Ezeket látta már?

12 majomhimlős magyar van eddig - mind férfi

majomhimlő, vírus, tünetek

Az érintettek többsége Budapesten él, otthonukban gyógyulnak.

Már 12 igazolt majomhimlős van Magyarországon – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken, miután újabb hat embernél igazoltak fertőzést. A betegek mindannyian férfiak, a legfiatalabb 28, a legidősebb 43 éves, és többségük életvitelszerűen Budapesten él.

A betegek általános állapota megfelelő, kórházi kezelés egyikük esetében sem szükséges, otthonukban tartózkodnak elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi betegnél járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez – közölték.

Az NNK arra kér mindenkit, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz.

Majomhimlő - fertőzőképessége, tünetei és kezelése - olvasson tovább >>

A majomhimlő emberről emberre terjedő fertőzés. Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, ezek jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

A vírus fertőzőképessége egészen addig tart, amíg a hólyagok kiürülnek, és az úgynevezett pörkök leesnek a bőrről. A szoros testi kontaktuson kívül a fertőzés egyes használati tárgyakkal, például törülközővel, ágyneművel is átadható, ritkábban köhögéssel, tüsszentéssel. A betegség 2-4 hétig tart.

A majomhimlő tünetei és jelei

A majomhimlő tünetei nagyon hasonlítanak a himlő tüneteihez, de sokkal enyhébbek azoknál. A majomhimlő lehetséges tünetei közé tartozik:

  • fejfájás
  • izomfájdalmak
  • hátfájás
  • láz és hidegrázás
  • általános gyengeség
  • fáradékonyság
  • nyirokcsomó-duzzanat
  • az egész testen megjelenő, pattanásokra emlékeztető, hólyagos kiütések
  • a kiütések a tenyér, a talp, a fejbőr, a szájüreg és a nemi szervek környékén egyaránt megjelenhetnek

A kezdeti tünetek leírása az afrikai eseteken alapul, a mostani járványban azonban nem ezek jelentkeznek elsőként a CDC szakemberei szerint. Jellemzőbb, hogy a szájban, valamint a nemi szervek és a végbélnyílás környékén megjelenő kiütések az első jelei a betegségnek, melyek később sem terjednek el az egész testen úgy, mint a korábbi afrikai eseteknél.

A mostani majomhimlős betegek testén elszórva vagy kisebb területeken lokalizálva jelennek meg a kiütések, és vannak, akik influenzaszerű tüneteket is tapasztalnak – írja az NBC News.

Ezeket látta már? További cikkek a majomhimlő kapcsán:

Forrás: NNK