Ezeket látta már?

A narkolepszia kezelési lehetőségei

narkolepszia

A narkolepszia igen összetett neurológiai betegség, mely tulajdonképpen az alvás és ébrenlét szabályozásának zavarát jelenti. Kezelésében az életmód megváltoztatásának és a gyógyszeres terápiának egyaránt nagy szerepe van.

A narkolepszia (nagyon leegyszerűsítve) egy, jelenlegi tudásunk szerint nem gyógyítható, de kezelhető neurológiai betegség, melynél sérülnek azok az idegsejtek, amelyek többek között az ébrenlétért felelős neuropeptideket termelik. Ennek következménye az alvás és éber állapot szabályozásának zavara.

A narkolepszia tünetei

A betegség tünetei lehetnek az extrém napközbeni álmosság, a hirtelen izomgyengeség, az alvási paralízis és a hallucinációk, melyek az alvás és az ébrenlét határán, félálomban jelentkeznek. Az elterjedt elképzeléssel szemben a narkolepsziások általában nem alszanak többet, mint egy nem érintett ember, azonban az alvásuk minősége sokkal rosszabb, és az is előfordulhat, hogy napközben szunyókálnak el (ezt ráadásul nehezen tudják szabályozni, ami kellemetlen helyzetekbe hozhatja őket vagy megnehezítheti a hétköznapokat).

A narkolepszia kezelése

A narkolepszia kezelésénél rendkívül fontos figyelembe venni az egyéni jellegzetességeket, a tünetek súlyosságát, az érintett igényeit (és kötelezettségeit) stb. A jól érzékelhető eredményekre hosszú időt, több hónapot is várni kell, és gyakran szükség lehet arra is, hogy a terápiát „finomítgassák”, alakítsák, például változtassanak a gyógyszerek adagolásán.

A narkolepszia terápiája részben az életmód megváltoztatásából és pszichés támogatásból, részben pedig gyógyszeres kezelésből tevődik össze. Fontos a megfelelő alvási szokások kialakítása, például törekedni kell arra, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjön le és keljen fel az érintett, vagy kerülje a kék fényt árasztó képernyők (laptop, telefon, tablet) használatát az elalvást megelőző 1-2 órában. Szükség lehet arra is, hogy rövidebb alvásokat iktasson be napközben, ezek néhány órára felfrissíthetik a beteget. A pszichés támogatás során igyekezni kell például a stresszcsökkentő módszerek elsajátítására vagy a szorongás csökkentésére (az erős érzelmek és a stressz ronthatják a tüneteket, akárcsak az alkoholfogyasztás vagy a tudatmódosító szerek, melyektől sokan megkönnyebbülést remélnek a nehezebb helyzetekben). A rendszeres sportolás is fontos, mert ez a pihenést és a lelki kiegyensúlyozottságot is támogatja. A magas cukortartalmú ételek fogyasztása sok esetben növeli a napközbeni álmosságot, fáradtságot, ezért ezeket érdemes elhagyni az étrendből.

Ebben a pózban a legjobb aludni - kattintson tovább!

Gyógyszeres kezelés

A gyógyszeres kezelésnél alkalmazhatnak a központi idegrendszerre ható stimulánsokat, illetve a dopamin-, illetve a norepinefrinszintre ható szereket. Ezek jelentős mértékben csökkenthetik a napközbeni álmosságot, fáradékonyságot, de sajnos ismert mellékhatásuk, hogy az éjszakai pihenést megzavarhatják, így a teljes alvásmennyiséget is csökkentik. A nátrium-oxibát (GHB) hatóanyagú gyógyszerek elsősorban a kataplexiára, vagyis a hirtelen izomgyengeségre hatnak. 

Forrás: egeszsegkalauz.hu