Ezeket látta már?

Ezekre a szűrővizsgálatokra küldje el férfi családtagjait, mert életet menthetnek!

legfontosabb szűrővizsgálatok 45 év feletti férfiaknak

Évente rengeteg apukát, nagypapát, férjet és fiúgyereket veszítünk el olyan betegségek miatt, melyeket meg lehetne előzni, vagy, ha időben felfedezik ezeket, jól kezelhetőek lennének. Milyen szűrővizsgálatokra érdemes elmenni rendszeresen?

Az egyik legfontosabb dolog, amit az egészségünkért tehetünk, hogy rendszeresen részt veszünk a szűrővizsgálatokon. Minél korábban fedeznek fel ugyanis egy betegséget, annál könnyebb lehet azt kezelni, és annál egyszerűbb az esetleges súlyos szövődményeket is megelőzni.

A szűrővizsgálatok azért is rendkívül fontosak, mert sok betegség csak a későbbi stádiumban jár együtt tünetekkel, vagyis egy-egy betegség akár évekig is roncsolhatja a szervezetünket anélkül, hogy ezt valóban „éreznénk”, tapasztalnánk. Ezek közé tartozik például a magas vérnyomás.

Az idősebb vagy fiatalabb korosztálynak fontosabbak a szűrővizsgálatok?

Az természetesen igaz, hogy minél öregebbek vagyunk, annál nagyobb lehet bizonyos betegségek rizikója, de ez nem jelenti azt, hogy a fiatalabbaknál ne alakulhatnának ki súlyos problémák. Nagyon sokat számít az életmódunk is: egy alapvetően egészséges életmódot élő, nem dohányzó, alkoholt sem fogyasztó idősebb férfinál kevesebb az esély bizonyos betegségekre, mint annál, aki bár jó néhány évvel fiatalabb, de sokat dohányzik, italozik, nem mozog eleget és az egészségtelen ételeket részesíti előnyben. Nem szabad tehát, hogy az életkorunkat használjuk kifogásként, ami miatt feleslegesnek tartjuk a szűrővizsgálatokat!

Egy újabb fontos szempont, melyet figyelembe kell venni, mikor a szűrővizsgálatokról döntünk: milyen betegségek fordultak már elő a családunkban, milyen problémákkal küzdöttek a férfi rokonaink (apa, nagyapa, testvér)? Nagyon sok betegségnél ugyanis nem elhanyagolható a genetika szerepe, ezeknél jól megfigyelhető a családi halmozódás. Ha tisztában vagyunk ezekkel a kockázati tényezőkkel, akkor pontosabban meg tudjuk határozni, milyen vizsgálatunkra lehet szükségünk.

Ezeken a vizsgálatokon a legfontosabb részt venni

A daganatos betegségek közül a prosztatarák és a hererák kizárólag a férfiakat érintheti, de gyakori lehet náluk a melanóma, a vastag- és végbéldaganat, illetve a tüdőrák is. A prosztatát érintő daganat a legtöbb esetben lassan növekszik, a gyógyulási és túlélési esélyek is jók, de létezik igen agresszív típusa is. Rendszeres prosztatarák-szűrésre 50 éves kortól mindenképpen ajánlott eljárni, de a magasabb kockázatú csoportokba tartozóknál vagy éppen azoknál, akiknek a családjában már előfordult ilyen betegség, 40 éves kortól javasoltak a vizsgálatok. A hererák jóval ritkább, de a prosztatadaganattal ellentétben inkább a fiatalabbak (20-55 év közöttiek) betegsége. A hererák esetében nagyon fontos a rendszeres önvizsgálat, mert ezzel felfedezhetőek az esetleges méretbeli elváltozások, a csomók vagy egyéb eltérések.

A bélrendszert érintő daganatok nagy része lassan alakul ki, általában ún. polipokból, vagyis a bél falán megjelenő sejtburjánzásokból. A polipokat könnyű eltávolítani, még mielőtt daganatokká válnának és a rákos megbetegedés egyéb szervekre is átterjedne. A szűrővizsgálatokra 50 és 85 éves kor között ajánlott elmenni, a székletvizsgálaton alapuló tesztekre 1-2 évente, míg a kolonoszkópiára 10 évente érdemes sort keríteni. Természetesen, a fokozott rizikójú csoportba tartozóknál (pl. családi halmozódás, korábbi daganatos betegség, gyulladásos bélbetegség esetén) a szűréseket már 45 éves korban el kell kezdeni.

A melanóma a bőr daganatos betegsége, így bőrgyógyászati vizsgálat során fedezhető fel. Érdemes ezeken legalább kétévente részt venni, és emellett rendszeresen, otthon is ellenőrizni az anyajegyeinket (a szakemberek szerint a következő szempontokat kell vizsgálni: aszimmetria, a körvonalak változása, a méret, a szín és az alak változásai).

Laborvizsgálat minden évben

A magas vérnyomásnak, illetve a magas koleszterinszintnek nagyon sokáig nincsenek tünetei, ennek ellenére olyan súlyos, életveszélyes betegségek kialakulásában játszanak szerepet, mint a stroke vagy a szívroham. A cukorbetegséggel is lehet évekig úgy élni, hogy észre sem vesszük, ugyanakkor a diabétesz visszafordíthatatlan károkat okozhat a szem vagy az idegek működésében. A vérnyomás ellenőrzése a háziorvosnál is megtörténhet, a cukorbetegséget, magas koleszterinszintet pedig egyszerű laborvizsgálatokkal ki lehet deríteni.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Prosztatarák vagy prosztatagyulladás - ezért veszélyes az öndiagnózis

Mi a tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

prosztatarák

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához