Ezeket látta már?

Elhúzódó, makacs köhögés: ekkor utalhat tüdőrákra

elhúzódó tartós köhögés oka tüdőrák tünete

Krónikus köhögés esetén, vagyis ha a panaszok 8 hétnél hosszabb ideje fennállnak, mindenképp indokolt az orvosi kivizsgálás.

Sok betegség okozhat elhúzódó köhögést

A tartós köhögésnek számos légzőszervi vagy más szervrendszeri oka is lehet. Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, allergológus, a Tüdőközpont orvosa néhány gyakori kiváltó okot sorolt fel az elhúzódó panaszok hátterében.

Hátsó garatfali váladékcsorgás

Krónikus orrmelléküreg-gyulladás, orrpolip, a közelmúltban lezajlott felső légúti betegség következtében is jelentkezhet hátsó garatfali csorgás. Ilyenkor a termelődő orrváladék hátrafelé, a garat irányába csorog. Emiatt ingerköhögést okoz, mely főként fekvő testhelyzetben jelentkezik, a nyugodt alvást is zavarja. Hátsó garatfali csorgást fel nem ismert, vagy nem megfelelően kezelt légúti allergia is okozhat, így ilyen esetben ezt is vizsgálni kell.

Vérnyomáscsökkentők mellékhatása

A jelenség nem ritka, az ACE-gátlót szedők körében megközelítőleg 5-ből 1 embert érint. Sok esetben nehéz megállapítani az összefüggést, mivel a köhögés hetekkel, de akár hónapokkal később is jelentkezhet azután, hogy elkezdtük szedni a gyógyszert. Ha mégis erre gyanakszunk, jelezzük kezelőorvosunknak, mivel ilyen esetben a makacs köhögés ellen csak a gyógyszer cseréje jelent megoldást.

Szívbetegség miatt is köhöghet

A szívelégtelenség miatt jelentkező köhögés lehet száraz vagy hurutos. A köhögés mellett az állapot romlásával nehézlégzés is fellép. A panaszok jellegzetesen éjszaka, fekvő helyzetben fokozódnak és felülésre javulnak. Ilyen esetben a szívbetegséget kell kezelni a köhögés megszűnéséhez.

Reflux a háttérben

Ha a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe, akkor nemcsak mellkasi égő érzést, kellemetlen szájszagot – a reflux jellegzetes tüneteit – okozhatja, hanem légúti tüneteket is. Akár orrmelléküreg-gyulladást is kiválthat, de hozzájárulhat orrpolip kialakulásához és műtét utáni kiújulásához is. Gyakran torokfájás és köhögés – különösen éjszaka, fekvő helyzetben – lehet a következménye. Ilyen esetben a köhögés ellen a reflux kezelésével védekezhetünk.

Stressz-betegség

Az elhúzódó köhögés bizony lehet a stressz, az idegesség és depresszió következménye is. Gyanúra ad okot, ha a kivizsgálás során nem találnak szervi rendellenességet, és megfigyeljük, hogy panaszaink súlyosbodnak stresszhelyzetben. A tartós köhögés ellen ilyen esetben stresszcsökkentő technikák elsajátításával vehetjük fel a harcot.

Asztma

Az asztma krónikus légúti gyulladással jár, első tünete lehet a tartós köhögés is. Jelentkezhet éjszaka is, de az allergéneken kívül kiválthatja különböző irritáló anyagok – illatanyagok, por és füst - belélegzése is. Esetenként a hideg levegő és a testedzés szintén kiváltó ill. súlyosbító tényező is lehet. Elhúzódó köhögés esetén az asztma lehetősége is felmerül, a diagnózishoz tüdőgyógyászati, allergológiai kivizsgálásra van szükség.

Krónikus hörghurut

Ha a légutakat borító nyálkahártya begyullad, a nyáktermelő mirigyek megduzzadnak, és fokozott váladéktermelődés lesz a következmény, ez tartós köhögést fog fenntartani.

Előfordulhat hörgőszűkület nélkül is, mint egyszerű idült hörghurut, vagy hörgőszűkülettel, mint a COPD tünete. Mindkét eset elsősorban a dohányosokat érinti, ilyenkor alapvető a dohányzás teljes elhagyása is a megfelelő gyógyszeres kezelés mellett. Kisebb arányban a nem dohányosoknál is előfordulhat, pl. légköri, munkaköri ártalmak következtében.

Tüdőgyulladás

Kezdeti tünet is lehet, de akár hetekkel a betegség lezajlását követően is megmaradhat a köhögés. A tüdőgyulladás járhat lázzal, de jelentkezhet láz nélkül is. Életkoronként eltérő tüneteket okoz, emiatt a felismerése nem mindig könnyű. A diagnózishoz mellkasröntgenre van szükség.

Tüdőrák

A tartós köhögést azért sem szabad elbagatellizálni, mert súlyos betegségeket, akár tüdődaganatot is jelezhet. Az elváltozás kockázata magasabb a dohányzók körében, ám a füstmentes élet sem jelent egyértelműen védelmet a tüdődaganat ellen, nemdohányzóknál is kialakulhat. Mindenképp forduljunk orvoshoz, ha másfél-két hónapon túl elhúzódó köhögést tapasztalunk.

A tüdődaganatok főbb tünetei

A tüdőrák viszonylag tünetszegény, ezért a daganat meglétére korai stádiumban többnyire véletlenszerűen, egyéb okból végzett vizsgálatok során derül fény. A tüdő rákos megbetegsedésekor az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

  • mellkasi fájdalom – előfordulhat centrálisan elhelyezkedő daganatoknál, de gyakran észlelhető perifériás kiindulású, esetleg a mellkasfalat is beszűrő daganatoknál;
  • sípoló légzés (stridor) – a daganat hörgőn belüli (endobronchialis) növekedésének, szűkítésének vagy extrabronchialis összenyomás eredményeként alakul ki;
  • köhögés – sokszor a „dohányos köhögés” megváltozása hívhatja fel a figyelmet a tüdőrákra. A köhögés lehet produktív, vagyis köpetürítéssel kísért, valamint improduktív, azaz száraz köhögés. Rendszerint kínzó, különösen akkor, ha a daganat nagyobb hörgőből indul ki, arra ráterjed, vagy azt összenyomja;
  • vérköpés – elsősorban a centrális tüdőrák gyakori tünete. Lehet visszatérő, enyhe, vércsíkos köpet, máskor nagyobb mennyiségű vért tartalmazó;
  • nehézlégzés – tüdőrák esetén a helyi, a daganat kiterjedéséből eredő áttét okozta tüneteken kívül a besugárzás (irradiáció) és a kemoterápia mellékhatásaként is kialakulhatnak tünetek. Nehézlégzést okozhat a mellkasi folyadék és a hormontermelés tüneteként fellépő hörgőgörcs (bronchospasmus) is;
  • szívtünetek – szabálytalan szívverés (arrhythmia), szívinfarktus elsősorban bal oldali, szívre terjedő daganatok esetében alakulhat ki;
  • légzési elégtelenség – különösen nagy kiterjedésű daganat, váladéktermelő alveolarsejtes rákban gyakori;
  • fulladás és rossz terhelhetőség – főként mellhártyadaganatban jelentkezik, mivel az ott termelődő gyulladásos izzadmány összenyomja a tüdőt;
  • dobverőujjak – a kéz- és lábujjak végeinek kiszélesedése;
  • étvágytalanság, súlycsökkenés, gyengeség – a betegség késői szakaszában jelentkező tünetek.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Tüdőrák: ezekkel a vizsgálatokkal lehet felderíteni a daganatot

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

légúti betegség

Forrás: Tüdőközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához