Ezeket látta már?

Ez lehet az oka annak, ha rosszul van a pajzsmirigy gyógyszerétől

pajzsmirigy gyógyszer rosszullét túladagolás

Szédülés, remegés, szapora pulzus - ezek mind felléphetnek a pajzsmirigy alulműködésre alkalmazott terápia hatására. Tudja meg, mi állhat a hátterében!

A pajzsmirigy alulműködéssel küzdő betegek rendszerint gyógyszeres terápiában részesülnek, melynek során pótlásra kerülnek a hiányzó hormonok, amik a szervezet egészséges működését támogatják. Olykor azonban előfordulhat, hogy valaki kellemetlen tüneteket tapasztal a terápia miatt. Hogy mi ennek az oka, és mit lehet tenni ellene?

Röviden a pajzsmirigy alulműködésről

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy ne termel elegendő mennyiségű T3 vagy T4 hormont. Ilyenkor az anyagcsere lelassul, mely az egész szervezet működésére komoly hatást gyakorol és a következő tünetek jelentkezhetnek: hízás, alacsony vérnyomás, székrekedés, hajhullás, menstruációs panaszok és csökkent hidegtűrés. Az állapot oka gyakran jódhiány, de autoimmun folyamatok is generálhatják (pl. Hashimoto-betegség). A pajzsmirigy alulműködés rendszerint a hiányzó hormonok pótlásával történik.

Mit kell tudni a pajzsmirigy gyógyszerekről?

A pajzsmirigy által termelt hormonok az egész szervezet működésére hatással vannak. 2 legfontosabb hormonja a T3 és a T4, ám a T4 valójában egy viszonylag inaktív hormon, ezért annak aktív T3-má kell alakulnia. A pajzsmirigy alulműködés elsődleges terápiája a gyógyszeres kezelés. Mivel az állapot során a beteg pajzsmirigye nem termel elegendő hormont (T3, T4), ezért azt mesterségesen szükséges pótolni. A tiroxin hormon tabletta formájában alkalmazandó, melyet reggel, éhgyomorra, étkezés és kávézás előtt legalább fél-1 órával szükséges bő vízzel bevenni.

Pajzsmirigy gyógyszer esetleges mellékhatásai

Amennyiben valaki elkezdi szedni a pajzsmirigy gyógyszert, úgy az első időben előfordulhat, hogy –mivel a mirigy hozzászokott a csökkent működéshez-, először túlműködésre utaló tünetek jelentkezhetnek (pl. remegés, felpörgés, szapora pulzus). Ezek a panaszok csupán pár napig, esetleg egy hétig tartanak, majd fokozatosan megszűnnek, míg a szervezet hozzászokik a plusz hormon beviteléhez- mondja dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Megeshet, hogy a gyógyszeres kezelés sokáig beválik, ám a betegnél egy idő után kellemetlen tünetek jelentkeznek. Ezek szintén a túlműködésre utaló panaszok, ám ekkor nem csak látszólag, hanem ténylegesen pajzsmirigy-túlműködés alakult ki. Ilyenkor túlkezelésről beszélünk, ami általában dóziscsökkentéssel orvosolható, és az értékek újra a normál tartományba kerülnek. Mivel a betegséget viszonylag könnyű túlkezelni, ezért fontos, hogy az illető rendszeresen ellenőriztesse TSH, T4 és T3 értékeit, hogy még idejében lehessen lépni és ne jelentkezzenek kellemetlen tünetek.

Pajzsmirigy gyógyszer túladagolásra utaló tünetek

  • szívdobogás-érzés,
  • szívritmus zavarok, főként szapora szívverés (tachycardia),
  • mellkasi szorító fájdalom (angina pectoris),
  • izomgyengeség és izomgörcsök,
  • melegség-érzet, fokozott izzadás,
  • remegés (tremor),
  • nyughatatlanság-érzet, álmatlanság,
  • hasmenés, testsúly-csökkenés,
  • fejfájás
  • menstruációs (havi vérzéssel kapcsolatos) zavarok.

A szakértő szerint a fent említett panaszok akkor is előfordulhatnak, ha túl gyors dózisemelés történt-ilyenkor érdemes lassabban növelni a hormonpótlás mértékét!

Érdemes továbbá tudni, hogy az is előfordulhat, hogy a fellépő tünetek nem a pajzsmirigy gyógyszer miatt jelentkeznek, hanem gyógyszer kölcsönhatás miatt lépnek fel. Éppen ezért mindenképp tájékoztassa orvosát, ha valamilyen más készítményt is alkalmaz a hormonpótlás mellett, ugyanis bizonyos szerek fokozhatják/csökkenthetik a felszívódást (pl. fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vaskészítmények, savlekötők, gyulladáscsökkentők stb.)

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

5 dolog, amit tudnia kell a pajzsmirigy göbökről

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

pajzsmirigy

Forrás: Budai Endokrinközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához