Ezeket látta már?

Az elhízás gyorsíthatja a májcirrózist?

2011.08.09. Módosítva: 2015.11.04.

Európai és amerikai kutatók együttműködése révén ismerték fel, hogy a testtömegindex már önmagában is jelzésértékű a cirrózis kialakulása, fennállása szempontjából. A megfigyelés szerint az elhízás ténye felgyorsíthatja a cirrózist – és fordítva – a testsúly rendezése javíthatja az előrehaladott májbetegségben szenvedő betegek állapotát.

Az új tanulmány e hónapban jelenik meg a Hepatology című folyóiratban.

Az elhízás gyorsíthatja a májcirrózist?

Az elhízás világjelenség sajnos, WHO becslések szerint mintegy 1,5 milliárd felnőttet érint. 1980 óta az elhízottak száma duplájára nőtt! Korábbi vizsgálatok szerint is az obezitás, elhízás a krónikus májbetegség gyakori forrása, mintegy 17%-ban felel a májcirrózisok kialakulásáért.

Érdekes tény, hogy vírusbetegségeket követő cirrózisból több a javulás, jobb a túlélés, mint az elhízás miatt létrejövő eseteknél.

A Yale Egyetem kutatói 161 májbeteget vizsgáltak (ún. kompenzált cirrózis esetei) akik egyébként májérproblémák (varixok) és társult betegségek miatt részesültek béta-blokkoló kezelésben.

Mindeközben mérték a BMI-értékeket is, melyek szerint mintegy 30%-ban voltak elhízottak a betegek. A betegeket 59 hónapon át (5 év) követték nyomon, a cirrózis jeleit figyelve (pl. haspuffadás, vérzés, hepatikus enkefalopátia stb.). Ezek a tünetek a magasabb BMI-értékkel bíró betegeken gyakoribbak voltak, elhízottakban 43%, míg nem elhízottakban csak 15%.

Mi a tanulság mindebből? A vizsgálat vezetője Dr. Garcia-Tsao szerint a túlsúly, elhízás, obezitás mind-mind növeli a májcirrózis kialakulásának, romlásának kockázatát. Tehát a magas kockázatnak kitett májbetegeken igen fontos a testsúly lehetséges csökkentése.

Forrás: sciencedaily.com

Forrás: EgészségKalauz