Ezeket látta már?

Befolyásolja az oltás az anyatej mennyiségét? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

koronavírus, oltás, anyatej, vakcinainfó, orvos válaszol

Kedves Orvosok! Érdeklődni szeretnék, hogy az oltás befolyásolhatja-e az anyatej mennyiségét!

Három hetes volt a kisfiam mikor elmentem a 3. oltásra, és rá 2-3 napra jelentősen lecsökkent a tej mennyisége. A mai napig nem tudom visszahozni a régebbi mennyiséget, pedig már több mint egy hét telt el. Az oltástól egyébként semmi bajom nem volt (se láz, se semmi). Az első két oltást terhesen kaptam, de akkor se volt semmi bajom, mind három oltáskor Pfizert kaptam. Előre is köszönöm a válaszukat!

Ez is érdekelheti!

Kedves Kérdező!

Gratulálok a kisbabájához! A szakirodalomban egy 180 édesanyát vizsgáló tanulmányban kérdőívek segítségével rákérdeztek a tejmennyiség változásra, melyet így szubjektív módon az édesanyák lejelentettek. Ezek alapján Pfizer esetén az 1. oltás után 7,3%, második oltás után 8% számolt be tejmennyiség csökkenésről, mely minden esetben 3 nap után rendeződött.

Emellett egy 4000 esetet tartalmazó kérdőíves vizsgálatban 6% számolt be ilyen panaszokról,hosszútávú problémát nem találtak.

Viszont mivel a babája még nagyon pici és nem sokat tudunk a szoptatási rutinról, azt sem tudjuk,hogy most mennyi idős a baba. Illetve a tejmennyiség csökkenés érzése nem tudjuk, hogy nem lehet-e összefüggésben egy növekedés ugrással (3 hetesen pont van egy) vagy egyéb más módon rendezhető problémával, elsősorban szoptatási problémával.

Mindemellett fontos tudni, hogy az oltással kapcsolatos esetleg felfokozott lelki állapot, aggódás csökkentheti a tejleadó reflexet, ugyanezt okozhatja az átmeneti oltási reakció, például a láz is (ez bármely lázas betegségre, más oltással kapcsolatos reakcióra igaz).

Tehát a szoptatás ellenőrzése miatt ismerni kell a gyarapodási adatokat, a szoptatási rutin, cumi, cumisüveg, bimbóvédő használatot,stb. Ezek tisztázására érdemes lenne felkeresni egy szoptatási tanácsadót.

A probléma nagy valószínűséggel nem függ össze az oltással.

Forrás: Vakcinainfó - Az orvos válaszol
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához