Ezeket látta már?

Ilyen ügyes trükköt használnak ellenünk a vérszívó kullancsok

kullancs lyme kór vérszívó

A vérszívó kullancsok ragaszkodóbbak, mint gondoltuk. Nem csak úgy ránk pottyannak: elektromos statikusságot is használnak a bőr megközelítéséhez.

A legújabb kutatások szerint az egyik kullancsfaj képes statikus elektromosságot felhasználni, hogy hatékonyabban megtapadjon a potenciális gazdatesteken. Ez a trükk lehetővé teszi számukra, hogy magunkhoz vonnzzuk őket, számukra pedig "testhosszokkal" megkönnyítsük a táplálkozására szolgáló vér elérését.

A kullancsok apró parazita pókfélék, közelebbi rokonságban állnak az atkákkal, mint a pókokkal. Táplálkozásuk során más állatok vérét használják fel a túléléshez. Ugyanakkor ez a táplálkozási mód teszi őket hatékony vektorokká, hogy számos betegséget terjesszenek a gazdatestekre, beleértve az embert is. Az Egyesült Államokban az éves becslések szerint közel félmillió ember betegszik meg Lyme-kórral, amely az országban leggyakrabban előforduló kullancs által terjesztett betegség. Magyarországon évente átlagosan 1300 beteget jelentenek, de ez a szám feltétlen tükrözi a valóságot. Egyrészt, mert csak az esetek töredékét jelentik, másrészt, jelentős lehet a téves diagnózison alapuló bejelentések száma is.

A kullancsok nem képesek repülni vagy ugrani, de akad más szuperképességük

Ahhoz, hogy elérjék a zsákmányukat, sok faj a keresésnek nevezett viselkedésmódot alkalmazza, ami lényegében azt jelenti, hogy felmásznak egy levélre vagy más növényzetre, és megragadják a gazdatestet, amikor az ember, vagy egy állat mellé. A várakozó kullancs az áldozat melegét és szagát érzékelve támad és akaszkodik rá az állatokra, emberekre. A gond ott van, hogy ha már rámászott a lábunkra (gyerekeknél pedig bármelyik testrészre), belénk kapaszkodik, s onnan bárhová elvándorol akár teljesen észrevétlenül is. A kullancs nem szereti a fényt, ezért a ruha alá próbál bebújni. Leginkább a lágyabb bőrrészeket kedveli, mint az ágyék, hónalj, térdhajlat, törzs, de a hajas fejbőr is gyakori előfordulási helye.

Hogyan támad a kullancs?

Egy brit kutatócsoport azt feltételezte, hogy a kullancsok nem fókuszálnak különösebben a közvetlen érintkezés pillanatára: elektrosztatikus erőket használnak fel annak érdekében, hogy a legjobb táplálkozási pozícióba kerüljenek.

A Current Biology című folyóiratban megjelent friss tanulmányban a kutatók több bizonyítékot is bemutattak az elméletük alátámasztására, beleértve a laboratóriumi kísérleteket is. Főként fiatal ricinus kullancsokat (Ixodes ricinus) vizsgáltak, amelyek Európában gyakori forrásai a Lyme-kórnak és más betegségeknek.

Mintha több lépcsőfokot ugranának át a kullancsok

Az egyik kísérletben például elektrosztatikus töltést adtak az állatok szőrének, majd megfigyelték, hogy a kullancsok rövid távolságról vonzódnak a szőrzetre. Egy másik kísérletben kimutatták, hogy a kullancsok vonzódnak olyan elektródákhoz, amelyek utánozzák a potenciális gazdatest elektromos mezőjét, és képesek voltak a kullancsokat a levegőrésen keresztül megemelni.

Rájöttek, hogy a kullancsok és a környező növényzet közötti természetes kölcsönhatás erős elektromos mezőt hozhat létre, és hogy a kullancsokat mind a pozitív, mind a negatív elektromos feszültség vonzza, ami valószínűleg tovább növeli ezen trükk hatékonyságát.

Bár a statikus töltés csak néhány milliméterrel növeli meg a kullancsok képességét, hogy elérjék a gazdatestet, ez még mindig több testhosszal túlmutat az átlagos képességükön. Az emberi szem számára ez úgy tűnhet, mintha "három vagy négy lépcsőfokot ugranánk át egyetlen mozdulattal" - mondta a tanulmány vezető szerzője, Sam England, a berlini Természettudományi Múzeum ökológusa az Associated Pressnek.

A kutatócsapat azt feltételezi, hogy ez a képesség széles körben elterjedt a bőrt megtámadó mindenféle parazita között, beleértve a bolhákat, tetveket és más atkákat is.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Így néz ki a bőr a Lyme-kórral fertőzött kullancs csípése után

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kullancs

Forrás: EgészségKalauz