Koronavírus és a 65 év felettiek: sokaknak bezárul most a világ

#koronavírus #idősek #járvány #Magyarország
2020.04.03.

A koronavírus terjedésének lassítása érdekében minimalizálnunk kell a személyes kontaktusokat. Ez a 65 év felettiek esetében a legfontosabb, hiszen őket veszélyezteti a járvány leginkább. De milyen hatással van rájuk mindez?

Rengetegen maradtak egyedül

A Társadalomtudományi Kutatóközpont két munkatársa, Messing Vera és Ságvári Bence a Magyarországon élő, 65 éven felettiek társas kapcsolatait vizsgálta. A 2011-es népszámlálás és a 2015-ös, KSH által készített mintavétel-alapú lakásfelmérés adatai szerint a 65 éven felüliek körülbelül egyharmada, mintegy 600 ezer ember él Magyarországon egyszemélyes háztartásban. Rájuk lehet a legnagyobb hatással a társas kapcsolataik leépülése, mind egészségügyi, mind pedig pszichés értelemben.

A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy az érintett korcsoport 60 százaléka szinte egyáltalán nem él társasági életet. Ezek az emberek pedig a valós társasági életet úgy pótolják, hogy eljárnak az orvoshoz, lemennek a boltba, vagy elmennek a lottózóba, fodrászhoz. A koronavírus miatt azonban sokan ezeket a lehetőségeket is elveszítették a kapcsolatteremtésre, így a világ számukra bezárult.

Nem mindenki használja az internetet

A társasági élet most mindenki számára leginkább az online térbe költözött át. Bár az elmúlt években egyértelműen látszódott, hogy a 65 év felettiek is lelkesen vetik bele magukat az online világba, a kutatók szerint a korcsoportba tartozók többségükben továbbra sem használják az internetet. “Egy két évvel ezelőtti felmérés alapján az 50–69 év közöttiek több mint 60 százaléka aktív internethasználó. Bár a 70 éven felüliek körében kifejezetten nehéz mérni, valószínűsíthető, hogy ebben a korcsoportban ez az arány jóval alacsonyabb, és többségben vannak a nem internet-felhasználók” – mondta Ságvári Bence.

A bezártság pszichésen is megviseli az időseket

A vizsgálattal arra szerettek volna rávilágítani, hogy a bezártságot az idősek pszichésen is nagyon nehezen fogják viselni. Messing Vera a pszichés terhelés kezelését az online pszichológiai szaktanácsadásban látja, az internetet nem használók esetében pedig a telefonos kapcsolattartást javasolja a hozzátartozóknak.

Nem éri el a háziorvosát? Hívja az Egészségkalauz orvosait! Kattintson IDE!

„A médiának rendkívül fontos szerepe van abban, hogy a hatósági tájékoztatás elérje azokat, akik nehezen vagy egyáltalán nem képesek csatlakozni az internet világához. És itt nem csak az idősekre kell gondolni. Van ugyanis egy másik, életkortól függetlenül is kifejezetten veszélyeztetett csoport: a szegénységben, szegregált területeken élők, akiknek sem anyagi lehetőségük, sem kapcsolati tőkéjük nincs ahhoz, hogy az online világban működni tudjanak. Egész egyszerűen nem tudnak telefont vagy számítógépet venni” – hangsúlyozta a kutató.

Forrás: Magyar Tudományos Akadémia

Forrás: EgészségKalauz