Ezeket látta már?

Nyelési nehézség: előfordulhat, hogy súlyos betegséget jelez

rekedtség, torokfájás, köhögés, krákogás, gégegyulladás

Az orvosok diszfágiának nevezik, ha a betegnél nyelési nehézség jelentkezik. A fül-orr-gégész elmondja, mire kell figyelni.

Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter elmondta, hogy milyen gyakori kiváltó okok állhatnak a hátterében.

Akár egy korty folyadék is gondot jelenthet

Diszfágia esetén a nyelés nem jár fájdalommal, de az érintetteknek nehézséget okozhat akár egy falat étel vagy egy korty folyadék lenyelése is. A probléma összetett kivizsgálást igényel, mert a nyelés bonyolult folyamatában több mint ötven pár izom és ideg vesz részt. A kiváltó ok feltárásához azt a pontot kell megállapítani, ahol ez az összehangolt működés zavart szenved.

Diszfágia vagy gombócérzés?

Rekedtség, evés közben gyakori köhögés, félrenyelés és gombócérzés a torokban is lehet a diszfágia tünete. Dr. Holpert Valéria ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a gombócérzés egy másik önálló kórkép, a globus szindróma neve. A tünetei hasonlítanak, sokan jellemzik feszülő, kaparó érzésként, duzzanatként a fájdalommal nem járó „gombócot" a torokban vagy úgy érzik, mintha egy kis ételdarab akadt volna meg a garat környékén. A kellemetlen érzéstől a betegek gyakori nyeléssel, torokköszörüléssel igyekeznek megszabadulni. A rendszeres krákogás miatt a hangszalagokon kialakuló elváltozások tartós rekedtséghez vezethetnek. Valakinél evés közben erősödnek, másnál épp akkor csillapodnak a panaszok.

Átmeneti és tartós is lehet

A kivizsgálás során meg lehet állapítani, hogy a nyelés mechanizmusa mely ponton sérült, így közelebb kerülhetünk a diszfágia típusának meghatározásához. Az első lépés ezért a beteg kórtörténetének és tüneteinek kikérdezése.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a háttérben álló fül-orr-gégészeti okok mellett a nyelőcső területét érintő elváltozás, például gyulladás, szűkület vagy izomgörcs is lehet a nehéz nyelés hátterében. A diszfágia megjelenésében ezen kívül neurogén (beidegzési zavar) ok is állhat. Ilyen esetben az izmok és idegek rendellenes működése miatt alakul ki nehéz nyelés.

A nehéz nyelés kapcsán felmerülhetnek helyi okok is, mint például az adott területet érintő daganatos elváltozás, struma, gyulladás, sérülés, ezért panaszok esetén ezt is vizsgálni kell.

A mielőbbi kivizsgálás azért is fontos, mert a nehéz nyeléshez társuló gyakori félrenyelések miatt megnő az aspirációs tüdőgyulladás és a légúti fertőzések kockázata. A kellemetlen tünetek miatt pedig az evéstől való félelem, ennek következtében fogyás is jelentkezhet.

Nyelési nehézséget jelezhetnek az alábbi tünetek

 • evés, ivás közben a falat megakad a torkon vagy rossz helyre megy;
 • az evés hosszú időt vesz igénybe (több mint 30 percet);
 • nyelési fájdalom;
 • nyelési képtelenség;
 • az evés és az ivás köhögést provokál;
 • rekedtség;
 • testsúlycsökkenés;
 • emésztetlen ételdarabok jutnak vissza a szájüregbe, az orrba;
 • folyamatos nyálfolyás;
 • az étel megfelelő megrágásának képtelensége;
 • étkezést, ivást kísérő gurgulázó hang;
 • gyakori gyomorégés;
 • evés, ivás közben légszomj;
 • ételek kerülése, melyeket nehéz lenyelni;
 • gyakori mellkasi fertőzések (pl. tüdőgyulladás) kiváltó ok nélkül;
 • csecsemők, kisbabák esetén a szopás nehézséget jelent.

Mikor forduljon orvoshoz?

Minél hamarabb diagnosztizálásra kerül a nyelési nehézséget okozó betegség, a terápia segítségével annál hamarabb csökkenthetők a panaszok, javul az életminőség és a szövődmények kockázata is jelentős mértékben csökken.

Ha a nyelési nehézség következtében fulladást, nehézlégzést, erőteljes köhögést tapasztal, hívja a 112-t és kérjen mentőt!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem akar elmúlni a rekedtsége? Így derítheti ki, mi okozza

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#rekedtség

Forrás: Fül-orr-gégeközpont