Ezeket látta már?

Ez az oka annak, hogy az erős ételek kétszer csípnek

Dietetika
2024. augusztus 06. 21:04
erős étel kétszer csíp széklet

Csípős ételek fogyasztás után sokan tapasztalhatják, hogy a széklet égő érzés kíséretében távozik. Tudja meg, hogy miért és azt is, hogy mit lehet ellene tenni.

Azok, akik szeretik a fűszeres, csípős ételeket jól tudják, hogy utána a székletürítés nem a a legkellemesebb- lássuk, mi okozza ekkor a fellépő csípő, égő érzést a végbelénél.

Az a bizonyos TRPV1 receptor

A testben számtalan helyen található úgynevezett TRPV1 receptor, melynek egyik feladata a hő érzékelése. Ezek különböző körülmények között aktiválódhatnak: főként a magas hőmérsékletekre és a kapszaicin nevű vegyületekre reagálnak - ez található a chili paprikában és más csípős ételekben. Ilyen ételek fogyasztása esetén ezek a TRPV1 receptorok aktiválódnak, ami forró, égető érzést okoz a szájban, torokban.

De miért csíp székelés közben is?

A TRPV1 receptorok az egész testben megtalálhatók - a végbélnyílásnál is. A kapszaicint pedig nem képes teljes egészében lebontani a szervezet, tehát nem emésztődik meg maradéktalanul. Éppen ezért, ahogy áthalad az emésztőrendszeren, aktiválhatja a TRPV1 receptorokat - ezért tapasztalhatnak sokan görcsöket vagy hasmenést fűszeres ételek fogyasztása után. Mire a végbélnyíláshoz ér a széklet, abban még mindig van némi kapszaicin, így székletürítés során is felléphet a kellemetlen, csípős érzés. Ezt csak fokozza az, ha valakinél hasmenés is fellép, mivel ekkor még kevésbé tud megemésztődni az anyag.

Vannak, akik még érzékenyebben reagálnak a csípős ételekre

Előfordulhat, hogy valaki érzékenyebben reagál a fűszeres ételekre: éppen ezért gyomorproblémák, IBS, aranyér és anális repedés esetén az orvosok a betegeknek azt szokták javasolni, hogy kerüljék a túl erős fűszereket.

Módszerek, melyekkel elkerülhető az égő érzés székelés közben

  • Étkezés előtt vagy közvetlenül utána vegyen be rostkiegészítőt: ez segít megkötni a fűszert a székletben, így nem éget annyira a kivezető út során.
  • Egyen több fűszeres ételt: furcsán hangozhat, de segíthet, ha nem csak egyszer-eszünk eszik csípős ételeket. Ezzel megtaníthatja a fájdalomreceptorokat arra, hogy jobban birkózzanak meg a fűszerekkel és a kapszaicinnal. Lényegében hozzászoktatja magát így az ilyen ételekhez, ezért egy idő után kevesebb panaszt okozhatnak.

Összegezve

  • Fűszeres ételek fogyasztása után sokan tapasztalhatnak égő érzést a székletürítés során.
  • A TRPV1 receptorok aktiválódnak a kapszaicin hatására, mely égető érzést okozhat a végbélnyílásnál.
  • Kapszaicin nem emésztődik meg teljesen, ezért folyamatosan aktiválja a receptorokat az emésztőrendszerben.
  • Az IBS-sel, aranyérrel vagy analis repedéssel küzdők, jobb, ha kerülik a túl erős fűszereket.
  • Hasmenés esetén még kevésbé tud megemésztődni a kapszaicin, ami tovább fokozza az égő érzést.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Májbetegség: ezt figyelje a széklet színén, mert az is árulkodhat róla!



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# csípős # széklet # égő széklet # táplálkozás # csípős étel # kapszaicin

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés