Ezeket látta már?

Gombás fertőzés a strandon? Ebből jöhet rá, ha elkapta

bőrgomba, körömgomba, hajhullás, candida, bőrgomba tünetei

Ha vízparti élményeit majd a nyári fotók alapján szeretné felidézni, és nem a bőrgyógyász rendelője előtt várakozva, nem elegendő a naptej - a bőrgombák ellen is védekeznie kell.

A strandokat a fürdőzőkön kívül sajnos a gombák is kedvelik, s bármelyik izzadó testrészen örömmel megtelepszenek. Ám táptalajként tökéletes számukra akár egy rosszul szellőző cipő, vagy a sokat hordott baseball sapka is! A témával kapcsolatban Dr. Siklós Krisztinát, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyászát kérdeztük.

"A statisztikák szerint a magyar lakosság 54 százaléka – tehát legalább minden második ember saját bőrén tapasztalhatja meg valamilyen gombás fertőzés kellemetlenségeit" – mondja Dr. Siklós Krisztina. "S mivel a gombák spórákkal szaporodnak, akár a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával is könnyen továbbadhatóak"– fűzi hozzá a doktornő. Érdemes megismerni a leggyakoribb fajtákat, s odafigyelni a megelőzésre.

A lábgomba tünetei

  • Kellemetlen, viszkető érzés,
  • hámló, hólyagos bőr,
  • megvastagodott, sárgás lábköröm

A televíziós reklámok alapján kezelése kifejezetten könnyűnek tűnhet, valójában azonban igen nehéz megszabadulni tőle, gyógyszeres vagy kenőcsös kúra nélkül szinte lehetetlen – figyelmeztet a bőrgyógyász.

  • A teljes gyógyuláshoz szükség van arra, hogy a fertőzött rész teljesen lenőjön. Vagyis hosszú hetekről, hónapokról beszélhetünk.
  • A strandon, vízparton, a közös zuhanyzókban egy lépést se tegyen papucs nélkül!
  • Figyeljen gyermekére is, hordja a papucsot addig a pillanatig, míg belép a vízbe, s rögtön, amikor kilép a partra.

A gomba akár hajhullást is okozhat

A fejbőr fertőződéséhez elég egy közösen használt törölköző vagy fésű. A tünetek sajnos könnyen összekeverhetők a korpásodással, vagy a fejbőr hámlásával, így ha ezek mellett hajhullást is észlel, fontos bőrgyógyászhoz fordulnia, mert az elhúzódó fertőzést egyre nehezebb kikezelni. A gombásodás ráadásul más testrészekre is átterjedhet.

A Candida gombát pár éve szinte elsőszámú közellenségként emlegették a természetgyógyászok, bár ez a típus normál esetben is jelen van a szervezetben, s csak akkor tud elszaporodni, ha a baktérium flóra egyensúlyi állapota felborul. Egyaránt megbetegítheti a bőrt, a nyálkahártyát és a belső szerveket. Bizonyos esetekben a testhajlatokban viszkető bőrpír jelenhet meg, a szájzugok kisebesedhetnek, a hölgyeknél hüvelygyulladás, férfiaknál a nemi szerv gyulladása jelentkezhet.

"A Candida túlszaporodása visszafordítható, ám a kúrához szakember felügyeletére lesz szükség" – mondja Siklós doktornő.

Így ismerheti fel a napgomba tüneteit

Az úgynevezett napgomba lehet felelős a felsőtesten lévő kerek, hámló, barnás foltokért, melyek nem viszketnek. Napozás során ezek nem barnulnak le, hanem fehér foltokban maradnak meg a bőrön. Kialakulásukat elősegítheti a párás környezet, a zsíros bőr és az immunrendszer gyengesége.

Erről a betegségről az utóbbi években egyre többször hallani a szolárium használat kapcsán. Ügyeljen rá, hogy a napágy mindig alaposan le legyen fertőtlenítve, legjobb, ha maga törli át fertőtlenítőszerrel!

Dr. Siklós Krisztina, a Dr. Rose Magánkórház bőrgyógyásza

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Savas, fémes és keserű íz a szájban: ezek a reflux tünetei

EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#candida

Forrás: Dr. Rose Magánkórház