Koronavírus: a pécsi virológusok szerint nehéz telünk lesz

koronavírus, covid, járvány, magyarország

A pécsi virológusok hívták fel a figyelmet arra: a fertőzöttek egyötöde a kontaktjai 80 százalékának átadja a koronavírust.

A pécsi virológusok egy tanulmány részleteit közölték, ami több, mint ezer fertőzöttet és 15 600 kontaktját vizsgálta. A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az utcán van a legkisebb esélye annak, hogy elkapjuk a koronavírust, utána a baráti kapcsolatok, majd a háztartáson túli családi kapcsolatok, végül a háztartások jönnek - azaz az egy háztartásban élőknek a legnagyobb arra az esélye, hogy megfertőzzék egymást. A covid fertőzés esélyét a közelség, az interakciók és a zárt terek egyértelműen növelik.

Az elsődleges fertőzöttek 15 százaléka adta tovább a fertőzést a kontaktok 80 százalékának, azaz a koronavírus fertőzöttek ötöde adja tovább a covidot.

A kontaktokon a koronavírus fertőzés átlagosan 5 napot követően jelentkezett.

A pécsi virológusok kiemelték Facebook-posztjukban, hogy most kiemelt jelentősége van annak, hogy:

"értsük a legfőbb szabályokat – maszkviselés, távolságtartás, kézmosás, közösség kerülése... sajnos előbb-utóbb a fertőzési láncolatok elérik a veszélyeztetett embereket és megtelítik a kórházakat. Értsük a lényeget és figyeljünk egymásra, nehéz telünk lesz. A jónak tűnő hírek se tévesszenek meg minket, a küzdelem a jövő évben enyhülhet így a tél várhatóan küzdelmes és nehéz lesz, de előbb utóbb eljön a vége.”

Olvasson tovább!

Ezek a koronavírus tünetei és szövődményei

Az őssejt-terápia lehet a koronavírus gyógymódja?

Koronavírus: ez dönti el, kinek lesz súlyosabb tünete

Forrás: EgészségKalauz