Ezeket látta már?

Bohócdoktorok: a nevetés a legjobb gyógyszer

bohócdoktor, kórház, gyerek, nevetés

Kevés nehezebb helyzet van annál, amikor egy gyerek kórházba kerül. A gyerekosztályon töltött napokba a bohócdoktorok csempésznek egy kis vidámságot.

El tud képzelni egy olyan gyermekosztályt, ahol a nehezen lélegző, infúziós tűvel lyuggatott, műtéten átesett, honvággyal küszködő gyerekek sírás helyett nevetnek, szappanbuborékot fújnak, és a felnőttekkel bohóckodnak? Ahol az osztályvezető főorvos örül ennek, és maga is mosolyogva nézi, ahogy mókáznak? Ahol az aggodalomtól meggyötört szülők is megkönnyebbülnek néhány pillanatra?

Vidámság a kórteremben

Ilyen hely a Szent János Kórház gyermekosztálya, ahol még a folyosót is fiatal, tehetséges fotóművészek képei díszítik, ugyanakkor olyan hely, ahol a gyerekeket bohócdoktorok sorakoztatják a nehéz időkben. Olyan fotók, amelyek csupa derűs pillanatot örökítenek meg a Piros Orr Bohócdoktorok látogatásairól. A Szent János Kórházba ugyanis a varázslatot ők hozzák magukkal, a piros bohócorrukkal, empátiájukkal, felkészültségükkel, és nagy zsebes, játékokkal tömött ruháikkal.

A bohócdoktorok nevetést visznek a kórtermekbe. Munkájuk sokkal több annál, mint pár órányi vidám műsor hetente. Amit magukkal hoznak, az egy pozitív, vidám, optimista attitűd, amely kitart napokkal azután is, hogy távoznak, egyértelmű a rajongás, hiszen ők a bohócdoktorok.

Mit kell tudni egy bohócdoktornak?

Kevesen tudják, hogy a Piros Orr Bohócdoktorok csapatába többfordulós válogatáson, és hónapokig tartó pszichológiai, művészeti, illetve szakmai tréning után lehet csak bekerülni. A bohócdoktoroknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a különböző gyermekosztályokon kezelés alatt álló gyerekeket mibe lehet bevonni, és mibe nem. Képesnek kell lenniük arra, hogy érzelmileg felfokozott körülmények között, az elkeseredettség és szorongás hullámain átvergődve felderítsenek, vigasztaljanak, megnyugtassanak, és szót értsenek a gyerekek mellett a szülőkkel és kórházi személyzettel is.

Azt gondolnák nem nagy munka, nem igényel nagy felkészülést bohócdoktornak lenni, pedig ez egyáltalán nem így van, hiszen talán lelkileg a legmegterhelőbb ez a munka. Épp ezért a bohócdoktorok a vizitek előtt minden osztályon fekvő gyerekből felkészülnek, tudják a nevét, a betegségére vonatkozó számukra fontos információkat, ismerik kinek mikor volt a műtétje, vagy éppen milyen beavatkozás vár még rá. Munkájuk során minden kis beteggel, egyénre szabva törődnek.

A játék elfeledteti a betegséget

Dr. Madarasi Anna, a János Kórház osztályvezető főorvosa elmondta, hogy a pszichés állapot nagymértékben befolyásolja a betegek gyógyulását, ma már tudományosan igazolt tény. Egy beteg gyermek számára a játék, az önfeledt nevetés, ha csak néhány percre is, de elfeledteti a betegséget, az ezzel járó kellemetlenségeket.

A nevetés gyógyító ereje - olvasson tovább!

"Hiába megy az infúzió, vagy veszi nehezen a levegőt, minden gyerek ott akar lenni a bohócdoktorok körül. Kedvességük, empátiájuk példát mutat a kórházi dolgozóknak, de sokszor még a szülőknek is. Azok a szülők, akik napok óta folyamatosan itt vannak a gyermekükkel, hálásak, hogy egy kis időre a bohócdoktorok gyermeküket, és őket is felvidítják. És akármilyen furcsa, a dolgozók is várják őket, hiszen a bohócdoktoroknak hozzájuk is van mindig egy-egy kedves szavuk. Jelenlétük több annál, hogy a gyermekeknek vidámságot hoznak. Egy olyan életszemléletet csempésznek a kórház életébe, ami megszépíti mindannyiunk napjait, és talán nem csak abban az órában érezzük a hatását, míg itt vannak velünk." - jegyezte meg a főorvos.

Forrás: Sajtóközlemény