Ezeket látta már?

Gyakran rekedt és fáj a torka? Ilyen, amikor a munkája okozza

torokfájás, rekedt, munka, iroda

Bármilyen furcsán hangzik elsőre, van, amikor a munkánk miatt rekedünk be.

Ha az irodai munkaállomásunk nincs jól beállítva, megfájdulhat a derekunk, monitor előtti szemüveg nélkül a szemünk hamar elfáradhat, ha pedig sokat kell beszélnünk, helyes hangképzés nélkül gyakori rekedtség és torokfájás is jelentkezhet. Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter a Fül-orr-gége Központ orvosa elmondta, hogy hangképzési panaszok esetén mit tegyünk.

A hang elfárad, rekedtség és torokfájás jelentkezik

Ha olyan munkakörben dolgozik, ahol sokat kell beszélnie, fontos, hogy jól használja a hangját. A helytelen hangképzés miatt ugyanis hosszabb beszéd közben hamarabb elfárad, a hang rekedtessé válik, a túlerőltetés miatt pedig akár gyakori torokfájás is jelentkezhet. Hosszú távon így nehéz a mindennapi munkavégzést működtetni.

Az érintettek gyakori torokköszörüléssel, krákogással próbálnak megszabadulni a kellemetlen érzéstől. Cukorkákkal, gyakori ivással igyekeznek átvészelni a munkaidőt, de délutánra rendszerint így is nehezükre esik például egy előadást megtartani, vagy ügyfélszolgálaton a bejövő hívást fogadni.

Mit tegyen, akinek panaszai vannak?

A hangképzés zavara a folyamat bármely szereplőjénél keletkező elváltozás miatt létrejöhet, az ideális hang elérésénél ezért az első lépés mindig a foniátriai vizsgálat, amelynek során a zavart okozó, esetleges anatómiai eltéréseket kiszűrhetik. A betegek ezt követően logopédiai foglalkozások keretében sajátíthatják el a helyes hangképzést.

A foniátriai vizsgálatok menete

A fül-orr-gégészeti kivizsgálás során több vizsgálatra is sor kerülhet. A hangképzési problémák okainak pontos feltérképezéséhez az orvos stroboszkópos vizsgálatot is végez. A fájdalmatlan eljárás segítségével a hangszalagrezgés folyamatát, illetve egy fázisának vizsgálatát lehet elvégezni.

Ahol endoszkópos vizsgálattal, vagy a hagyományos gégevizsgálattal nem mutatkozik eltérés, ott a stroboszkóp a szem által nem észlelhető mozgás és ezáltal az elváltozást is láthatóvá teszi. Segítségével ki lehet mutatni a helytelen hanghasználat miatt jelentkező panaszok hátterében álló okokat, például fejlődési rendellenességeket, kezdődő énekes csomót, gyulladásos betegségeket, a hangszalag jó és rosszindulatú daganatait is.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a megfelelő hangszín megtalálása és a helyes hangképzés elsajátítása az egész emberre hat: magabiztosabbá tesz, növeli az önbizalmat. Csökken az esetleg korábban nehezen érthető, vagy túl halk beszéd miatt érzett szorongás. A lelki tényezők mellett a szépen zengő hang elérése az egészség megóvásának szempontjából is fontos: a helyes hangképzés segíti a hangszalag túlerőltetéséből adódó panaszok megelőzését is.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Gyömbérszirup: mire jó, és hogyan lehet otthon elkészíteni?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Megfázás

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához