Ezeket látta már?

Erre kell figyelnie, ha zsírmája van, hogy ne károsodjon tovább a máj!

zsírmáj, nem-alkoholos zsírmáj, diagnózis, étrend, táplálkozás

Amikor valaki zsírmáj diagnózist kap, három lehetőséggel lehet számolni.

Zsírmáj diagnózisnál az egyik legfontosabb feladat az állapotromlás megakadályozása, amely csak részben épül a gyógyszeres kezelésre. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus az életmódra vonatkozó legfontosabb ajánlásokról beszélt.

Zsírmáj esetén sokszor a kapcsolódó állapotokat kell kezelni

Három lehetőséggel lehet számolni:

  1. Nem-alkoholos zsírmáj: a túlsúlyos, elhízott személyek közel 80%-át érinti. További rizikófaktor lehet a 2-es típusú cukorbetegség, az inzulinrezisztencia, a magas vérzsírszint, a PCOS, a pajzsmirigy alulműködés, a hasnyálmirigy betegség, a felszívódási zavarok, és egyes gyógyszerek tartós alkalmazása.
  2. Alkohol okozta zsírmáj: ez az alkoholfüggőség következménye lehet.
  3. Akut terhességi zsírmáj: igen ritka, nagyon súlyos állapot, ami az anyát és a magzatot is veszélyezteti.

Az első két eset az, amely életmóddal befolyásolható, és amelyek kapcsán sokszor a kapcsolódó állapotokat, például a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget, illetve az alkoholfüggőséget kell megcélozni, valamint természetesen az emiatt kialakult következményeket is kezelni szükséges. Mivel nincs specifikus gyógyszer a zsírmáj kezelésére, az elrendelt gyógyszerek elsősorban éppen a kapcsolódó problémák kezelésére hivatottak.

Mire kell figyelni a zsírmáj diagnózis után?

Súlytöbblet leadása

Első helyen szerepel a testsúly csökkentés, a normál (18-25 közé eső) BMI, vagyis testtömeg-index elérése. A túlsúly tizedének leadása már csökkenti a májban felhalmozódó zsír mennyiségét és javít az állapoton.

Alkohol kerülése

Az alkoholfogyasztás kézenfekvően elsőszámú rizikófaktora az alkohol zsírmájnak, de az alkohol a nem alkoholos zsírmáj esetén is erősen kerülendő, a májra gyakorolt romboló hatása miatt.

Bizonyos élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítása

Minden esetben fontos csökkenteni a cukor és hozzáadott cukor (ez nem csak a fehércukorra vonatkozik), a finomított gabonák (fehér pékáruk, tészták, fehér rizs), a túl sok sült, bundázott és sós élelmiszerek, valamint a zsíros húsok, sajtok elfogyasztott mennyiségét.

Ajánlott élelmiszerek beépítése az étrendbe

Dietetikus közreműködésével ajánlatos összeállítani egy olyan étrendet, amely gazdag zöldleveles zöldségekben, halakban, magvakban, zabpehelyben, és rendszeresen megtalálható benne a tofu, a fokhagyma, a kávé, a zöldtea, az avokádó, az olívaolaj, amelyeknek részt vesznek a máj zsírtartalmának csökkentésében. A dietetikus nem csak a kiegyensúlyozott, az ízlésnek megfelelő diéta kialakításában játszik nagy szerepet, de jelentősen hozzájárulhat a fogyás elősegítéséhez is.

Rendszeres mozgás

A heti legalább 150 perces, közepes intenzitású kardiomozgás (legegyszerűbb lehet például a kocogás, a tempós gyaloglás, a biciklizés) akkor is javít a zsírmáj állapotán, ha nem eredményez testsúlycsökkenést.

Hepatológiai nyomon követés

- Zsírmáj esetén laborvizsgálatokkal és speciális máj szerkezeti vizsgálattal rendszeresen ellenőriznünk kell a zsírosodás mértékét és a máj esetleges károsodásának stádiumát – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. – Ilyenkor lehetőség van a változtatások ellenőrzésére és esetleg a szükséges gyógyszerek, kezelések elrendelésére is. A cél mindenképpen a súlyos következmények, akár a májtranszplantáció megelőzése, az állapot javítása.

Milyen szakorvoshoz menjek zsírmáj kivizsgálásra?

A májjal kapcsolatba hozható megbetegedések diagnosztizálásával és gyógyításával foglalkozó orvosi szakterület a hepatológia. A máj betegségei közül leggyakrabban a zsírmáj (szteatózis/steatosis) fordul elő. Jelen adataink szerint a fejlett országokat tekintve a lakosság 20-50%-át érinti a betegség. Hazánkban a lakosság 30%-a elhízott, az alkoholbetegségben szenvedők száma kb. egymillióra rúg, aminek következményeként több millió embert érint a zsírmáj problémája.

Mi az a zsírmáj?

A betegség az emésztőrendszert érinti, első jele gyakran a laborértékekben megmutatkozó májenzim emelkedés. A zsírsejtek évek alatt felhalmozódnak, rövidtávon gyulladást, hosszú távon hegesedést okozva.

A zsírmájat jelenleg civilizációs betegségként tartjuk számon, mely bizonyítottan a kóros májenzim eltérések leggyakoribb oka. Steatosis esetén a máj zsírosodása a trigliceridek túlzott jelenléte miatt alakul ki. Az elzsírosodás folyamata során a májsejtek pusztulása következik be, aminek hosszú távú következménye a kötőszöveti felhalmozódás, átépülés.

Ennek végstádiumaként súlyos májzsugorodás, rákmegelőző állapot alakulhat ki. A májzsugorodást a zsírmáj veszélyes, de gyógyítható szövődményeként tartjuk számon. A zsírmáj diagnosztizálása mellett igen fontos szerepet játszik az ismert alapbetegség kiléte (pl. alkoholizmus, diabétesz).

A zsírmáj tünetei

A betegség lefolyását tekintve két szakaszra osztható.

  1. A zsírmáj betegség kezdeti szakaszára jellemző, hogy nem jár sok egyértelmű tünettel.
  2. Később az árulkodó tünetek között jobb oldali kellemetlen érzés, májmegnagyobbodás, nyomásérzékenység, étvágytalanság ellenére hányinger, puffadás és nagyfokú fáradékonyság szerepelhet.

A zsírmáj tünetei között gyakran szerepel a laborleletben észlelt emelkedett májenzimek (gamma-Gt, GPT, GOT) jelenléte.

A zsírmáj kezelése

A kezelés igen sokszínű lehet. A zsírmáj gyógyulását illetően elsődleges a kiváltó ok enyhítése vagy megszüntetése.

  • Amennyiben alkoholos zsírmájról van szó az alkoholfogyasztás abbahagyása javasolt. Jó hír, hogy a felgyülemlett zsír az anyagcsere segítségével kiürül a sejtekből, ezáltal az alkohol elhagyásával a szerv meggyógyul.
  • A nem alkohol okozta steatosis esetén a metabolikus szindróma betegségeinek mielőbbi gyógyítása javasolt. A szindróma betegségei közé sorolható a magas vérzsír-szint, az elhízás, az inzulinrezisztencia továbbá a 2-es típusú cukorbetegség.

A zsírmáj gyógyítása kapcsán másodlagosan a gyógyszeres kezelésről és szakember által meghatározott, egyéni májkímélő étrendről beszélhetünk. Gasztroenterológus szakorvos feladata a diagnózis felállítását követően a gyógyszeres terápia meghatározása. Dietetikus segít a zsírmáj stádiumának megfelelő étrend összeállításában.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ha ilyen a tenyere, előrehaladott a zsírmáj, pedig lehet, alkoholt sem iszik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

zsírmáj

Forrás: Hepatológiai Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához