Ezeket látta már?

Egyre gyakoribb a gyomorrák a fiatalabbaknál – ez az egyik oka

Dietetika
2024. május 09. 19:04
gyomorrák fiatal, ok, só

Nem csak a vérnyomás emelkedését okozhatja, de a gyomorrák kialakulásához is hozzájárulhat ez a népszerű fűszer.

Ázsiában jöttek rá először az összefüggésre

Az ázsiai országokban - ahol igen népszerűek a magas sótartalmú ételek- már korábban bebizonyosodott a kapcsolat a magas sófogyasztás és a gyomorrák kialakulása között. Kísérleti kutatások kimutatták, hogy ez a fűszer károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját és olyan elváltozásokat okoz, amelyek könnyen gyomorrákká fajulhatnak.

Érdemes tudni, hogy az ún. Helicobacter pylori fertőzés (mely gyakori az ázsiai népeknél) szintén károsíthatja a gyomor nyálkahártyáját - ez a jelenlétében még rosszabbá válik.

A világ más részeiről származó, a sóra vonatkozó bizonyítékok azonban idáig nem voltak meggyőzőek, ám a legújabb kutatások szoros összefüggést találtak.

A MedUni Vienna hosszú távú tanulmánya most először mutatta be, hogy ez a kockázat az európai rákos statisztikákban is tükröződik. A Gastric Cancer szaklapban nemrégiben közzétett kutatás szerint azoknál az embereknél, akik gyakran adnak sót az ételeikhez, körülbelül 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki gyomorrák, mint azoknál, akik minimalizálják a sófogyasztást

A gyomorrák egyre több fiatalt érint

A világon a leggyakoribb ráktípusok listáján a gyomorrák az ötödik helyen áll. Ennek a daganatos betegségnek a kockázata az életkorral növekszik, ám a legújabb statisztikák aggasztó képet mutatnak a fiatalabbaknál: az 50 év alatti gyomorrákos esetek száma meredeken ível felfelé. A kockázati tényezők közé tartozik a dohányzás, az alkoholfogyasztás, a Helicobacter pylori fertőzés, a túlsúly és az elhízás.

Röviden a vizsgálatról

A vizsgálatban több mint 470 000 felnőtt adatait elemezték.

A UK-Biobank adatbázisából több mint 470 000 felnőtt adatait elemezték, ahol többek között választ kaptak az olyan kérdésre, hogy egyesek milyen gyakran adnak sót az ételekhez.

A kutatócsoport a vizeletben történő sókiválasztással és a nemzeti rákregiszterekből származó adatokkal hasonlította össze a felmérés eredményeit. Ebből kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik azt mondták, hogy mindig vagy gyakran tettek sót az ételükbe, 39%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki gyomorrák, mint azoknál, akik soha, vagy csak ritkán.

- Kutatásaink azt mutatják, hogy a nyugati országokban is összefüggés van a hozzáadott só gyakorisága és a gyomorrák kialakulása között- mondta Tilman Kühn, a tanulmány vezetője.

- Tanulmányunkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a rendkívül magas sófogyasztás negatív hatásaira, és alapot nyújtani a gyomorrák megelőzésére irányuló intézkedésekhez.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Sópótlók használatával jelentősen csökkentheti vérnyomását - tanulmányok igazolják



EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# gyomorrák # daganat # só # táplálkozás

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés