Ezeket látta már?

Így vezethet a vashiány pajzsmirigyproblémához a specialista szerint

vashiány tünetei

A pajzsmirigyzavar és a vashiány gyakran jár együtt.

A vashiány gyakori problémának számít, mely általában fáradtsággal, koncentrációs zavarokkal és motiválatlansággal jár. Ezek a tünetek pajzsmirigyzavarra is utalhatnak, ám a legtöbben egyedül a vas csökkent mennyiségének tudják be. Pedig könnyen lehet, hogy pajzsmirigyprobléma is fennáll, ugyanis a vashiány könnyen indukálhatja a zavart. Hogy miért, azt dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája magyarázta el.

A vas szerepe

A vas igen fontos nyomelem a szervezetben, hiányában számtalan probléma adódik. A vas a vörösvértestek festékanyagának, a hemoglobinnak a fontos alkotórésze- ehhez kapcsolódik az oxigén, így kerül a sejtekhez, szövetekhez. Ezen kívül az izomfelépítésben is jelentős szerep van, ugyanis az ún.mioglobin részét is képezi a vas, ami pedig az izmokban az oxigén-megkötésért felelős. Mivel a szervezet magától nem képes előállítani, ezért táplálkozással kell fedezni a szükségletet. Bár több zöldség és gyümölcs is tartalmaz vasat, ám a legjobban állati eredetű táplálékokból (főleg vörös húsokból) szívódik fel.

A vas hiánya gyakori probléma, és leginkább vashiányos vérszegénység kapcsán jön szóba, pedig a pajzsmirigy működésére is komoly hatást gyakorol.

Vas és pajzsmirigy-alulműködés

A TPO (tireoperoxidáz enzim) egy katalizátor, mely a pajzsmirigyhormonok szintéziséért felel, így elengedhetetlen a szerv normál hormontermeléséhez. Azonban a TPO működéséhez elegendő mennyiségű vasra van szükség, ezért, ha a vasraktárak kiürültek, úgy nem tud kellő mennyiségű T3 és T4 termelődni, ami pedig pajzsmirigy- alulműködéshez vezet.

A vashiány és a pajzsmirigy-alulműködés tünetei igen hasonlóak, ezért gyakori, amikor fény derül az egyik állapotra, úgy a másikat már nem is ellenőriztetik, pedig könnyen lehet, hogy a két zavar egyszerre áll fenn és mindkettőt kezelni szükséges- hívja fel a figyelmet dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája, aki hozzátette, egyes tanulmányok szerint vashiány esetén a pajzsmirigy hormonok lebontása is fokozódik.

Gyógyszeres kezeléssel a panaszok megszűnnek

A vashiány enyhe esetben megfelelő étrend összeállításával orvosolható, ám ha nagyobb mértékű a hiány, úgy gyógyszeres kezelésre, legrosszabb esetben vénás vaspótlásra van szükség. A pajzsmirigy-alulműködés szintén gyógyszeresen kezelhető, így, ha a két állapotot megfelelő terápiával kezelik, az olyan zavaró tünetek, mint a fáradékonyság, depresszió és a koncentrációs zavarok csökkennek/megszűnnek.

Ez is érdekelheti:

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához