Ezeket látta már?

Rák és gyulladás is állhat a krónikus derékfájás hátterében

Derékfájás rák gyulladás reuma gerincpanaszok fájdalom

A derékfájás mögött felmerülhet specifikus kórkép, például immuneredetű gyulladás, fertőzés, tumor vagy más, speciális kezelést igénylő betegség gyanúja is.

Azt gondolnánk, krónikus derékfájdalommal, gerincfájdalommal többségében az idősebb korosztály küzd, ehhez képest a világ lakosságának egészségügyi állapotát bemutató tanulmányok szerint – a fejlődő országokat leszámítva – a derékfájdalom az, amely a legtöbbet ront az életminőségen. A reumatológus és a gyógytornász szerint is fontos a pontos diagnózis, hiszen a fájdalomcsillapítók csak egy ideig enyhítenek a panaszokon, a kiváltó okot nem szüntetik meg.

Az életminőséget leggyakrabban befolyásoló gerincpanaszok oka rendszerint összetett, különféle elváltozások, például gerincmeszesedés, kisízületi kopás, porckorong-kopás, esetleg porckorong előboltosulás vagy sérv, izomerőegyensúly-megbomlás együttes jelenléte válthatja ki azokat. A mozgásszervi panaszok között is legelterjedtebb a derékfájdalom, amelyek kínzó érzését életünk során legalább 80%-os eséllyel tapasztaljuk meg. Súlyfelesleg, rossz testtartás, az alsó végtagok nem megfelelő terhelése, lúdtalp, X-láb, mozgásszegény életmód, az ülőmunka egyaránt növelik a gerincet érintő fájdalmak kialakulásának kockázatát.

Utóbbiak azáltal, hogy a gerincet tartó izmok elgyengülnek és nem tudnak megfelelő stabilitást biztosítani. Előfordul az is, például a sportolók körében, hogy kóros mozgásminták miatt, túlzott igénybevétel következtében jelentkeznek fájdalmak, de nagyobb kockázattal állnak szemben a nagy fizikai megterheléssel járó munkát végzők is.

Mivel sokféle alaphelyzet okozhatja a fájdalmat, szükséges komplexen vizsgálni minden esetet. A reumatológus szakorvos szerint elsődleges annak eldöntése, hogy a panaszok mögött felmerül-e specifikus kórkép, például immun-eredetű gyulladás, fertőzés, tumor vagy más, speciális kezelést igénylő betegség gyanúja. Ezek szerencsére igen ritkák, figyelemfelkeltő lehet, hogy a fájdalom inkább nyugalmi állapotban, terheléssel nem járó élethelyzetben jelentkezik.

„A krónikus gerinc- vagy derékfájdalmak hátterében túlnyomó többségében nem specifikus kórképek, hanem a gerinc degeneratív elváltozásai állnak, amik az életkor előrehaladtával természetes módon megjelennek. Ilyen a porckorongkopás, a csigolyák elmeszesedése, a kötőszövetek, tehát az izmok, a szalagok rugalmatlansága vagy épp feszülése. Sok páciens képalkotó vizsgálatot sürget, a szakmai ajánlások szerint azonban ezekben az esetekben ez nem feltétlenül szükséges, vagy legalábbis halasztható. Heves panaszok esetén szükség lehet rövid ideig fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, izomlazító gyógyszerek használatára, de hosszú távon sokkal fontosabb, hogy törekedjünk a megfelelő testtartás visszaállításával a gerinc alkotóelemeinek optimális terhelését elérni – fogalmazott Dr. Mihola Dóra, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő reumatológus szakorvosa. A szakember hozzátette, hogy már fiatalabb életkorban, enyhébb eltérések esetében sem ritka a tartósan fennálló gerincpanasz. A pandémiás időszakban sokan kényszerültek home office-ban otthonról, nem megfelelően kialakított munkaállomásokon dolgozni, ezzel kapcsolatban a derékfájdalom miatt orvosi rendeléseken jelentkezők száma is megnőtt.

A gyógytorna jelentőségét a gerincfájdalom kezelésben legtöbbször alábecsülik, azt is nehéz elfogadni, hogy a kezelés esetenként hosszadalmas. Évek alatt berögzült rossz szokásokat olykor sokáig tart levetkőzni. A rehabilitáció során gyógytornával, masszázzsal, fizikoterápiás eszközös kezelésekkel a legtöbb esetben jelentősen lehet javítani a mozgásfunkciókon, és a fájdalom csökkenthető, akár teljesen megszüntethető. Ideális esetben a célirányos mozgásterápiát egyénileg a gyógytornász állítja össze, amit a páciens elsajátít és aztán rendszeresen végez otthonában is. Emellett az ortopédiai eltérések korrekciójára is szükség lehet, segíthet talpbetét, ortopéd cipő is. Ha azonban a fájdalom nem múlik, kialakulhat egy krónikus fájdalomzavar, ami már sokkal összetettebb, pszichoszociális vonzatokkal járó probléma, alvászavarokat, szorongást, depressziót, elszigetelődést okozhat. A kezelésben pszichológus, pszichiáter bevonására is szükség van.

„Több, világszinten elismert technika létezik a gerincet érintő fájdalmak csillapítására. A panaszoktól és az egyéntől is függ, hogy a gyógytorna program mellett, milyen egyéb technikák alkalmazását végezzük. Lehetnek ezek fizikoterápiás eljárások, például ultrahang, lézer, vagy különböző lágyrész kezelési technikák, manuálterápia, esetleg kiegészítő kezelések: kinesiotape, köpöly, masszázspisztoly vagy az egyik legismertebb terápiás eljárás, a McKenzie-féle Mechanikai Diagnózis és Terápia módszere.” – mondta Kocsis Kata gyógytornász-fizioterapeuta.

A gyógytornász szerint fontos lenne, panaszoktól függetlenül, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a helyes testtartás elsajátítására és a gerinc körüli izmok szakszerű erősítésére, hiszen így sok fájdalomtól megkímélhetnénk magunkat, és akár a porckorongsérv kialakulását is megelőzhetnénk.

Ha valaki gyógytornász segítségével szeretne megszabadulni a különféle fájdalmaktól, előbb egy gyógytornász által végzett funkcionális vizsgálaton szükséges részt vennie, hogy minél komplexebb képet kapjanak az adott problémáról. Ezután személyre szabott gyakorlatsor megtanulása következik, ami mindig illeszkedik a páciens adott erőnlétéhez, fizikumához, céljaihoz. Sokan legyintenek a gyógytornára, pedig ez nem csupán egy torna: segít a fájdalomcsillapításban, az állóképesség növelésében, a testsúly normalizációban, az egyensúly- és koordináció javításában, de akár sportolók versenyfelkészítésében is.

„Nagyon fontos a páciensek edukációja, hiszen nem tudunk velük a nap 24 órájában ott lenni. Ismerniük kell az adott sérülésük, problémájuk hátterét, hogy megértsék, átlássák az ok-okozati összefüggéseket, hogy mit miért is kérünk tőlük a rehabilitációjuk során. Így nemcsak a közös munka válik gördülékenyebbé, hanem a gyógyulás ideje is lecsökkenhet” – tette hozzá a gyógytornász.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Fáj a dereka a sok üléstől? Fogadja meg a gyógytornász tanácsait!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

derékfájás

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához