Ezeket látta már?

Ha ilyen fajta sört iszik mértékkel, az egészségének is jót tehet

sör, csontritkulás, szilícium

A mérsékelt sörfogyasztás még jót is tehet?

A mérsékelt sörivás, különösen a világos sör fogyasztása erősítheti a csontokat, segítheti, hogy ne törjenek el - állapította meg a Kaliforniai Egyetem kutatóinak tanulmánya. A sörben, leginkább a világos sörben nagy mennyiségben található szilícium, amely lassíthatja a csonttöréseket okozó folyamatot, és elősegítheti az új csont képződését.

Szilícium: miért nélkülözhetetlen a szervezet számára?

A szilícium fontos része az összes szervünknek, szervrendszerünknek, szöveteknek, - beleértve a bőrt, a porcot, az inakat és szalagokat, valamint a csontképző sejteknek is az egyik fő eleme. A szilícium felgyorsítja a kalcium beépülését a csontjainkba, de nemcsak a kötőszövetek, hanem az erek rugalmasságát is biztosítja. Ha a szervezetünkben kevés a szilícium, az rugalmatlan érfalakhoz vezethet, így a vér kevésbé tud áramolni.

Mivel a szervezetünk nem tudja előállítani, ételekkel, italokkal kell bevinnünk, azonban a biológiai hasznosíthatósága szűk határok között mozog.

A világos sör és a szilícium

A sörkészítés tényezőit, amelyek hatással vannak a szilícium mennyiségére, még nem tanulmányozták alaposan - idézte Charles Bamforth-t, a tanulmány vezető szerzőjét a The Daily Telegraph brit lap. A szakértők felfigyeltek arra, hogy a több komlót tartalmazó világosabb sörökben van nagyobb mennyiségű szilícium.

A sörben a szilícium az ortoszilikát sav oldódó formájában van jelen, amelynek felét a szervezet képes magába szívni, ezáltal a sör a szilíciumbevitel jelentős forrása a nyugati étrendben. A kutatók megállapították azt is, hogy a magasabb hőmérséklet, amely a sötétebb sörök készítéséhez szükséges, megsemmisítheti a szilícium bizonyos részét.

Nem ez az első tanulmány, amely rámutat a sörben lévő szilícium áldásos hatására. Már korábban is javasolták kutatók a mérsékelt sörfogyasztást, segítendő megelőzni a csontritkulást, amelyet a 21. század csendes járványának tartanak.

A kaliforniai tanulmány a Journal of the Science of Food and Agriculture szaklapban jelent meg.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben is!

Forrás: MTI