Ezeket látta már?

Mi okozhat szájszagot? Olyan betegségeket is előre jelezhet, amire sose gondolna

rossz szájszag oka jele gyulladás tünete

Nem lehet minden esetben a fogmosástól vagy a mentolos cukorkától remélni a megoldást, a kiváltó okok ugyanis mélyebben is húzódhatnak.

A rossz szájszag az egyik legkellemetlenebb tünetek egyike, mely akár súlyos szorongást is okozhat az érintetteknél, és a környezet se tolerálja.

Mi okozza a szájszagot?

A kellemetlen szájszag oka az esetek legnagyobb részében közvetlenül a szájban keresendő. A száj nyálkahártyáján, elsősorban a nyelven található baktériumok kezdik meg az elfogyasztott táplálék feldolgozását.

A fehérjéket alkotó aminosavakat többek között kéntartalmú vegyületekké alakítják, a kellemetlen szag főleg ezekből a vegyületekből származik. A baktériumok (melyek folyamatosan megtalálhatóak a szánkban, sőt nélkülük nem is működne megfelelően a szervezetünk) időnként elszaporodhatnak, főként akkor, ha a száj nyálkahártyája kiszárad.

A szájszárazság hátterében számos dolog állhat, a túl kevés folyadék fogyasztásától a túl sok kávéig, az alkoholfogyasztásig, a dohányzásig. Éjszaka, alvás alatt pedig a szervezetünk kevesebb nyálat termel, ez vezethet a reggeli rossz leheletig.

Egyéb tényezők is okozhatják a száj kiszáradását és a nyáltermelődés csökkentését, ennek következtében pedig a baktériumok elszaporodását, például

  • gyógyszerek,
  • sőt egy egyszerű megfázás is, amikor az orrunk eldugul és kénytelenek vagyunk a szájon keresztül levegőt venni.
  • A fog- és ínyproblémák, -gyulladások, a nem megfelelő szájhigiénia is okozhatják a száj bűzösségét.
  • Emellett mindenki ismeri azt a jelenséget, hogy bizonyos ételek fogyasztása után jóval kellemetlenebb a leheletünk.

Amikor a szájszag oka nem a szájban van

Jóval ritkábban, de előfordulhat, hogy a kellemetlen szájszag forrása valójában nem is a szájban található. Kellemetlen szagokat okozhat

  • az orrnyálkahártya krónikus gyulladása,
  • a mandula betegségei (például a gyakran visszatérő, nem megfelelően kezelt mandulagyulladás, vagy a mandulakőnek nevezett jelenség),
  • a nyelőcsőproblémák
  • és a refluxbetegség.

Egyéb krónikus betegségek is okozhatnak rossz szájszagot, így a cukorbetegség, a vesebetegségek, a krónikus májelégtelenség, a tüdőt érintő fertőzések vagy a halszag-szindrómának nevezett tünetegyüttes (trimethilaminuria). Ez utóbbi esetekben a kellemetlen leheletet más, jóval jellegzetesebb tünetek is kísérik, melyekből könnyebb a betegségre következtetni.

A gyümölcsös szájszag a cukorbetegség jele

A száj bűzösségét önmagában nem lehet diagnosztizálásra alkalmazni, ráadásul a szájszag sokszor igen szubjektív. Amennyiben az egyszerűbb módszerek (rendszeres fogmosás, a kellemetlen szagokat előidéző ételek mellőzése, az esetleges fogászati problémák kiderítése és kezelése) nem hoznak eredményt, a rossz szájszagot tovább lehet vizsgálni, elsősorban egy haliméter nevű készülék segítségével, mely a kilélegzett levegőben található kénvegyületek mennyiségét elemzi.

A szájszag jellege is utalhat az azt előidéző betegségre, pl. a jellegzetes gyümölcsös-acetonos illat a cukorbetegekre jellemző.

Ide kattintva további tippeket talál, hogy szabadulhat meg a rossz lehelettől.

Négyből egy szájszag pszichés eredetű

Érdemes megjegyezni, hogy az esetek mintegy negyedében inkább pszichés probléma áll a háttérben, nem pedig valódi kellemetlen szájszag. Sokan úgy vélhetik, hogy büdös a leheletük, annak ellenére, hogy ezt nem támasztja alá semmi, például egy őszinte ismerős objektív véleménye.

A halitofóbiának nevezett tünetegyüttes a rossz szájszagtól való kóros félelem, mely akár szorongást, depressziót, a szociális kapcsolatoktól való indokolatlan rettegést is okozhat. Ilyen esetben nemcsak a szájhigiéniás szokások megváltoztatására, de pszichológus segítségére is szükség van a félelmek feloldásához.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szájpenész: oka, tünetei, kialakulása és kezelése

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#candida

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához