Ezeket látta már?

Megtalálták az összefüggést a rák és a feldolgozott sertéshúsok fogyasztása között

Dietetika
2023. január 03. 09:49
rák, daganatos betegségek, nitritek, feldolgozott élelmiszer, sertéshús, hús, tartósítószer

A nitrittartalmú szalonna és sonka mindennapi fogyasztása nagyon is komoly közegészségügyi kockázatot jelent.

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a nitritek évente 32 000 bélrákos megbetegedést okoznak.

Egy vezető tudós arra sürgette a brit minisztereket, hogy tiltsák be a nitritek használatát az élelmiszerekben, miután egy kutatás rávilágított a rák kialakulásának egyértelmű kockázatára, ha túl gyakran eszünk feldolgozott húst, például szalonnát és sonkát – írja a Guardian.

A belfasti Queen’s University vizsgálatai szerint

  • a feldolgozott hússal táplált egereknél 75%-kal több rákos daganat alakult ki, mint a nitritmentes sertéshússal etetett egereknél.
  • Emellett a nitrittel szárított sertéshússal etetett egereknél 82%-kal több daganat fejlődött ki a bélben, mint a kontrollcsoportnál.
  • A tanulmány megállapította, hogy a hasonló mennyiségű nitritmentes sertéshússal etetett egereknél nem nőtt a daganatok száma, ami tovább bizonyítja, hogy a vegyszerek fogyasztása jelentős hatással volt a rák kockázatára.

A kutatást végző Chris Elliot felszólította a brit kormányt, hogy a tanulmány fényében változtassa meg álláspontját a feldolgozott húsban található nitritekkel kapcsolatban.

Az új tanulmány eredményei még egyértelműbbé teszik a nitrittel teli, pácolt húshoz kapcsolódó rákkockázatot.

Kisebb mennyiség is növeli a rák kockázatát

Dr. Brian Green a Nature folyóiratban megjelent jelentés egyik szerzője a következőket mondta:

„A vizsgálatunk eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy nem minden feldolgozott hús hordoz ugyanolyan kockázatot a rák kialakulására, és hogy a nitrittartalmú feldolgozott húsok fogyasztása súlyosbítja a rákos daganatok kialakulását.”

A Nagy-Britanniában értékesített szalonna körülbelül 90%-a nitriteket tartalmaz, amit korábbi kutatások összefüggésbe hoztak a bélrák, mellrák és prosztatarák kialakulásával. A vegyszert más húskészítményekben, szalámikban, vagy például a frankfurti kolbászban is használják. A kutatók szerint eredményeik azt mutatják, kisebb mennyiség fogyasztása is növelheti a rák kockázatát.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság a közelmúltban közzétett egy frissített véleménytervezetet, amely szerint az élelmiszerekben található nitritek javasolt szintje egészségügyi aggályokat vet fel.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Medical Online
# Daganatos betegségek # nitrit # feldolgozott élelmiszer # rák # Kutatás # sertéshús # hús # tartósítószer # egészséges életmód

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés