Tünetmentes Covid: így jelzi a körmünk a fertőzést

#covid köröm #köröm #elváltozás a körmön #koronavírus tünete
2021.05.14.
Tünetmentes Covid: így jelzi a körmünk a fertőzést

A Covid a körmökön is okozhat elváltozást, mutatjuk, mire figyeljen!

A koronavírus tünetei egyénenként eltérhetnek: a hasmenéstől kezdve a fejfájáson át a légúti tünetekig szerteágazó tüneteket produkál a Covid-19 betegség.

Tim Spector brit epidemiológus egy újabb szokatlan, eddig ismeretlen jelre lett figyelmes: a körmön megjelenő hosszanti vonalak, az úgynevezett Beau-vonalakra hívta fel a figyelmet. A szakember szerint a köröm ezen elváltozása is árulkodhat a koronavírus fertőzésről, pontosabban arról, hogy átestünk a betegségen.

Az epidemiológus szerint a Beau-vonalak jellemzően a koronavíruson tünetmentesen átesetteknél jelentkezhet. A hosszanti, halvány vonalakról képet is megosztott saját Twitter oldalán, ami után többen is visszajelezték elméletének helyességét: többen küldtek neki olyan fotókat, amiken hasonló elváltozásokat örökítettek meg a koronavíruson átesettek. Sőt, olyan is volt, aki nem a kezén, hanem a lábujján tapasztalta az elváltozást.

Az IFL Science cikke szerint a Covid-köröm egyelőre nem szerepel a hivatalosan tünetek listáján, így érdemes fenntartásokkal kezelni, mivel a Beau-vonalak másfajta betegséget is jelezhetnek.

De nem ez az első eset, ami a körmök furcsa elváltozásáról számol be a koronavírus kapcsán. A favipiravir koronavírus elleni gyógyszer egyeseknél fluoreszkáló körmöket és hajat eredményezett. Erről itt olvashat bővebben --> Bekékült a szemük és a körmük: a favipiravir ijesztő mellékhatását figyelték meg

Covid-köröm Forrás: Twitter

Olvassa el ezt is!

Forrás: EgészségKalauz