis diagnózisa ultrahangos és radiológiai technikák, például transzvaginális ultrahangvizsgálat és MRI által történik. A közelmúltban a multidetektoros számítógépes tomográfia enteroclysis (MDCT-e) szinténa bél-endometriózis hasznos diagnosztikai eszközekévé vált. Az MDCT-e lehetővé teszi az endometriotikus elváltozások észlelését a bél területeken, amelyeket más vizsgákon nem képesek diagnosztizálni.

Mit tehetek bél endometriózis ellen? A legjobb, amit tehet, hogy minél előbb konzultál a nőgyógyászával a mielőbbi diagnózis és a kezelés érdekében. A bél endometriózis kezelése magában foglalja a hormonális terápiát és/vagy a műtétet. Míg a hormonterápia javíthatja a bél endometriózis tüneteit, nem gátolja a bél endometriózis kialakulását, sem progresszióját. Ezért a bél endometriózis kezelésére szolgáló hosszú távú hormonterápiát alkalmazó betegeket továbbra is folyamatosan ellenőrizni kell a bélelváltozások esetleges előrehaladásának megállapítása érdekében.

4. Nemi úton terjedő fertőzés

A végbélfájdalmat okozó leggyakoribb fertőzések közé tartoznak a nemi úton terjedő mikroorganizmusok, mint például a HPV, herpesz, chlamydia, gonorrhoea és HIV, valamint nem megfelelő intim higiénia okozta gombás fertőzések. Fontos, hogy orvoshoz forduljon a fertőzést okozó mikroorganizmus azonosítása érdekében, és így a legmegfelelőbb kezelést kaphassa.

Mit tehetek a a nemi fertőzés ellen? Fokozott higiénia - mielőbbi orvosi kezelés. A nemi úton terjedő fertőző betegek ellátását az STI-szakrendelések és a Bőr- és Nemi Gondozó Intézetek végzik. A kezelés általában gyógyszeres terápiával történik, a nemi szemölcsöket, növedékeket pedig sebészeti, lézeres vagy fagyasztásos módszerrel távolíthatják el. Fontos, hogy a betegek szexuális partnere(i) is részesüljenek kezelésben a fertőzés visszaadásának elkerülése érdekében.

5. Végbéltályog, perianalis tályog

A végbéltályog az ánusz területén keletkező fájdalmas, duzzadt állapot, mely magas testhőmérséklettel jár. A tályogot az úgynevezett periproktális mirigy gyulladásának terjedése okozza, mely egy gennyes üreget hoz létre a belső és külső záróizom között. A tályogból spontán kifolyó genny a fájdalom megszűnését és a láz csökkenését eredményezi. Amennyiben a spontán kifakadás nem történik meg, műtéti eltávolítás szükséges. A műtét során intravénás érzéstelenítésben egy kis metszést ejtenek a duzzanat fölött, majd evakuálják a tartalmát. Ezek a végbéltályog legföbb tünetei:

 • erős végbéltáji fájdalom
 • bőrpír, duzzanat
 • nyomásérzékenység
 • székletürítési zavar, képtelenség a székelésre
 • vizeletürítési zavar
 • magas láz
 • tályog megnyílásakor gennyes váladékozás

Mit tehetek végbéltályog ellen? FA legfontosabb lépés az orvosi konzultáció, hogy mielőbb eltávolítsák a gennyt és antibiotikumot kapjon. Nagy vagy mély tályog esetén kórházi kezelés is szükséges lehet, ahol fájdalomcsillapítót és antibiotikumot adnak intravénásan, valamint különböző vizsgálatokat, például CT-vizsgálatot is végeznek. A teljes tályog eltávolítása érdekében műtét is szóba jöhet, ami segít megelőzni az újabb fertőzést vagy sipoly kialakulását.

6. Gyulladásos bélbetegség

A főként a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség által okozott gyulladásos bélbetegséget a végbél vörössége és gyulladása, valamint olyan tünetek jellemzik, mint a véres hasmenés, hasi fájdalom, bélelzáródás és a bélmozgás során jelentkező fájdalom, ami végbélfájdalmat okoz.

Mit tehetek gyulladásos bélbetegség ellen? A colitis ulcerosa nem gyógyítható, de kordában tartható betegség. Mivel a kórok eredője a bélfal gyulladása, a kezelés célja ennek megszüntetése és visszatérésének megakadályozása. A kezelés általában gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel történik, azonban ha ezek nem hatásosak, az immunrendszer aktivitását csökkentő szerek is szóba jöhetnek. A kellemetlen tünetek ellen (hasmenés, láz stb.) egyéb gyógyszerek (hasfogó, lázcsillapító stb.) lehetnek hatékonyak. Az esetlegesen kialakuló vérszegénység miatt vaspótlás is szükséges lehet.

Véres hasmenés esetén ajánlott haladéktalanul orvoshoz fordulni, hogy az orvos azonosíthassa a kiváltó okot és kizárhasson egyéb lehetséges betegségeket. Ezt követően személyre szabott kezelést javasolhat, amely általában olyan gyógyszerekkel történik, mint a szulfadiazin, mesalazin vagy prednizon. Súlyosabb esetekben műtét is lehet szükséges az orvos javaslatára.

7. Sugárterápia

Végbélrák esetén a medence területén végzett sugárkezelés másodlagos hatásként hajlamos gyulladást okozni ezen a területen, ami a kezelés előtti és utáni székletürítés során fájdalmat okozhat.

Mit tehetek a sugárkezelés ezen mellékhatása ellen? Mindenképp számoljon be a tünetről a kezelőorvosának, onkológusának, aki felméri majd a kezelés, az adagolás és/vagy a kezelés felfüggesztésének szükségességét, figyelembe véve azt a tényt, hogy a mellékhatások nagyobbak-e, mint a kezelés előnyei.

8. Végbélnyílás körüli (anális) rák

A végbélnyílás körüli (anális) rák egy olyan viszonylag ritka ráktípus, amely közvetlenül a végbél kimeneti nyílását körülvevő szövetekből indul ki, tehát nem összekeverendő a vastagbél- és végbélrákokkal. A végbélnyílás körüli daganatok túlnyomó többségét a HPV-fertőzés okozza.

Az anális laphámrák 4 leggyakoribb tünete:

 • végbél fájdalom
 • végbél viszketés
 • végbél vérzés
 • növedék, csomó a végbélnyílásban vagy annak környékén

A fenti 4 tünet egyike sem utal önmagában vagy akár kombinációban kizárólag anális laphámrákra, hiszen a fájdalom, a vérzés és a viszketés is jelentkezhet számos más okból kifolyólag, például végbélrepedés, aranyér, allergia, gombás fertőzés, stb. miatt.

Mit tehetek ellene? Nagyon fontos szakemberhez, ún. proktológushoz vagy végbél-sebészhez fordulni a fenti tünetek valamelyikének vagy mindegyikének jelentkezésekor. A vizsgálatok segítségével az orvos megerősítheti az anális rák gyanúját, és ennek alapján a legmegfelelőbb kezelést javasolhatja. Rendszeres orvosi ellenőrzések és a megfelelő szűrési módszerek segíthetnek a korai felismerésben és a hatékony kezelésben.

Mikor kell orvoshoz menni?

Ha az anális fájdalom nem enyhül 48 órán belül, még anális kenőcsök vagy fájdalomcsillapítók alkalmazása után sem, fontos proktológushoz fordulni vagy sürgősségi osztályra menni. Ha a székletben vér található, vagy a székelést a belek fájdalma kíséri, minden esetben tanácsos orvoshoz fordulni, mert ezek komoly bajok tünetei is lehetnek.

Irodalom:

 1. PHILLIPS, R.K.S; CLARK, S. Colorectal surgery. 5 ed.
 2. WOLTHUIS, Albert M et al. Bowel endometriosis: A colorectal surgeon's perspective in a multidisciplinary surgical team. World J Gastroenterol.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Véres széklet: innen tudhatja, hogy a vastagbélrák egyik korai tünetét vette-e észre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

széklet

Irodalom:

 1. PHILLIPS, R.K.S; CLARK, S. Colorectal surgery. 5 ed.
 2. WOLTHUIS, Albert M et al. Bowel endometriosis: A colorectal surgeon's perspective in a multidisciplinary surgical team. World J Gastroenterol.
Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához