Ezeket látta már?

Pajzsmirigygyulladás: ez a 3 betegség is okozhatja

pajzsmirigy, hormonháztartás, hormonok, stresszhoron, kortizol, goitrogén, ételek

A pajzsmirigybetegségek között nem ritka a pajszmirigy gyulladása. Ezekre a tünetekre érdemes figyelni!

A betegség orvosi neve tireoiditisz (thyreoidea + -itis, azaz gyulladás). A folyamat átmeneti túlműködést eredményez – amit átmeneti alulműködés követ, de az is előfordulhat, hogy nincsen változás a pajzsmirigy működésében.

1. Autoimmun tireoiditisz (Hashimoto - betegség)

A Hashimoto a kutatójáról elnevezett betegség, más néven autoimmun tireoiditisz, ismeretlen okból indul, és mint minden autoimmun betegségben, a szervezet itt is saját sejtjei ellen fordul. A gyulladás következtében legtöbbször alulműködés (hipotireózis) alakul ki.

Általában idős emberekben gyakori, és családi halmozódást mutat. Nőkben kb. 8x (!) gyakoribb, és társulhat néhány kromoszóma-zavarral is, mint a Turner-, a Klinefelter-szindróma, vagy a Down-kór.

A Hashimoto tünetei:

  • A pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodása
  • gombócérzés a nyakon
  • a pajzsmirigy tapintásra megnagyobbodott, rugalmas, néha göbös.

A betegek mintegy 20%-ában észlelhető az alulműködés is, és néha társulhat hozzá egyéb belső elválasztású mirigy működésének zavara:

  • cukorbetegség
  • mellékvese-alulműködés
  • mellékpajzsmirigy-alulműködés
  • egyéb autoimmun betegség (vészes vérszegénység, reumás ízületi gyulladás, SLE, Sjögren-szindróma)

Tudta? Így jelzi a pajzsmirigy, ha valami nagy baj van! Kattintson és tudja meg!

Fizikális vizsgálat, a tünetek és a laborparaméterek alapján lehet a Hashimotót kimutatni. Megszüntetni nem lehet, de a tünetek a pajzsmirigy-hormon pótlásával kezelhetőek.

2. Szubakut óriássejtes tireoiditisz

Valószínűleg víruseredetű betegség, hirtelen kezdődik, nyaki fájdalommal, hőemelkedéssel jár. Gyakran összetéveszthető fogászati betegséggel vagy torok- fülfertőzéssel. Jellemző lehet még a fokozott fáradtságérzés is. Kezelése tüneti: aszpirin, szteroidok. Az állapot általában néhány hónap alatt lezajlik – elmúlik, de visszatérhet.

3. Rejtett limfocitás tireoiditisz

Főként nőkön, és szülés után fordulhat elő, eleinte túl- később alulműködéssel. Ritkán kezelendő, esetleg béta-blokkolóval a túlműködés tünetei. Az alulműködés idején pajzsmirigyhormon adandó, néhány hónapig. E betegség mintegy 10%-ban maradandó.

Forrás: egeszsegkalauz.hu