Ezeket látta már?

Friss koronavírus hírek ma

Textilmaszk, orvosi maszk: ennyire véd az omikronnal szemben

textilmaszk, maszk, ffp2, omikron, koronavírus

Sokan hordanak textilmaszkot vagy orvosi maszkot. Kiderült, ezek a maszkok mennyire hatásosak az omikronnal szemben.

Az N95-ös amerikai szabvány szerinti maszkok – ha helyesen viselik – a levegőben szálló 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni - derül ki Reuters összeállításából, amit a Portfólió szemlézett.

Omikron: ezek a maszkok a legjobbak

A KN95-ös vagy KF94-es (KF – azaz Korean filter) jelzéssel ellátott maszkok 94%-ban szűrik ki ugyanezeket a részecskéket, és az európai FFP2-es szabvány szerinti maszkok is szintén a 94 százalékos szűrési képességgel rendelkeznek.

Az egy százalékpontos eltérés ugyanakkor nem befolyásolja a maszkok gyakorlati hasznosságát és szűrőképességét az eddigi tapasztalatok szerint a koronavírussal szemben. A kilélegző-nyílással (pár centis műanyag szűrő) ellátott maszkok viselése nem ajánlott, ezek ugyanis lehetővé teszik a szűretlen levegő kilélegzését a maszkon.

Naponta érdemes cserélni

Sajnos hamisítják ezeket a maszkokat, de az eredetiken általában a szabvány kibocsátójának logója is rajta van. Az amerikai járványügy (CDC) által tesztelt KN95-ös maszkok 60 százaléka nem felelt meg a szabványban leírtaknak 2020-ban és 2021-ben.

A felsorolt maszkokat elvileg egyszer lehet használni, de a CDC azt javasolja, ha mégis többször vesszük fel őket, legfeljebb ötször tegyük. Gregory Poland járványügyi szakértő elmondta, a maszkok, ha benedvesednek a ki és belégzéstől, akkor a hatásfokuk csökkenni kezd, ezért szerinte naponta érdemes cserélni.

Orvosi maszkok, textilmaszkok - ennyire védenek az omikronnal szemben

A fentiek után az orvosi maszkok következnek, majd a ruhaanyagból készített maszkok jelentette védelem következik. Az orvosi maszkra húzott textilmaszkok valóban jobb védelmet képesek kialakítani, ha nem elérhetők a legerősebb védelmet nyújtó maszkok, ám az orvosok és szakértők gyakran hangsúlyozzák: az omikron ellen a legerősebb védelmet az FFP2-es maszkok jelentik.

Maszk fertőtlenítése a sütőben? Kipróbálták, ez lett az eredménye! - olvasson tovább!

Természetesen vannak, akik nem szeretnek maszkot viselni, és csak kivágott maszkot vagy egy eleve lyukacsos anyagból készült „maszkot” viselnek, semmit sem védenek.

Forrás: Portfólió
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához