Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Kásler: ezért kell a harmadik oltás!

Kásler Miklós, koronavírus, omikron, covid, harmadik oltás

Az elkövetkező egy-két hétben akár a harmincezret is elérheti a fertőzöttek száma.

Az emberi erőforrások minisztere szerint várhatóan tovább emelkedik majd a fertőzöttek napi száma, emiatt fontos, hogy megfelelő védettségünk legyen a koronavírussal szemben. Kásler Miklós szerint továbbra is az oltatlanok vannak kitéve a legnagyobb veszélynek.

Az várható, hogy az elkövetkező egy-két hétben emelkedni fog a fertőzöttek száma, ami akár a harmincezret is elérheti – mondta Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere az Életközelben című videósorozat új adásában, ahol azt is hangsúlyozta, hogy a betegség lefolyása gyengébb, mint az eddig ismert vírusvariánsoknál.

Ez is érdekelheti:

Az ország harmada oltatlan

Kásler Miklós kiemelte, hogy az oltatlanok aránya Magyarországon eléri az egyharmadot, ők vannak a leginkább kitéve a betegségnek.

Elsősorban nem azt kell figyelembe venni, hogy ki hány oltást kapott eddig, hanem hogy a második oltást, a harmadik oltást mennyi idővel ezelőtt kapta meg az illető – jelentette ki Kásler Miklós, aki tudatosította:

  • Három-négy hét kell a második vagy a harmadik oltás után, hogy kialakuljon egy magas védettségi szint.
  • A védelem körülbelül négy hónapig áll fenn.
  • A hetedik, nyolcadik hónapban az elért védettségi szint csupán fele marad meg.

Ez az értelme a harmadik oltásnak

A harmadik oltásnak azért van értelme, mert minden korcsoportban a lecsökkent védettséget nagyon határozottan körülbelül 90 százalékra emeli – hangsúlyozta Kásler Miklós. Izraeli adatokra hivatkozva elmondta, hogy a negyedik oltás után háromszor nagyobb a védettség a fertőzéssel szemben. Magyarországon egyelőre csak az időseknek és az immunhiányosoknak ajánlják a negyedik oltást – tette hozzá.

Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatójának nemrég tett kijelentéséről, miszerint a járvány a végső stádiumhoz közelít, a miniszter úgy vélekedett: a szakember soha nem nyilatkozik elhamarkodottan. Lehet, hogy van alapja egy ilyen előrejelzésnek, de egyelőre nem lehet tudni, mire számíthatunk a jövőben.

Forrás: 168 óra
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához