Gyorstesztek Budapesten: itt végeznek koronavírus szűréseket

#koronavírus #koronavírus teszt #Covid-19 #budapest
2020.04.08.

A koronavírus gyorstesztet számos hazai laboratórium – magán, közfinanszírozott, egyetemi intézmény – is alkalmazza. Az Affidea az eredményt 24 órán belül, e-mailben megküldi.

Hogyan működik?

A koronavírus-fertőzés jelenleg két módon igazolható. Az egyik módszer a költséges, eszköz- és munkaigényes PCR-teszt, amelyikkel már a fertőződést követő 2.-5. naptól kimutatható a SARS-CoV-2-vírus örökítőanyaga az orr- és garatváladékból.

A másik – egyszerűbb és költségkímélőbb – módszerrel a fertőzést követően a szervezet által a vírus ellen termelt védekező molekulák, antitestek mutathatók ki: a fertőzés után 5-9 nappal a korai ellenanyag, az IgM, valamint a fertőzés után 12-14 nappal a késői ellenanyag, az IgG.

Az Affidea az utóbbi módszert, az IgM és az IgG kimutatását kínálja pácienseinek. Azonban nem a kevésbé érzékeny ujjbegyvérből, hanem az ellenanyagot nagyobb koncentrációban tartalmazó, vénás vér centrifugálása után nyert vérsavóból.

Hogyan történik a tesztelés?

Pácienseinket előzetes telefonos bejelentkezés alapján egyeztetett időpontban fogadjuk az Affidea Bank Centerben, az Árkád Egészségközpontban vagy a Mammut Egészségközpontban.

A bejelentkezés és az adminisztráció után minden pácienstől vénás vért vesznek az előírás szerinti védőruházatot és védőfelszerelést viselő munkatársaink. A tesztre érkezők között a járványhelyzetnek megfelelő protokollal idő- és térbeli távolságot tartunk. A vérvétel után páciensünk távozhat is, a teszt eredményét 24 órán belül e-mailben küldjük el.

Mi történik a levett vérmintával?

A levett vérmintát a helyszínen centrifugáljuk, ezzel a vér alakos elemeit és a vérsavót elválasztjuk egymástól. Ez azért fontos, mert a vérsavóból készített tesztek nagyobb pontosságot garantálnak, mint az ujjbegyvérből, illetve a teljes vénás vérből készítettek.

A vérsavómintákat ezután a mikrobiológiai laboratóriumba szállítjuk, ahol megtörténik a tesztelés. A mikrobiológus által kiadott és hitelesített leletet arra az e-mail-címre küldjük, amit páciensünk megadott.

Mi lehet a teszt eredménye?

A koronavírus gyorsteszt eredményei Forrás: Affidea

Mennyire megbízható a teszt?

A vizsgálat eredménye azt mutatja meg, hogy a páciensnél az IgM- és / vagy az IgG-molekula kimutatható koncentrációban van-e jelen. Egyes esetekben előfordulhat, hogy jelen van, de a kimutatható határ alatt marad, valamint az is megtörténhet, hogy a koronavírus-fertőzés következtében az adott személynél termelődik antitest, de az eltér a többségnél megtalálható formától, és így a teszttel nem kimutatható.

A fentiek miatt fontos tisztában lenni azzal, hogy a szerológiateszten a pozitív eredményeknek van érdemi információtartalmuk. A pozitívak nagy valószínűséggel fertőzöttek, vagy a közelmúltban átestek a fertőzésen. A pozitív eredményű eseteket a hatályos szabályok szerint jelentjük a Nemzeti Népegészségügyi Központnak.

Az Affideánál elvégzett vizsgálat nagyon fontos jellemzője, hogy az vénás vérből készült vérsavóval történik, nem ujjbegyvérből. A kiértékelést mikrobiológiai laboratóriumban mikrobiológus szakember készíti. Nagyon fontos a vizsgálat ismételhetősége: az összes levett mintát fagyasztva tároljuk, így utólag is elvégezhetők lesznek olyan vizsgálatok, melyek ma még nem elérhetők.

Az Affidea által használt COVID–19 IgG/IgM gyorsteszteket – COVID–19 IgG/IgM Rapid Test (WB/S/P)-ICOV4212) – számos hazai laboratórium (magán, közfinanszírozott, egyetemi intézmény) is alkalmazza, erről tanúsítvánnyal is rendelkezünk.

Hívja bizalommal az Egészségkalauz.hu orvosait. Most INGYEN kipróbálhatja a szolgáltatást. Kattintson IDE!

Hol végzik a gyorsteszteket és mennyiért?

A hazai magánegészségügyi piac vezető szereplője, az Affidea Magyarország Kft. elindította COVID–19 szerológia szűrését a belváros szívében található Affidea Bank Center Egészségközpontban, illetve leányvállalatánál, az MSB-nél, az Árkád és a Mammut Egészségközpontban.

Az Affidea egészségközpontjaiban elindult gyorstesztes szerológiai szűréssel 24 óra alatt megállapítható, hogy valaki tünetmentesen vagy atípusos tünetekkel átesett-e a COVID–19-fertőzésen, azaz túl van-e a veszélyen. Amennyiben ezt PCR-teszt is megerősíti, akkor munkaképesnek tekinthető. Arra is következtetni lehet a laboreredményből, hogy a vizsgált páciens enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen éppen akut vagy aktív fertőzési stádiumban van, és emiatt karanténba kell vonulnia.

„Az elsők között indítjuk el itthon a megbízható gyorstesztes szerológiai szűrést, amelyet magas szintű szakmai protokoll és kiváló laboratóriumi háttér támogat. Ahogy a járvány a tömeges megbetegedések fázisa felé közelít, napról napra nő a fertőzésen már átesett emberek nemzetgazdasági jelentősége: ugyanis ők lehetnek az ország talpra állásának motorjai. Büszkék vagyunk arra, hogy ennek a folyamatnak részesei és támogatói lehetünk” – mutatott rá a szerológiai szűrések jelentőségére Leitner György, az Affidea Magyarország ügyvezető igazgatója.

A vénás vérből kinyert vérsavóból mikrobiológiai laboratóriumban elvégzett teszt a helyszíntől függően 14 000-17 900 forintba kerül, eredményéről 24 órán belül e-mailben értesítik az ügyfeleket. A gyorsteszt alkalmas tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel korábban lezajlott fertőzés igazolására, aktuálisan enyhe vagy nem tipikusan COVID-19 tünetek esetén a fertőzés azonosítására, valamint karantén végén a korábban tünetmentesen lezajlott fertőzés megerősítésére.

Működik a járvány alatt az Affidea?

Az Affidea a kormány által kihirdetett vészhelyzet alatt is folytatja működését: pácienseink ebben a nehéz időszakban is számíthatnak ránk. Az ellátás zavartalansága és a járványveszély csökkentése érdekében szigorú vizsgálati protokollt és számos megelőző intézkedést vezettünk be, hogy óvjuk pácienseink és dolgozóink egészségét, biztonságát.

A közfinanszírozott Affidea-központok – Budapesten: Szent Margit Kórház, Honvédkórház II. Telephely (korábbi MÁV-kórház), Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet, Nyírő Gyula Kórház; Győrben: Petz Aladár Kórház, és Szegeden: SZTE-SZGYAKK– változatlan nyitva tartással és ügyeleti renddel, a hatályos rendeletnek megfelelően végzik a járó- és fekvőbetegek képalkotó vizsgálatait.

Új vizsgálati időpontot azoknak a pácienseknek adunk ki, akiknek a vizsgálata sürgős, illetve a járványügyi helyzet ellenére nem halasztható.

A járványhelyzet miatt privát képalkotó diagnosztikai és privát szakorvosi vizsgálataink csak meglévő szakorvosi beutalóval, vagy Teledoktor szolgáltatásunkon keresztül, belgyógyász vagy radiológus kollégánk szakvéleménye alapján foglalhatók call centerünk (1) 803-6464-es telefonszámán. A beutalóval vagy a Teledoktoron keresztül elérhető privát szolgáltatásaink a következők.

Privát képalkotó diagnosztikai vizsgálatok: röntgen, ultrahang, mammográfia, MR- és CT-vizsgálat.

Szakrendelések: belgyógyászat, kardiológia, ortopédia / reumatológia, fül-orr-gégészet, nőgyógyászat, urológia, laboratóriumi vizsgálatok.

Működő központjaink:

  • Affidea Váci Greens Egészségközpont (1138 Budapest, Föveny u. 4–6.)
  • Affidea Bank Center Egészségközpont (1054 Budapest, Szabadság tér 7.)

További információk: www.affidea.hu, www.affidea.hu/covid-19-szures

Az MSB Mammut és Árkád Egészségközpontjai speciális biztonsági protokoll betartásával a járvány alatt is teljes nyitvatartási időben, 8-tól 20 óráig állnak a páciensek rendelkezésére. A Corvin Egészségközpont további döntésig zárva tart.

Bejelentkezés: www.mammutegeszsegkozpont.hu és www.arkadegeszsegkozpont.hu

Forrás: EgészségKalauz